1

Temat: Protest - pomocy

Witam.
Mam problem.
W przetargu podzielonym na pakiety wpłynął Protest na zaniechanie przez zamawiającego odrzucenia oferty w jednym pakiecie- Protest po otwarciu, po wyborze ofert.
Wysyłamy pismo wszystkim Wykonawcom biorącym udział w przetargu startującym nawet w innych pakietach czy tylko takim startującym na dany oProtestowany pakiet??
i w związku z tym czy:
art. 181 .1 - zawieszenie terminu związania ofertą dotyczy tylko  wykonawców startujących na oProtestowany pakiet?

art. 181. 2a - Wykonawcy wniesli wadium w pianiądzu, przelew -jak ma się to do tego art. pzp?? Jak uzyskać przedłużenie wadium? No i czy Wadium przedłużają tylko wykonawcy startujący na dany oProtestowany pakiet? Można dowolnie oznaczyć dzień do którego mają oni przedłużyć wazność wadium np 10 grudzien itp. Czy wystarczy tylko ta formułka :
""wzywa Wykonawców, pod rygorem wykluczenia z postępowania, do przedłużenia ważności wadium albo wniesienia nowego wadium na okres niezbędny do zabezpieczenia postępowania do zawarcia umowy, po ostatecznym rozstrzygnięciu Protestu"" ??

Można w danym piśmie zwrócić się o wydłużenie okresu związania ofertą czy lepiej zrobić to po rozstrzygnięciu Protestu?

Dziękuję za pomoc.

2 (edytowany przez Marko 2009-10-23 11:09:46)

Odp: Protest - pomocy

Każdy pakiet traktujesz odrębnie - na zasadzie odrębnego postępowania. Czynności w tym pakiecie dotyczą wyłącznie uczestników postępowania na ten pakiet.

Jeżeli wadium jest w pieniądzu wykonawcy nic nie muszą robić. Oferta jest zabezpieczona wadium do czasu ostatecznego rozstrzygnięcia protestu.

3

Marko napisał/a:

Jeżeli wadium jest w pieniądzu wykonawcy nic nie muszą robić. Oferta jest zabezpieczona wadium do czasu ostatecznego rozstrzygnięcia protestu.

Czyli nic nie pisać? Żadnej  formułki?
Wystarczy zawiadomić o proteście wykonawców startujących na dany pakiet, przekazać jego kopię, powiadomić o zawieszeniu terminu biegu związania ofertą i wezwać do przyłączenia się?Poczekać 3 dni i po ich upływie rozstrzygnąć protest?

Czyli jak rozstrzygnę protest mogę napisać prośbę o wydłużenie terminu związania ofertą (jesli będę "czuł", że zabraknie dni) i wtedy to automatycznie wydłuża się ważność wadium. art 85.2, 85.4?

W reszcie pakietów normalnie zawieram umowy?

4

Bitter napisał/a:

Czyli nic nie pisać? Żadnej  formułki?

Wzywasz zgodnie z ustawą, wykonawca może milczeć

Bitter napisał/a:

Wystarczy zawiadomić o proteście wykonawców startujących na dany pakiet, przekazać jego kopię, powiadomić o zawieszeniu terminu biegu związania ofertą i wezwać do przyłączenia się?Poczekać 3 dni i po ich upływie rozstrzygnąć protest?

tak

Bitter napisał/a:

Czyli jak rozstrzygnę protest mogę napisać prośbę o wydłużenie terminu związania ofertą (jesli będę "czuł", że zabraknie dni) i wtedy to automatycznie wydłuża się ważność wadium. art 85.2, 85.4?

Automatycznie nie - wykonawca musi wyraźnie wyrazić zgode na przedłużenie TZO

Bitter napisał/a:

W reszcie pakietów normalnie zawieram umowy?

tak

5

Przepraszam, że męczę i dziękuję za okazaną pomoc Marko, ale mam pytanie doprecyzowujące- w tej formułce  nie mam podawać daty do której wydłuża się wadium?

