1

Temat: uzupełnienie dokumentów!!

wiadomo jest, że nalezy wzywać wykonawców do uzupełnienia dokumentów. Na jednym ze szkoleń pani powiedziała, ze mozna uzupełniac tylko i wyłącznie dokumenty z zakresu podmiotowym. pytanie jakie to sa dokumenty przedmiotowe a jakie podmiotowe??? ja już się w tym gubie sad
pozdrawiam i proszę o pomoc

2

Odp: uzupełnienie dokumentów!!

Podmiotowe to par. 1 i 2 a przedmiotowe to par. 3 rozporządzenia

3

czy dobrze napisałam, że uzupełnia sie tylko te dokumenty podmiotowe czyli z paragrfu 1 i 2 rozporzadzenia ministra w sprawie dokumentów które mozna zadac od wykonawcy???

a jesli nie załaczą do ofert z par. 3 to sie ich odrzuca?

4

dokumenty z & 1 i 2 rozporządzenia PRM z maja 2006 w sprawie rodzaju dokumentów (...) to katalog zamknięty, jakich zamawiający może żądać celem potwierdzenia spelnienia warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 pkt. od 1 -4. Są to warunki podmiotowe, czyli dotyczące podmiotu (firmy).
Ponieważ ustawodawca napisał w art. 26 ust. 3, że wzywa wykonawców, którzy nie złożyli oświadczeń i dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udziału w postępowaniu, tym samym nie może wezwać do uzupełnienia dokumentów przedmiotowych (przedmiot zamówienia), gdyż dla tego ustala się wymogi.
W przywołanym wyżej rozporządzeniu w &3 jest napisane - celem potwierdzenia spełnienia wymogów (...), a nie warunków udziału.
Mam nadzieję, że biegając po ustawie oraz rozporządzeniu znajdziesz w końcu wyjaśnienie i zrozumienie warunków udziału - jako podmiot oraz wymogi dla przedmiotu zamówienia - jako przedmiot.

Jeżeli wymagałaś np. specyfikacji, katalogów, próbek lub zaświadczeń (...) dla przedmiotu zamówienia, a wykonawca nie załączył wymaganych dokumentów wówczas oferta podlega odrzuceniu na mocy art. 89.1.2, gdyż jej treśc nie odpowiada treści siwz.

5

a co w przypadku kiedy otwiera sie ofertę a tam jest tylko 1 kartka tzn. formularz ofertowy i żadnych innych dokumentów??? powinnam wezwać ich do uzupełnienia wszystkich dokumentów???

6

asia napisał/a:

a co w przypadku kiedy otwiera sie ofertę a tam jest tylko 1 kartka tzn. formularz ofertowy i żadnych innych dokumentów??? powinnam wezwać ich do uzupełnienia wszystkich dokumentów???

to zależy jakie maił załaczyć wykonawca, zgodnie z treścią siwz. Niestety, ale w obecnym stanie prawnym, jeżeli nawet oferta bedzie podlegała odrzuceniu, musimy wezwać do uzupełnienia, wymaganych w siwz, tylko dokumentów podmiotowych. Innych nie. Następnie, jeżeli oferta podlega odrzuceniu kwalifi8kujemy ją do odrzucenia. Intencją ustawodawcy przy konstruowaniu tego zapisu (art. 26 ust. 3) było zapewnienie interesu prawnego wykonawcy, którego oferta może zostać odrzucona, także nieunieważnianie postępowań z powodu braku "byle papierku".
Wróbelki ćwierkają, że zapis ten ulegnie nowelizacji (obecnie pracują nad nią w Sejmie) w taki sposób, że nie będzie wymagane wezwanie do uzupelnienia, jeżeli oferta i tak będzie podlegalaodrzuceniu na mocy art. 89.1.2

7

ale to bez sensu bo kazdy moze złozyc 1 papierek a to mi opuznia postepowanie to bez sensu!!

8

asia napisał/a:

ale to bez sensu bo kazdy moze złozyc 1 papierek a to mi opuznia postepowanie to bez sensu!!

pewnych procedur nie przyspieszysz. Bez sensu można także uznać czekanie 7 dni na podpisanie umowy, jeżeli była tylko jedna oferta która została wybrana.

Polecam więcej cierpliwości i pokory dla Pzp wink

9

asia napisał/a:

Niekoniecznie, czasami jest wręcz przeciwnie!
Żądałaś do oferty np. 8 dokumentów. Wpłynęło 10 ofert. Gdyby wszyscy wszystko złożyli musiałabys sprawdzać 80 dokumentów! Tymczasem dostałaś 10 ofert bez załączników. Wzywasz wszystkich, a składa tylko najtańszy. Musisz wiec sprawdzić tylko 8 zamiast 80 dokumentów.
smile