1

Temat: Warunek udziału w postępowaniu

Zamawiający może żądać wykazu wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, odpowiadających swoim rodzajem i wartością dostawom lub usługom stanowiącym przedmiot zamówienia, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączenia dokumentów potwierdzających, że te dostawy lub usługi zostały wykonane należycie.

Założenie: wartość usługi 100 000 zł

I teraz pytanie: zwrot "usług odpowiadających swoją wartością" traktujecie jako:

1. górną granicę do której może zamawiającey żądać wykazaniem się usługą (np.  dopuszczacie 30 000, czy
2. ściśle - dopuszczacie 100 000 (ew. jakaś delikatna granica tolerancji +/-)

2 (edytowany przez Ikant 2009-10-29 10:46:50)

Odp: Warunek udziału w postępowaniu

Moja opcja to opcja nr 1.
Wykazu dostaw/usług żądasz dla potwierdzenia doświadczenia. Jeżeli ktoś wykonał usługę danego typu na 30tys to ja nie mam powodów zakładać, że nie poradzi sobie z dostawą/usługą na 100tys.

pzdr

3

Ikant napisał/a:

Jeżeli ktoś wykonał usługę danego typu na 30tys to ja nie mam powodów zakładać, że nie poradzi sobie z dostawą/usługą na 100tys.

No pewnie, że nie masz powodów boś nie zamawiający tongue
W każdym razie przy założeniu, że wartość usługi to 100 tys to zapis z rozp traktuje jak górną granice a często sie zdarza, że ograniczam sie wyłącznie do warunku zakresowego bo wartość nie musi wcale być miarodajna i oddawać tego co chce sprawdzić - to jednak zależy od przedmiotu.

4 (edytowany przez Apollo 2009-10-29 11:07:09)

Ja obstawiam bramkę nr 2.
Oczywiście należałoby dopuścić jakąś granicę tolerancji (zależy od przedmiotu zamówienia). 100.000 a 30.000 to znaczna różnica - w podanym przykładzie trudno jest mi sobie wyobrazić, aby stawiając warunek "... odpowiadających wartością..." przymknąć oko na taką wartość wykonanej usługi, i uznać że wykonawca spełnia postawiony warunek.

5

A czasem to żałuję, że nie jestem:) Odbiłbym sobie za wszystkie niemądre zapisy SIWZ tongue

A wracając do tematu to zgadzam się, że to w głównej mierze zależy od przedmiotu zamówienia. Trzeba pamiętać, że postawienie tego warunku może pięknie wykosić potencjalnych wykonawców, co z kolei jest niezgodne z podstawowymi zasadami PZP a w konsekwencji zamawiający może liczyć z pewnymi niedogodnościami ze strony KIO. smile

pzdr

6 (edytowany przez MIRAS 2009-10-29 11:09:39)

Marko napisał/a:

W każdym razie przy założeniu, że wartość usługi to 100 tys to zapis z rozp traktuje jak górną granice a często sie zdarza, że ograniczam sie wyłącznie do warunku zakresowego

W takim razie Marko, na przykładzie dostawy komputerów, zakres dostawy 100 kompów - dopuścił byś wykazniem się realizacją dostawy 50?

7 (edytowany przez MIRAS 2009-10-29 11:21:48)

Albo inaczej:

Złożenia: zakres dostawy 100 kopów
                 wartość zamówienia: poniżej progów unijnych

Czy uważanie, iż w swietle treści rozporzadzenia, treść takiego warunku i dokumentu go potwierdzajacego jest ok.:

Wykonawca musi posiadać niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dyponują potencjałem technicznym i osobami (...) - wykonawca musi wykazać się iż (...) należycie wykonał przynajmniej jedną dostawę komputerów w ilości 50.

8

MIRAS napisał/a:

W takim razie Marko, na przykładzie dostawy komputerów, zakres dostawy 100 kompów - dopuścił byś wykazniem się realizacją dostawy 50?

Jeżeli pytasz o to w kontekście zgodności z zapisem rozporządzenia to odpowiadam twierdząco.

9

jesli zas o zasadnosc to mysle ze bardziej miarodajnym byloby okreslenie wartosciowe, gdyz komputerow jak mrowkow i jeden kosztuje 1000 zl a drugi 5000.

np dostosuj do klasy komputerow lub okresl wartosciowo - choc warunek ilosciowy nie jest rowniez najgorszy.

