1

Temat: spółka cywilna a zaświadczenie z US

1.W przypadku spolki cywilnej nalezż traktowc ja na takich samych zasadach jak konsorcjum?
A dokładniej w kwestii zaświadczenia z Urzędu Skarbowego.
Czy mozna w siwz zawrzeć zapis : W przypadku gdy oferte skałada kilka podmiotów np. s. c , konsorcjum- to takie zaświadczenie składa każdy z partnerów  w imieniu swojej firmy?
2. analogicznie dla zaświadczeń ZUS i KRS lub EDG?

2

Odp: spółka cywilna a zaświadczenie z US

składałam oferty w imieniu sc i zawsze załączłam us i zus spółki

3

edg o ile dobrze pamiętam każdy ze wspólników załącza oddzielnie i  załączałam również pełnomocnictwo dla osoby która ma reprezentować spółkę podpisane przez wszystkich wspólników

4

a.. zapomniałam napisać że oprócz dokumentów spółki trzeba załączyć dokumenty każdego kto ma wpis do edg, bo np. w mojej spółce zaświadczenie z zus spólki dotyczyło jedynie pracowników, każdy ze wspólników rozlicza sie dodatkowo indywidualnie jeśli chodzi o swoją osobę, tak więc zus też spólki i wspólników. podobnie z urzędem skarbowy - jesli chodzi o podatek vat - faktycznie zus spólki jeśli chodzi pozostałe zobowiązania podatkowe wspólników - każdy ze zwojej strony ma zaświadczenie z us. Nietypowe w sc jest to że każdy ze wspólników ma odrębną działalność gospodarczą i wchdzą w spółkę te odrębne działalności. W sp. z o.o członkami spółki są osoby i już.... to trochę skomplikowane:)

5

poza tym są też innne postaci sc aniżeli opisana przeze mnie. ja bym napisała standardowo tak jak inni i już.