1

Temat: przystapienie do protestu

Protest dotyczy sprzetu komputerowego Zamawiajacy odrzucił ofeerte bo wykonawca nie podal konkretnego modelu oferowanego sprzetu - wymog siwz i załacnziku do siwz - formularzu cenowym, protestujacy uwaza ze zalaczyl do oferty specyfikacje techniczna oferowanego sprzetu co prawda bez nazw ale zamawiajcy po podanych parametrach powinien domyslic sie o jaki model chodzi. wykonawca przystepujacy do protestu opowiedzial sie po stronie zamawiajacego ale podal inne okoliczności wskazujace na odrzucenie oferty protestujacego tzn. wymienil niezgodnosci sprzetu z wymaganamni siwz. Co ma zrobić zamawiajacy , czy w momencie rozstrzygania protestu mogę brac pod uwage te nowe okolicznosci? czy mam je pominać i nie uwzgledniac tego przystapienia?

2

Odp: przystapienie do protestu

Myśle ze dobrze jest dodać do wczesniejszych argumentów (brak marki) nowe argumenty (niezgodnosc techniczna).

3

ale w rozstrzygnieciu protestu powołać sie na nowe argumenty przytoczone przez wykonawce przystepującego do p[rotestu? mozna tak?

4

nie, nie możesz. Zgodnie z art. 181 ust. 5 wykonawca zgłaszający przystąpienie wskazuje interes prawny oraz określa żądania w zakresie zarzutów zawartych w proteście. Jeżeli w przystąpieniu wystąpił poza sferę tych zarzutów pozostają one bez znaczenia. Wyknawca przystępujący mógł sam złozyć własny protest na wadliwą czynność odrzucenia oferty "x" bowiem zamawiający nie uwzględnił takich, a takich okoliczności dających także podstawę do odrzucenia.
Zamawiający chcąc uwzględnić nowe okoliczności do odrzucenia musiałby uwzględnić w części protest powrócić do czynnościbadania i oceny ofert i dopiero dokonując ponownego odrzucenia uzwględnić w podstawie dodatkowe argumenty, które miały miejsce.

_________

nora

5

dorota26 napisał/a:

ale w rozstrzygnieciu protestu powołać sie na nowe argumenty przytoczone przez wykonawce przystepującego do p[rotestu? mozna tak?

Ja bym sie powołał - ale nie w podstawie prawnej rozstrzygniecia tylko w uzasadnieniu.
Po odniesieniu sie do zarzutów z protestu mozna dodać np. "Pomimo bezzasadności zarzutów zawartych w proteście należy zauważyć, że nawet gdyby - hipotetycznie - uznać je za uzasadnione, należałoby wówczas ocenić, czy parametry techniczne oferowanego sprzętu są zgodne z SIWZ. Tymczasem parametry te są niezgodne z SIWZ ponieważ ..... Zatem oferta protestującego podlegałaby i tak odrzuceniu."
Takie dodatkowe uzasadnienie zgłasza się często przed sądem z "ostrożności procesowej"

6

mam jeszcze takie pytanie:
w siwz był zapis aby do oferty załaczyli m.in. "...wypełniony formularz cenowy zawierajacy nazwy oferowanego sprżetu...", na wzorze formularza było zapisane: "wykonawca wypełnia kolumny: oferowany sprzet podając producenta oraz model towaru jaki proponuje zamawiajacemu..."
wykonawca nie wypełnił rubryki dot. modelu - odrzuciliśmy go. w proteście powołuje się na to że do oferty dodatkowo dołaczył specyfikację techniczna, gdzie podane przez niego parametry wskazują na konkretny model poniewaz tylko ten posiada wymaganą kartę sieciową . Parametry wskazuja - ale w specyfikacji technicznej nie ma dalej podanego modelu - czy powinnam opeirac się na tym co jest napisane w specyfikacji której nie żądałam czy gdybym ja oceniła nie będzie to naruszenie zasady równego traktowania wykonawców? bo inni nie dołaczyli specyfikacji a wypełnili we własciwy sposób formularz cenowy, który był wymagany w siwz?

7

sad ... tyle się opisałam i wszystko mi wcięło sad

może uda mi się powtórzyć:

do pisam procesowego "z ostrożności" może tak. jednka przed zespołem arbitrów rozstrzygnięcie będzie dotyczyć zarzutów zawartych w proteście, a nie kolejnych uchybień z etapu badani i oceny ofert. Arbitrzy mogą jedynie zbadać czy postępowanie nie jest obarczone wadą uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy i z urzędu unieważnią wówczas postępowanie.
W naszym przypadku gdyby nawet uznac słuszność Piotrka, iż z "ostrożności procesowej" należy przwołac w rozstrzygnięciu protestu także zarzuty podniesione przez przystępującego, to pozostaną tylko argumentami, co do których protestujący nie miał szansy odnieść się w proteście podstawowym. Co, wówczas zrobią arbitrzy? czy będą rozpatrywać czy nie? Ponadto gdyby tak miało być, może zacząć rodzić się patologia ukierunkowana na odrzucanie ofert wykonawców na niepełnych podstawach, które ostatecznie załatwi za nas (zamawiającego) arbitraż.

