26

Odp: szacunkowa wartość zamówienia

Chyba pozostaje tylko art. 93.1.4 uPzp!

27

Przykład 1:

Kosztorys (sz. wartość zamówienia) = 500 000 zł
Kwota jaką zamawiający może przeznaczyć = 100 000 zł

-> nie wszczynałbym postępowania (zdrowy rozsądek).

Przykład 2:

Kosztorys (sz. wartość zamówienia) = 500 000 zł
Kwota jaką zamawiający może przeznaczyć = 495 000 zł

-> wszczynam postępowanie.

-> najkorzystniejsza oferta: 494 000 zł - dokonuje wyboru i jest ok.
-> najkorzystniejsza oferta: 501 000 zł - jeżeli nie mogę "wykombinować" tych sześciu tysiący - unieważniam: 93.1.4

28

no coś ty Miras - owszem trudno się wszczelić idealnie ale skoro tak twierdzisz to gzie ta "należyta staranność"
a art. 33.1.1 to ustawodawca stworzył cobyto Z. do wróżek nie musieli chodzić

29

pas - co nie oznacza że się zgadzam z danaug; ręce opadają sad

30

Podobna dyskusja: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3387

31

danaug - przekonałem Cie? wink

32

ależ ja nie twierdziłam że nie masz racji w kwestii wszczynać postępowanie czy nie, no i w kwestii niewielkich odstępstw (wartość szacunkowa a posiadane środki
różnica podlądów polega na tym że ja uważam iż Z. powinien traktować wartość z k. inwestorskiego jako wartość jaką zamierza przeznaczyć na realizację zamówienia

33

danaug napisał/a:

różnica podlądów polega na tym że ja uważam iż Z. powinien traktować wartość z k. inwestorskiego jako wartość jaką zamierza przeznaczyć na realizację zamówienia

No i przy tej różnicy poglądów pozostaniemy wink ponieważ, jak wiesz, ja uważam iż Z. może ale nie musi (Ty uważasz że powinien) traktować wartość z k. inwestorskiego jako wartość jaką zamierza przeznaczyć na realizację zamówienia. Pozdrawiam smile

34 (edytowany przez lolilap 2009-10-29 09:43:35)

Zamawiajacy informuje na otwarciu ofert o kwocie jaka zamierza przeznaczyc, nie o szacunkowej.
nie widze NIC sprzecznego z prawem w ogloszeniu i przeprowadzeniu postepowania nie posiadajac zabezpieczenia na pelna wartosc szacunkowa, która służy głownie okresleniu rodzaju procedury.

ps milo ze juz sie pogodziliscie smile

35

dana, MIRAS ma rację

36

Jesli zamawiajacy nie znajdzie dodatkowych środków w budżecie to musi unieważnić postepowanie, natomais jeśli środki się znajda wybiera wykonawcę i podpisuje umowę.

37

może spróbować przesunąć środki
jeśli nie może tego jednak zrobić nie pozostaje mu nic innego jak unieważnić postępowanie
w takim przypadku jednak naraża się na protesty i ewentualne żądania wykonawców o zwrot kosztów ich udziału w postępowaniu, bo jakby nie było, jest to unieważnienie z winy zamawiającego (przy czym tylko tym, którzy złożyli oferty niepodlegające odrzuceniu)

38

hamerek napisał/a:

może spróbować przesunąć środki
jeśli nie może tego jednak zrobić nie pozostaje mu nic innego jak unieważnić postępowanie
w takim przypadku jednak naraża się na protesty i ewentualne żądania wykonawców o zwrot kosztów ich udziału w postępowaniu, bo jakby nie było, jest to unieważnienie z winy zamawiającego (przy czym tylko tym, którzy złożyli oferty niepodlegające odrzuceniu)

big_smile O widzę ,że wątek jest "rozwojowy" .Wychodzi zatem na to,że wszczynanie postępowania  w sytacji braku zabezpieczenia środków do poziomu wartości szacunkowej obarczone jest nieznacznym "ryzykiem" dla Zamawiającego. Ja bym to nazwała nieładnie "macaniem" rynku Wykonawców.A nuż się uda.

Ps.Pozdrowienia dla Mirasa wink

39

Skubidu1 napisał/a:

Ps.Pozdrowienia dla Mirasa wink

....aaa dziękuję, dziękuję i wzajemnie wink