1

Temat: ważnośc zaświadczenia o zdolności kredytowej

Witam

mam następujcą sytuację:

firma złożyła zaświadczenie o zdolności kredytowej w którym bank zaświadcza że
- firma posiada linię kredytową na 2 mln z czego wykorzystała 1999000 zł
- firma posiada zdolnośc kredytową na wykonanie przedmiotu zamowienia na wymaganą w SIWZ kwotę, ale...
kredyt może zostać udzielony po wniesieniu szczególnych form zabezpieczenia, opinia nie stanowi oferety udzielenia kredytu, opinia nie rodzi żadnych zobowiązań po stronie banku, i bank nie bierze odpowiedzialności za sposób wykorzystania wydanego dokumentu.

zaznaczam iż jest to firma konkurująca ze mną w postę powaniu.

Ja namęczyłam się złożyłam do banku wszystkie wymagane dokumenty, aby uzyskać bezwarunkowe oświadczenie o zdolności kredytowej (takie świadczące , iż faktycznie bank udzili mi kredytu) a konkurencja załatwiła sobie kwitek w pięć minut który tak naprawdę nie ma żadnego znaczeczenia - bo nie świadczy o posiadaniu zdolności finansowej do zrealizowania zadania. Świadczy jedynie o tym, że może, jeśli wykonawca spełni szereg warunków to może bank da mu kredyt. te warunki mogą być różne np. nieruchomość pod zastaw.

Chciałabym oczywiście wygrać postępowanie.  Czy moglibyście pomóc mi i wskazać jakieś orzeczenia na które mogłabym się powołać w tej sytuacji?

2

Odp: ważnośc zaświadczenia o zdolności kredytowej

Dodam jeszcze że niezależnie od opinii bankowej zamawiający żądał aby podpisać oświadczenie w formularzu ofertowym o posiadaniu środków finansowych lub dostępie do kredytów w wysokości minimum 3.000.000 zł.