1

Temat: błędy w dokumentacji i ich skutki

czy w siwz mogę zawrzeć taki zapis, jeśli za robotę budowlana przewidziałam cenę ryczałtowa: skutki finansowe jakichkolwiek błędów w dokumentacji projektowej obciążają Wykonawcę zamówienia ? musi on przewidzieć wszystkie okoliczności, które mogą wpłynąć na cenę zamówienia. W związku z powyższym wymagane jest od oferentów szczegółowe sprawdzenie w terenie warunków wykonania zamówienia.

2

Odp: błędy w dokumentacji i ich skutki

Gdzieś już widziałem to pytanie... wink apsychalska = agnieszkas ? smile

3

błędy w dokumentacji nie mogą obciążać W. ponieważ      obciążają Z.
ale co do zapisu to dobrze jest posiłkować się KC art. 632

4

aspychalska napisał/a:

Skutki finansowe jakichkolwiek błędów w dokumentacji projektowej obciążają Wykonawcę zamówienia ? musi on przewidzieć wszystkie okoliczności, które mogą wpłynąć na cenę zamówienia.

jeżeli taką okolicznościa jest przewidzenie potencjalnych błedow w projekcie to pragne zaznaczyć ze projektanta i wykonawce łączy z inwestorem osobna umowa czyli kazdy ma inny zakres odpowiedzialności a tym samym nie ma mozliowsci prawnej przenoszenia takze kosztów tych błedow na wykonawce.
Wykonawca moze co najwyzej wykorzystac mozliwość jaka daje mu art 651 KC ale i tak biuro projektowe ponosi bowiem odpowiedzialność za nienależyte wykonanie umowy z inwestorem a w następstwie art 637 KC.

5

wg mnie wykonawca jest zobowiazany poinformowac o bledach zamawiajacego w DP na etapie ogloszenia. tak naprawde na etapie weryfikacji dokumentacji powinien to jasno wyrazic. jesli zaakceptuje opis przedm zam. i forme ryczltowa... tak wiec odpowiedzialnym za bledy na etapie DP jest projektant a pozniej przy ryczalcie... W musi sie mocno napocic zeby udowodnic brak swojej winy...

wydaje mi sie ze powinno to tak wygladac a ze zycie bywa przekorne...  smile

6

tak naprawdę to każda sytuacja jest rozpatrywana indywidualnie ale taki zapis jaki proponuje aspychalska uważam za niedozwolony (może za mocno powiedziane ale)

7

moze za daleko idacy smile a co za tym idzie prawnie nieskuteczny