1

Temat: Gdzie można zgłaszać nadużycia podczas przeprowadzania przetargów?

Jak w temacie - nie wiem Gdzie mogę zgłosić nieprawidłowości podczas przeprowadzania przetargu na zagospodarowanie lokalu w którym brałem udział - przetarg był oficjalnie ogłoszony na stronach BIPu. Cały proces przeprowadzania przetargu był już jedną wielką farsą bo nie zostałem poinformowany nawet o dacie otwierania ofert ani o terminie posiedzenia komisji. Chcąc się dowiedzieć jakie było uzasadnienie do wyboru zwycięzcy zostałem poinformowany, że protokoły komisji są tajne i wystarczy, że ogłoszą kto wygrał. Złożyłem odwołanie - minęły dwa tygodnie, a ja nie otrzymałem żadnej odpowiedzi, dzisiaj zobaczyłem, że w lokalu rozpoczął się remont zanim zostało rozpatrzone moje odwołanie. Zadzwoniłem do urzędu dowiedzieć się o swoje odwołanie i zostałem poinformowany, że też nie muszą mi się tłumaczyć dlaczego już podpisali umowę ze zwycięzcą przetargu a moje odwołanie "widocznie jest już odrzucone tylko nie podpisane dlatego go jeszcze nie otrzymałem"... Gdzie takie nieprawidłowości można zgłosić?

2

Odp: Gdzie można zgłaszać nadużycia podczas przeprowadzania przetargów?

Opisana przez Ciebie sytuacja (wynajem lokalu) nie podlega ustawie PZP.

3

1. Składałeś protest do Zamawiającego?, bo jeżeli nie to odwołanie na 100 % będzie odrzucone.
2. Czy ewentualny protest był złożony w terminie, jeżeli nie Zamawiający protest odrzuci jako wniesiony po terminie ( kwestie protestu  określa art 180 P.z.p.)
3. Jeżeli nikt nie złożył protestu to Zamawiający mógł podpisać umowę
4.  art 96 ust 3 P. z.p. "Protokół wraz z załącznikami jest jawny. Załączniki do protokołu udostępnia się po dokonaniu wyboru najkorzystniejszej oferty lub unieważnieniu postępowania, z tym że oferty udostępnia się od chwili ich otwarcia, oferty wstępne od dnia zaproszenia do składania ofert, a wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu od dnia przekazania zaproszenia do składania ofert, ofert wstępnych lub dialogu."
5. Kontroluje Urząd Zamówień Publicznych bądź Regionalna Izba Obrachunkowa, czy koś jeszcze to nie wiem... smile

4

Tyle się spisałaś majka1983, a prawdopodobnie jest tak jak pisze responder wink

5

Wiem, nie zwróciłam uwagi czego dotyczył przedmiot zamówienia... smile

6

majka1983 napisał/a:

5. Kontroluje Urząd Zamówień Publicznych bądź Regionalna Izba Obrachunkowa, czy koś jeszcze to nie wiem... smile

...i jeszcze wiele innych instytucji smile

7

Ale jesteś upierdliwy... smile

8

Hmmm... upierdliwy to dopiero mogę być tongue

9

Chodzi konkretnie o ten przetarg http://www.bip.nysa.tensoft.pl/index.php?gid=289&grp=ea6af0abf3dc7e0f0db7a711e48ef840&ver=1&arch=1#tu - protest złożyłem do zamawiającego i w terminie, jednak przed otrzymaniem odpowiedzi - tzn wciąż nic nie otrzymałem - umowa została podpisana. Protokołów z posiedzeń komisji nie pozwolono mi zobaczyć powołując się na "Uchwałę nr XXXI/325/96 Rady Miejskiej w Nysie z dnia 19 grudnia 1996 r. (z późn. zmianami) w sprawie zasad gospodarowania lokalami użytkowymi, w tym z regulaminem przeprowadzenia przetargu" według której informacje te nie są jawne. Czyli mogą wybrać kogo chcą bez uzasadnienia?

10

To nie jest przetarg w rozumieniu Pzp. W związku z tym nie stosuje się do niego przepisów Pzp. Wygląda na to, że jest uchwała i regulamin przeprowadzania przetargu. Może w tych dokumentach można znaleźć odpowiedzi na Twoje pytania.

11

To nie jest zamówienia publiczne!  Poszukaj tutaj: USTAWA z dnia 6 września 2001 r.
o dostępie do informacji publicznej - art. 1 ust. 1

12

Fakt - to nie jest zamówienie publiczne. Jednak myślałem, że forum jest generalnie o przetargach i może znajdzie się ktoś kto będzie miał jakiś pomysł jak zabrać się do takiego problemu jak mój. W każdym bądź razie dzięki za pomoc - będę próbował dalej.