co do drugiego problemu dorotko:

jeden wykonawca wypełnił zobowiązanie z art. 82 ust. 3 tj. złożył ofertę, której treśc odpowiada treści siwz, a drugi zrobił to samo, tylko w inny sposób. Jest kwestia, czy została naruszona zasada równego traktowania wykonawców. I, znowu gdyby postępowanie znalazło finał przed ZA, wykonawcy pozostanie udowodnić, że to co zlożył jest tym czego oczekiwał zamawiający, a zamawiający będzie musiał dowieść, że oferta nie zawiera tego co byłookreślone w siwz. Tak, więc należałoby skupić się niestety nie tylko na dowiedzeniu, że wykonawca nie podał nazwy, ale dodatkowo, że z załączonej specyfikacji technicznej wynika, że nie oferuje tego co jest p;rzedmiotem zamówienia.
Znam sprawę z arbitrażu, na której ZA poprosił o przerwę i dowiódł zamawiającemu, że to co jest obowiązkiem zamawiającego czyli rzetelne i staranne badania i ocena ofert, on dokonał w ciągu 5 min. klikając odpowiednią stronę internetową i sprawdzając, czy oferowany produkt odpowiada treści siwz. I, co Ty na to?

8

a ja znam wyrok ZA gdzie mówią że zamawiajacy nie może powoływac się wyłacznie na strony internetowe:)
wiesz Nora nie wiem co mam teraz zrobić - ze specyfikacji technicznej której nie chciałam jasno wynika (mimo że nie jest tak nazwane - po przejrzeniu ofert internetowych:)) jaki model sprzetu oferuje wykonawca, i oki zgadza sie to z naszymi wymaganiami, tyle ze my tego przy ocenie ofert nie bralismy pod uwage:(
natomiast jesli uwzględnie protest i wybiore oferte wykonawcy protestującego jako najkorzystniejsza - wiedzac ze jest przystapienie innego wykonawcy do protestu wskazujace na okoliczności odrzucenia tej oferty to musze tą ofertę jednak odrzucic i oferta najkorzystniejsza sie nie zmieni? czy tak ?
co powinnam zrobic? uwzglednic protest dokonac ponownej oceny ofert i ponownie  odrzucic tę ofertę bo DVD nie spełnia wymogu szybkości dostępu? straszne - ja zawsze mama takie głupie sprawy! to jakas klatwa!

9

to prawda, że nie może powoływać się wyłącznie na stronę internetową, ale dochowując należytej staranności, zamawiający może dokonać takiej oceny, mimo, że oferta i tak podlega odrzuceniu na mocy art. 89.1.2.

Uwzględnić protest, to uznać wniesione w nim zarzuty - tego nie polecam tym razem, bo jednak masz rację - przecież faktycznie wykonawca nie podał nazwy, a że dodatkowo wyszły inne okoliczności, trudno.
Skorzystaj z rady Piotrka i umocnij swoją decyzję okolicznościami podniesionymi w przystąpieniu innego wykonawcy wyjaśniając jednocześnie, że te okoliczności nie podlegały badaniu, bowiem zamawiający nie wymagał załączenia specyfikacji technicznej, a dodatkowe uzasadnienie oddalenia protestu oparł na treści przystąpienia innego wykonawcy.

10

dorota26 napisał/a:

straszne - ja zawsze mama takie głupie sprawy! to jakas klatwa!

to nie klątwa, to Prawo zamówień publicznych.

Witaj w Klubie big_smile

11

moze to nie pzp tylko ludzie zle to wszystko interpretujemy:) mam takie wrazenie ze nie wazne w ktora strone pojde, jakie wyjascie znajde to i tak bedzie zle smile
powiedz co ty byc zrobila z ta sprawa:) zapewne masz wieksze doswiadczneie niz ja:)

12

dorota26 napisał/a:

moze to nie pzp tylko ludzie zle to wszystko interpretujemy:) mam takie wrazenie ze nie wazne w ktora strone pojde, jakie wyjascie znajde to i tak bedzie zle smile
powiedz co ty byc zrobila z ta sprawa:) zapewne masz wieksze doswiadczneie niz ja:)

nie znam szczegółow sprawy, a wtedy nie zajmuję jednoznacznego stanowiska bez wglądu w dokumentację.
Zaryzykuje jednak gdyż widzę, że jesteś bardzo zdeterminowana.:/

Oddal protest, wskazując wyraźnie czego wymagałaś w siwz, a co zawiera oferta, tym samym wskazując czego w niej brak.
Umocnij oddalenie o uzasadnienie zawarte w treści przystąpienia zaznaczając, że nie jest to przedmiotem sporu bowiem zamawiający nie wymagał specyfikacji technicznej i na tej podstawie nie dokonywał badania i oceny oferty, a jest to jedynie argument zacytowany z treści przystąpienia wykonawcy "X".

13

wiem ze sie owtarzam bo juz to pisałam ale bardzo ci dziekuje