10

MIRAS napisał/a:

Albo inaczej:

.

choc, sorry - tu chyba nie chodzi o KOMPUTERY smile

11 (edytowany przez MIRAS 2009-10-29 11:57:48)

... do dzisiaj byłem takiego samego zdania jak Ty Marko, ale przemyślałem sprawę i teraz uważam inaczej. Już piszę dlaczego:

Wykonawca składa oświadczenie, że posiada niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dyponują potencjałem technicznym i osobami (...) do wykonania zamówienia - zamówienia to znaczy: usługi o wartości 100 000/ dostawy 100 kompów. Na potwierdzenie tego warunku zamawiający, zgodnie z rozporządzeniem, może żądać wykazu wykonanych dostaw lub usług odpowiadających swoim rodzajem i wartością dostawom lub usługom stanowiącym przedmiot zamówienia. Jeżeli przyjmiemy  ze "odpowiadających swoim rodzajem i wartością" to górna granica, to możemy zadac wykazaniem sie np: usługi o wartości 3 000/ dostawy 50 kompów. Zatem wykonawca składa oświadczenie że spełnia warunek tzn. posiada niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dyponują potencjałem technicznym i osobami (...) do wykonania zamówienia (zamówienia to znaczy: usługi o wartości 100 000/ dostawy 100 kompów) i na potwierdzenie tego warunku przedstawia wykaz - zgodniez wymaganiami zamawiającego - że wykonał usługę o wartości 3 000/ dostawę 50 kompów.

Wobec powyższego uważam, że tak naprawdę ten dokument nie spełnia swojej roli - dokument miał potwierdzić spełnianie warunku iż wykonawca (zgodnie z jego oświadczeniem) posiada niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dyponują potencjałem technicznym i osobami (...) do wykonania zamówienia - zamówienia to znaczy: usługi o wartości 100 000/ dostawy 100 kompów. Potwierdza jedynie - zgodnie z wymogami zamawiajacego - iż wykonawca posiada doświadczenie i wiedze do wykonania usługi o wartości 3 000/ dostawę 50 kompów. Nie potwierdza zaś warunku zamawiajacego. Brak korelacji między takim dokumentem, a warunkiem. Ten dokument jest tak naprawde do niczego zamawiającemu nie potrzebny - naruszenie 25.1 (zdanie pierwsze). Zatem jestem zdania: albo nie żadac dokumentu na potwierdzenie, albo żadać i rozumiec zwrot "usług odpowiadających swoją wartością"  ściśle, albo inczej jako mimalna granice - uwzgledniając pewna granice tolerancji.

Co Wy na to?

12

lolilap napisał/a:

np dostosuj do klasy komputerow lub okresl wartosciowo - choc warunek ilosciowy nie jest rowniez najgorszy.

dzięki lolilap za radę, ale nie chodzi mi o studium przypadku tylko o rozważania czysto teoretyczne w ogólności - te kompuery, czy wartośc usługi to taki rzucony "narybek" wink

13

lolilap napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Albo inaczej:

.

choc, sorry - tu chyba nie chodzi o KOMPUTERY smile

chodzi, chodzi... bez obaw nie chodzi o kopy w d... wink

14

dla mnie to wartość równa bądź wyższa niż założona smile pozdrawiam

15

Z braku czasu zdawkowo jedynie odpowiem - wybacz. Oświadczenie wykonawca składa twierdząc, że posiada wiedzę i doświadczenie, które wystarczają do realizacji zamówienia i ok. W gestii zamawiającego jest natomiast ustalenie czy chce i ewentualnie w jaki sposób i w jakim zakresie zweryfikować to doświadczenie. Nie wiem czy przykład komputerów jest dobry czy nie - to nie ma znaczenia. Zakładając, że jest to zamawiający ma obowiązek ustalić warunek udziału w postępowaniu w taki sposób aby po pierwsze mieć poniekąd domniemanie gwarancji, że ten wykonawca zamówienie zrealizuje zgodnie z wymogami siwz a po drugie by nie utrudniać uczciwej konkurencji. I teraz meritum - zamawiając komputery jako zamawiający musze przemyśleć sprawe czy żądając doświadczenia w dostawach rzeczywiście koniecznym jest odniesienie sie stricte do wartosci mojego zamówienia czy też niekoniecznie. Zadać sobie należy pytanie czy jeżeli wykonawca będzie sie legitymował dostawą 50 komputerów to jest to dla mnie równoznaczne z tym że 100 mi nie będzie w stanie należycie dostarczyć? A niby czemu mam dojść do takiej konkluzji, czy doświadczenie o zakresie połowicznym (ilościowo) do przedmiotu mojego zamówienia oznacza, że jak zamawiam 2x wiecej to tu jakas szczególna wiedza jest potrzebna, jakiś specjalistyczny proces logistyczny? Nie sądze. Dlatego też myśle Miras, że nietrafnie utożsamiasz oświadczenie składane przez wykonawcę z dokumentami potwierdzającymi spełnianie warunku doświadczenia. Wykonawca oświadcza a ja to weryfikuje tak jak uważam to za adekwatne w konretnym zamówieniu. Nie twierdze, że żądanie doświadczenia na poziomie własnego zamówienia jest bezprawne bo nie jest ale w doktrynie i orzecznictwie wielokrotnie wykazano, że takim być może bo jest niczym nieuzasadnione. Wszystko jak zwykle sie rozbija o konkretną sytuacje i konkretny warunek. To tak na szybko. Jeśli nieco chaotycznie to sorki - w każdym razie jestem otwarty na dalszą dyskusje ale już nie dzisiaj smile.

