1

Temat: szacunkowa wartość zamówienia

Czy szacunkowa wartość zamówienia może być większa  od kwoty jako Zamawiający może przeznaczyć  na realizację zamówienia, moim zdaniem nie może, ale już się troszkę pogubiłam więc proszę o odpowiedź. Koleżanka znalazła w komentarzu opinie,  iż sytuacja w której może Zamawiający przeznaczyć ( tyle ma zaplanowane w budżecie) może być mniejsza od kwoty ustalonej jako szacunkowa wartość zamówienia  ( kwota netto). Np kwota jako Zamawiający może przeznaczyć na realizację zamówienia 80 tyś zł brutto a ustala jako szacunkową wartość zamówienia kwotę 90 tyś zł netto....

2

Odp: szacunkowa wartość zamówienia

majka1983 napisał/a:

Czy szacunkowa wartość zamówienia może być większa  od kwoty jako Zamawiający może przeznaczyć  na realizację zamówienia, moim zdaniem nie może, ale już się troszkę pogubiłam więc proszę o odpowiedź.

Moim zdaniem może być, aczkolwiek lepiej żeby było odwrotnie smile

3

A co będzie w przypadku, gdy najlepsza oferta  będzie mieściła się w szacunkowej wartości zamówienia i jednocześnie będzie kwotą wyższą od tego co Zamawiający może przeznaczyć na realizację zamówienia ( faktycznie) . Czy można wówczas powołać się na 93 ust1. pkt.4, przecież kwota będzie się mieściła w podanej przez Zamawiającego szacunkowej wartości zamówienia?

4

majka1983 napisał/a:

1. Czy można wówczas powołać się na 93 ust1. pkt. 4,
2. przecież kwota będzie się mieściła w podanej przez Zamawiającego szacunkowej wartości zamówienia?

1. Nie tylko że można - nawet trzeba.
2. To nie ma znaczenia. Nie utożsamiaj szacunkowej wartości zamówienia z kwotą (...)

5

no cóż moim zdaniem dziwny pogląd (chodzi mi o pkt 2 - wypowiedż Mirasa) pewnie k. inwestorski to robimy tylko dlatego bo tak każe pzp

6

danaug napisał/a:

pewnie k. inwestorski to robimy tylko dlatego bo tak każe pzp

Kosztorys inwestorski = wartość zamówienia, ale wartość zamówienia (kosztorys inwestoeski) nie koniecznie musi się równać kwocie (...)

7

W sumie to pogratulować odwagi kierownikowi Zamawiającego,ze zgodzi się wszcząc postępowanie nie mając zabezpieczenia w środkach finansowych smile .Rozumiem ,że Zamawiajacy  z góry zakłada ,że oferta najkorzystniejsza będzie niższa niz wartośc szacunkowa (tzn.tyle ile Zamawiający zabezpieczył kasy lub nawet mniej).Można by się zastanowić zatem czy przedmiot zamówienia oszacowano z nalezytą starannością.

8

Skubidu1 napisał/a:

1. W sumie to pogratulować odwagi kierownikowi Zamawiającego,ze zgodzi się wszcząc postępowanie nie mając zabezpieczenia w środkach finansowych smile
2. Rozumiem ,że Zamawiajacy  z góry zakłada ,że oferta najkorzystniejsza będzie niższa niz wartośc szacunkowa (tzn.tyle ile Zamawiający zabezpieczył kasy lub nawet mniej).
3. Można by się zastanowić zatem czy przedmiot zamówienia oszacowano z nalezytą starannością.

1. Ja tutaj żadnego przejawu odwagi nie widze.
2. Założenie - godne polecenia.
3. Ty zawsze "wstrzeliwujesz" się szacunkiem w cenę najkorzystniejszej oferty?

9

MIRAS napisał/a:
Skubidu1 napisał/a:

1. W sumie to pogratulować odwagi kierownikowi Zamawiającego,ze zgodzi się wszcząc postępowanie nie mając zabezpieczenia w środkach finansowych smile
2. Rozumiem ,że Zamawiajacy  z góry zakłada ,że oferta najkorzystniejsza będzie niższa niz wartośc szacunkowa (tzn.tyle ile Zamawiający zabezpieczył kasy lub nawet mniej).
3. Można by się zastanowić zatem czy przedmiot zamówienia oszacowano z nalezytą starannością.

1. Ja tutaj żadnego przejawu odwagi nie widze.
2. Założenie - godne polecenia.
3. Ty zawsze "wstrzeliwujesz" się szacunkiem w cenę najkorzystniejszej oferty?

Miras,sorry  .ale w świetle tego co piszesz-to po co w ogóle ustalać jakąś wartość szacunkową?

10

Skubidu1 napisał/a:

Miras,sorry  .ale w świetle tego co piszesz-to po co w ogóle ustalać jakąś wartość szacunkową?

Masz tutaj link do ustawy, w wyszukiwarce wpisz sobie: "wartość zamówienia" to bedziesz miał/miała odpowiedź.

ftp://ftp.uzp.gov.pl/Ustawa_PZP/Ustawa_PZP_-%20tekst_ujednolicony.pdf

Poza tym, nie mówimy tutaj o rozbieżnościach rzędu: wartość zamówienia 200 000, zamawiający ma 50 000.