6

Nie powiedziałem, że nie masz smile Jeżeli masz wadia wyłącznie w pieniądzu to mały problem i bym poprzestał na zwrocie "do czasu ostatecznego rozstrzygnięcia protestu". Jeśli są gwarancje to trzeba troszke wyprzedzić rzeczywistość i przewidzieć termin ewentualnego rozstrzygniecia sprawy przez KIO - obecnie ok 40 dni od wniesienia odwołania - ale nie ma na to reguły

7

Marko napisał/a:

Każdy pakiet traktujesz odrębnie - na zasadzie odrębnego postępowania. Czynności w tym pakiecie dotyczą wyłącznie uczestników postępowania na ten pakiet.

Marko, ponieś ten kaganek oświaty dalej do innych zamawiających, mam paru takich dla których byłby to prawdziwy szok tongue Podsumowując, zgadzam się w 100%.

Za to nie zgadzam się z tym, że jeżeli wykonawca złożył wadium w pieniądzu i zamierza przedłużyć TZO to musi jednocześnie przedłużać termin ważności wadium.

pzdr

8

Ikant napisał/a:

Za to nie zgadzam się z tym, że jeżeli wykonawca złożył wadium w pieniądzu i zamierza przedłużyć TZO to musi jednocześnie przedłużać termin ważności wadium.

A gdzieś Ty to wyczytał? wink Napisałem że jak sie zgadza na przedłużenie TZO to musi to wyraźnie oświadczyć wink

A jeszcze w kontekście obowiązywania bezprawnych zapisów - KIO 12/09 masz tu całe kompendium jak sie nie prowadzi postępowania o udzielenie zamówienia wink

9

No właśnie wydawało mi się, że z Twojej wcześniejszej wypowiedzi. Chociaż jak teraz drugi raz czytam to jakoś już taki pewien nie jestem:P

Dla jasności, przy założeniu że wadium w pieniądzu to zgoda na przedłużenie TZO automatycznie przedłuża "ważność" takiego wadium.

Dzięki za podesłanie orzeczenia, czegoś ciekawego na pewno się dowiem.

pzdr

10

Ikant napisał/a:

pzdr

Sorki, że cytuje sam siebie ale znalazłem wyrok w tej sprawie, może komuś się przyda: wyrok SO w Katowicach z 06.04.2009r. XIX Ga 102/99.

pzdr

11

Ikant napisał/a:

[ może komuś się przyda: wyrok SO w Katowicach z 06.04.2009r. XIX Ga 102/99.

Może jakiś link.. wink

12

MIRAS napisał/a:
Ikant napisał/a:

[ może komuś się przyda: wyrok SO w Katowicach z 06.04.2009r. XIX Ga 102/99.

Może jakiś link.. wink

Niestety dostałem go tylko w wersji drukowanej. Teza z grubsza brzmi tak:
"Wadium w formach niepieniężnych wymaga czynności podmiotu 3 (gwaranta czy też poręczyciela). Natomiast wadium w formie pieniężnej takiej czynności nie wymaga, w związku z czym  jeśli wykonawca nie złożył wniosku o zwrot wadium, pozostaje ono ważne mimo wezwania do przedłużenia ważności wadium i spełnia nadal swoją funkcję, czyli zabezpiecza ofertę, a zamawiający ma możliwość jego zatrzymania."

pzdr

13

Dzięki

14

Te 3 dni na dołączenie się do protestu liczę od dnia następnego  po wezwaniu?
Czyli wzywam np  10 maja, liczę od 11 tj.  11,12,13 (do końca dnia 13 maja) wykonawcy mogą dołączyć?? Dobrze rozumuję?

Rozstrzygam protest  w terminie 10 dni od ostatniego z terminów na wniesienie protestu? Czy może 10 dni od dnia jego wniesienia??Protest był złożony na zaniechanie odrzucenia. Wykonawca chce uchylenia decyzji o wyborze,odrzucenia oferty innego wykonawcy, ponownego dokonania wyboru najkorzystniejszej oferty.

15

Bitter napisał/a:

Czyli wzywam np  10 maja, liczę od 11 tj.  11,12,13 (do końca dnia 13 maja) wykonawcy mogą dołączyć?? Dobrze rozumuję?

Tak

Bitter napisał/a:

Rozstrzygam protest  w terminie 10 dni od ostatniego z terminów na wniesienie protestu?Wykonawca chce uchylenia decyzji o wyborze,odrzucenia oferty innego wykonawcy, ponownego dokonania wyboru najkorzystniejszej oferty.

183.1.3) Czyli od upływu ostatniego z terminów na wniesienie protestu