1

Temat: usługi niepriorytetowe

Mam pytanie,chcę zaprosić do negocjacji firmę i zawrzeć umowę na kursy zawodowe w trybie z wolnej ręki.Szkolenia są w załączniku II B(kategoria 24) ale są też wyłączenia min.
kursy komputerowe i szkolenie komputerowe.Czy mogę  kursy różne połączyć z komputerowymi i powołać się, że te dwa kursy są o mniejszym udziale wartościowym i zastosować art.66 w zw. z art. 5 ust.1? Jednym słowem czy mogę skorzystać z art.5 gdy pomiędzy różnymi kursami mam też komputerowe?

2 (edytowany przez joanna99 2009-10-23 13:00:08)

Odp: usługi niepriorytetowe

Może miałby zastosowanie tu art. 5.2, jeśli szkolenia komputerowe potraktować jako usługi inne niż te z ust. 1. Ale jednocześnie jest też art. 5.3! Kwestia, czy potrafisz uzasadnić, że nie łączysz zamówień celem uniknięcia procedur... Ja mam podobną stuację, ale na wszelki wypadek "wyłączam" szkolenia komputerowe i zamawiam osobno, w trybach konkurencyjnych.

3

Można zastosować zapytanie o cenę?boję się że przetarg nie wyjdzie a kursy muszą być zrealizowane szybko.

4 (edytowany przez joanna99 2009-10-26 06:14:44)

Czy szkolenia to usługi powszechnie dostępne o ustalonych standardach jakościowych? Chyba zależy, jakie to szkolenia. Spotykałam się czasem z opiniami, ze można je zmawiać w trybie zoc.