11

Miras napisał/a:

Masz tutaj link do ustawy, w wyszukiwarce wpisz sobie: "wartość zamówienia" to bedziesz miał/miała odpowiedź.

ftp://ftp.uzp.gov.pl/Ustawa_PZP/Ustawa_PZP_-%20tekst_ujednolicony.pdf

:rolleyes Dzięki.Znam ustawę.Może nie tak dobrze jak Ty ...ale to lepiej ,bo uchroni mnie to przed zbytnią arogancją. wink  A propos szacunek  dla Twojej wiedzy.Nie raz z niej skorzystałam.Nie dyskutuję  po to ,żeby ją kwestionować,więc po co taka złośliwość?

12 (edytowany przez MIRAS 2009-10-27 13:01:50)

Z mojej strony zlośliwość: 0

Natomiast złośliwością było zadanie pytanie - jak niżej - na które odpowiedź jest oczywista.

Skubidu1 napisał/a:

[Miras,sorry  .ale w świetle tego co piszesz-to po co w ogóle ustalać jakąś wartość szacunkową?

---------------
PS.

Skubidu1 napisał/a:

Znam ustawę

Zdaje sobie sprawę z tego ze znasz, tym bardziej ww. pytanie było niczym innym, jak tylko czystą złośliwością z Twojej strony.

13

Miras między  ironią a czystą złościwością jest naprawdę subtelna różnica. Ale zmykam ,bo ten wątek nabiera cech prywatnej jatki. Ale i tak  Cię lubię smile. Zmykam. Do miłego...

14

I po co się kucić....

15

Skubidu1 napisał/a:

Miras między  ironią a czystą złościwością jest naprawdę subtelna różnica.

W rozumieniu potocznym ironię utożsamia się z zawoalowaną kpiną, złośliwością, wyśmiewaniem, dystansem... ale i tak Cię lubię smile

16

grzeczne dzieci smile

17

Że się wtrącę!
Mówiono mi, że nie majac zabezpieczenia finansowego nie wolno mi wszczynać postępowania (dyscyplina finansów publicznych).
Pomimo różnych opinii na tym forum (zwłaszcza wcześniejszych, bo watek był już poruszany), jako Zamawiajacy nie wszczynam postepowania jeżeli środki jakie mogę przeznaczyć na zamówienie nie pokrywają mi wartości szacunkowej

18

AnnaMaria napisał/a:

Mówiono mi, że nie majac zabezpieczenia finansowego nie wolno mi wszczynać postępowania (dyscyplina finansów publicznych).

Przesłanki naruszenia dyscypliny są określone w ustawie o odpowiedzialności... Nie widzę takowej przesłanki:)

19

AnnaMaria napisał/a:

No to źle Ci mówili.

Poczytaj art. 15:

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Searchtodo=file&id=WDU20050140114&type=3&name=D20050114Lj.pdf

20

MIRAS napisał/a:
AnnaMaria napisał/a:

No to źle Ci mówili.

Poczytaj art. 15:

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Searchtodo=file&id=WDU20050140114&type=3&name=D20050114Lj.pdf

MIRAS, mogę Cię poprosić abys sprawdził link, który mi podałeś, jest jakiś błąd (strona sie nie wyswietla) a chętnie bym poczytała.

Dziekuję smile

21

Mówisz, masz:

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20050140114&type=3&name=D20050114Lj.pdf

22

...i jeszcze krótki komentarz:

Delikt dyscypliny finansów publicznych, o którym w art. 15 polega na zaciągnięciu zobowiązania bez upoważnienia, albo z przekroczeniem jego zakresu. Zakres upoważnienia wyznaczony jest wysokością zaplanowanych wydatków w budżetach lub planach finansowych. Plany finansowe są bowiem nie tylko limitem wydatków, ale także limitem zobowiązań (GKO 18.06.2001 r., Nr DF/GKO/Odw. ? 62/83-84/2001). Zgodnie z dyspozycją art. 15 odpowiedzialność rodzi ?zaciągnięcie zobowiązania? bez upoważnienia, lub z przekroczeniem jego zakresu. W przypadku umów  momentem zaciągnięcia zobowiązania jest moment złożenia zgodnych oświadczeń woli przez strony, czyli w praktyce podpisanie umowy. Nie ma tutaj mowy o tym, że nie mając zabezpieczenia finansowego nie wolno wszczynać postępowania - jescze raz: nie wolno zaciągać zobowiązania (podpisywać umowy), tyle i tylko tyle.

23

Miras wszystko się zgadza tylko nadal nie rozumię dlaczego uważasz że k. inwest. nie określa realnej wartości zamówienia uwazględniając uwarunkowania lokalne, i inne -
czy z góry zakładacie że k. inwest. jest skopany?

24

MIRAS napisał/a:

Kosztorys inwestorski = wartość zamówienia, ale wartość zamówienia (kosztorys inwestoeski) nie koniecznie musi się równać kwocie (...)

Jak widzisz - nie uważasz że k. inwest. nie określa realnej wartości zamówienia.

25

OK, ale co Z ma zrobić jeżeli:
wszczął postępowanie nie mając wystarczających srodków finansowych (wiedząc, że cena z kosztorysu jest wyższa niż środki, którymi dysponuje). Wpływa oferta zgodna z kosztorysem, środków jednak brak. Unieważnia? Co w takim wypadku może zrobić Wykonawca?