16

I jeszcze na szybko

marekf83 napisał/a:

Jakim prawem wymagasz od wykonawcy wiecej niż sam potrzebujesz? wink smile

17

nie wymagam smile wymagam kwoty przynajmniej równej. Generalnie chodzi o to by wykonawca udowodnił, że jest w stanie spełnić warunek udziału w postępowaniu. Jego broszka co przedstawi. Jeśli na kwotę równą - uznam, jeśli wykonał coś na kwotę wyższą - tym bardziej uznam wink

18

Marko napisał/a:

I jeszcze na szybko

marekf83 napisał/a:

Jakim prawem wymagasz od wykonawcy wiecej niż sam potrzebujesz? wink smile

Myślę że Markowi chodziło, o to że jeżeli wykonawca wykaże wiecej niż żadaliśmy to będzie ok.

19

bezwzględnie nieuzasadnionym jest żądanie wyższej wartości dostaw niż sami zamawiamy!!

dobór wartości czy ilości w warunku dot. doświadczenia nalezy dobierać odpowiednio do zamówienia!

jak zauwazyłeś, w przypadku komputerów można podejść dwojako
- jeśli zamawiamy specjalistyczny sprzęt mozna by żądać np doswiadczenia w dostawie danej klasy sprzetu, jesli komputery standard ( ok 1000 zl/szt ) żądanie dot. ilości lub wartosci - mozna by uznac za wlasciwe
- choc jesli firma dostarczyla 25 komputerow za 100 000 o wyzszej klasie nie wydaje mi sie zeby byla gorsza jesli chodzi o doswiadczenie, niz firma ktora dostarczyla 100 szt tanich marketowych pudelek.   
zreszta nie czepiajac sie juz tych 100 000 zl - w tym przypadku wydaje sie iż wartość 50- tys zl bylaby w zupelnosci wystarczajaca.

20 (edytowany przez MIRAS 2009-10-29 13:48:56)

Marko napisał/a:

Dlatego też myśle Miras, że nietrafnie utożsamiasz oświadczenie składane przez wykonawcę z dokumentami potwierdzającymi spełnianie warunku doświadczenia.

Czy utożsamiam, raczej nie. Natomiast wiąże (siłą rzeczy - ustawodawca już związał) oświadczenie o spełnianiu warunków z dokumentami na potwierdzenie ich spełnienia.
Wykonawca składa oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postepowaniu o udzielenie zamówienia - konkretnego zamówienia . Warunki powinny być postawione adekwatnie do specyfiki zamówienia. Wykonawca składa dokumenty na potwierdzenie  tych, a nie innych warunków (warunków, o którym mowa w oświadczeniu). Dalej, na potwierdzenie spełniania warunków (warunków, o których mowa w oświadczeniu), zamawiający może żadać dokumentów wymienionych w zarzadzeniu - a tam stoi jak wół: wykaza dostaw/ usług odpowiadających swoim rodzajem i wartością dostawom lub usługom stanowiącym przedmiot zamówienia (co potwierdza moją tezę, że warunki powinny być adekwatne do specyfiki zamówienia - a dokumenty powininny potwierdzać ten, a nie inne warunki).

odpowiadać - być zgodnym z czymś;
odpowiadać- być podobnym lub takim samym jak coś innego

21

Marko napisał/a:

Wykonawca oświadcza a ja to weryfikuje tak jak uważam to za adekwatne w konretnym zamówieniu.

Jak dobrze wiesz, art. 22  ust. 1 to norma o chrakterze blankietowym - do Ciebie należy uszczegółowienie warunków w niej zawartych. Warunki powinny być postawione adekwatnie do specyfiki zamówienia. Zatem wykonawca składa oświadczenie, że spełnia warunek opisany przez Ciebie, a Ty je weryfikujesz na podstawie załączonych dokumentów.

22

Tak, czy inaczej dzięki Marko za wymianę zdań.

23

...oczywiście Innym również dzięki.

24

a proszę bardzo smile a co do mojej wypowiedzi (krótkiej acz treściwej) to właśnie o to chodzi - nie żądam podania kwoty większej, ale jak wykonawca takową wykaże, to jak najbardziej go uznam smile

25

Jest oczywistą oczywistością, że rozporządzenie mówi o odpowiadających swoją wartością i nikt tego nie neguje. Nie neguje również uprawnienia zamawiającego do stawiania warunków w ten sposób. Zwracam jedynie uwagę, że MOŻE to stanowić czyn nieuczciwej konkurencji - co podkreślałem - zależy od konkretnego zamówienia. Nie zgodzę się natomiast zupełnie z tezą, iż żądanie doświadczenia mocno rozbieżnego od wartości czy zakresu w przedmiotowym postępowaniu jest bez sensu i lepiej nie żądać nic. W szczególności w przypadku robót budowlanych nie ma to szczególnego znaczenia i np budując kanalizację powiedzmy o dł 15 km nie widzę żadnej potrzeby by żądać realizacji roboty o takiej właśnie długości, lub jak sugerujesz minimalnie krótszej - czyli pewnie nie mniej niż 13 km smile. W zupełności wystarczy tutaj doświadczenie rzędu 5 - 8 km bo wykonanie dłuższego odcinka nie wymaga jakieś szczególnej know-how, wymaga po prostu więcej czasu.