1

Temat: Wykonawca nie realizuje inwestycji

Proszę o poradę.
Wybrany PN Wykonawca nie wchodzi na budowę od niemal 2 miesięcy. Wysłaliśmy pisma monitujące do niego, ale bez efektu. Wumowie mamy określone kary umowne i klauzulę o na szym odstąpieniu od umowy, jeżeli Wykonawca nie realizuje budowy.
I teraz pytanie - co robić dalej? Nowe postępowanie, czy wolna ręka z art. 67 ust. 1 pkt 3 -wyjątkowa sytuacja nie do przewidzenia przez Zamawiającego, a wykonanie konieczne jest natychmiastowo.
Do zrobienia jest wymama okien, termomodernizacja ścian i dachu, który po deszczach zaczyna przeciekać i sie zapadać.
Poradźcie
Pozdrawiam gorąco

2

Odp: Wykonawca nie realizuje inwestycji

Halo pomocy !

3

Justine napisał/a:

Halo pomocy !

Pomoc w zapisach umowy znajdziesz. W szczególności w zapisach, które przytoczyłaś. Co do WR - myśle, że da sie obronić o ile rzeczywiście leje sie z dachu

4

Justine napisał/a:

Nowe postępowanie, czy wolna ręka z art. 67 ust. 1 pkt 3

Skoro pytasz - to jesteś w stanie przeprowadzić nowe postępowanie?

5

Teoretycznie tak, ale w praktyce, to nie ma możliwości wykonania robót w krótkim terminie.

6

Pojawiają się sugestie "wykonania zastępczego" - pomysł radcy pr.
Tyle, że nie bardzo wiem jak to sie ma do ustawy Pzp.

7

Justine napisał/a:

Pojawiają się sugestie "wykonania zastępczego" - pomysł radcy pr.

Jeżeli radca proponuje to co myśle to ma zły dzień dzisiaj (radca znaczy wink )

8

A co myślisz ?...

9

...pewnie 480 KC. Co do WR jeżeli jesteś w stanie obronić wybór tego trybu (znasz najlepiej stan faktyczny) to możesz zastosować.

10

To co wiem, to budynek jest zniszczony, dach dziurawy, okna do wymiany, fasada do ocieplenia. A żeby było ciekawiej, to mieliśmy dostać na to kasę z Funduszu Ochrony Środowiska pod warunkiem, że robota zostanie wykonana do końca listopada.
No i teraz jestem w kropce...

11

Justine napisał/a:

A żeby było ciekawiej, to mieliśmy dostać na to kasę z Funduszu Ochrony Środowiska pod warunkiem, że robota zostanie wykonana do końca listopada.

Nawet nie próbuj podnosić tego argumentu jako uzasadnienia do WR - radzę życzliwie. Stan faktyczny budynku + brak realizacji umowy przez wykonawcę jest tutaj dobrym (i wg mnie wystarczającym)uzasadnieniem.

12

Nie - tego argumentu nie zamierzam podnosic w uzasadnieniu zastosowania WR.
Tak sobie myślę ... A nie można udzielić zamówienia drugiemu w kolejności wykonawcy, spośród tych co złożyli oferty?

13

... w nowym postępowaniu w trybie WR wydaje sie sensowne - w innych przypadkach: odradzam.

14

Tzn że nie mam podstaw prawnych do przeprowadzenia takiej operacji, czy nie, bo może to być kłopotliwe dla mnie...

15

Inaczej, nie możesz zlecić komukolwiek realizacji tego zamówienia bez zastosowania ustawy, czyli nie możesz wziąć kolejnego z listy i powiedzieć weź i rób. Musi być procedura - choćby i z WR

16

Nigdy nie robiłam postępowania z WR. Jak się do niego zabrać?

17

Bez obaw WR to najprostszy tryb... w skrócie wygląda to tak:

Zaproszenie -> negocjacje -> umowa -> ogloszenie o udzieleniu zamowienia do BZP... i oczywiscie protokol ZP - stosownie do etapu postepowania.

Szczegóły: oddział 5 PZP

18

Czy żądać jakichś dokumentów itp?

19

Oświadczenie z 22 wystarczy

20

To już jestem przygotowana do działania
Stokrotne DZIĘKI  za pomoc !

21

Sorry za ten "oddział 5" wink

22

Spoko  smile i smile
Ale dziś okazuje się, że WR nie będzie, tylko wykonanie zastępcze....
Tak !!!
Bowiem, wg argumentacji moich przełożonych odstąpienie Zamawiającego od umowy nie daje podstaw do przeprowadzenia nowego postępowania.
Zatem należy trzymać się podpisanej umowy, a to co nie zostało w niej uregulowane daje  odesłanie do kc. Czyli wykonanie zastępcze !!!!
Nie myślałam, że takie mogą z tym wyjść cuda..

23

Justine napisał/a:

Bowiem, wg argumentacji moich przełożonych odstąpienie Zamawiającego od umowy nie daje podstaw do przeprowadzenia nowego postępowania.

No comment smile

24

Jak niewiele potrzeba, żeby wyjść na mądrego inaczej  yikes.
Moje stanowisko przeciw radcy, dyrektorowi... nie ma dyskusji.
O tempora!!! O mores !!!