1

Temat: lub równoważny

jesli w przetargu (bądź innym trybie) kupujecie artykuły biurowe na pewno stosujecie znaki towarowe z zapisem "lub równowazny". Czy w siwz piszecie jak będziecie oceniać zaoferowane produkty równowazne ? Np. kupuje długopis Pilot okreslam ewentualne parametry równowazne ktore dla mnie jako zamawiajacego są istotne chce od wykonawców by dołączyli do produktów rownowaznych próbki bym mogła porównać - czy takie porównanie będzie moja subiektywna ocena czy powinnam nakreślic wyonawcy jak będe dokonywała oceny równowaznych artykułów lub nie wiem okreslić odpowiednie kryterium oceny ofert ? jak uważacie ? jak robicie?

2

Odp: lub równoważny

ja juz pisałem, robie ZOC, zapraszam znanych mi wykonawcow i dostaje to, co chce

3

ale ZOc do materiałów biurowych??

4

dorota26 napisał/a:

ale ZOc do materiałów biurowych??

a co innego? negocjacje z ogłoszeniem?? big_smile

5

a PN może?:)

6

dorota26 napisał/a:

a PN może?:)

spróbuj i przekonaj sie sama tongue

7

nic lepiej nie mów:(

8

oferty RÓWNOWAŻNE hmm

czy opis samochodu BMW z charakterystycznym znakiem "trzy kolory:niebieski, czarny, biały w kole" dopuszcza inne równnoważne pojazdy?

Gdy stosujemy opis przedmiotu zamówienia z dopuszczeniem ofert równoważnych zamawiający musi podać cechy, które będziemy porównywać celem spełnienia warunku równowagi oferty do opisu przedmiotu zamówienia.

Piotrek, znowu masz rację, Dorota skorzystaj i zrób ZOC... a tak wogóle ile kupujesz tych dlugopisów, może jest to ten rodzaj, który pozwala zmieścić się w art. 4 pkt.8

nora

9

tu nie chodzi tylko o długopisy a o materiały biurowe na cały rok kwota 120.000,00 zl smile wiec chyba nie da rady
odnośnie PN - byłam na szkoleniu i prowadzacy stwierdził ze ZOC kategorycznie do materiałów biurowych nie może być stosowany bo nie sa to produkty o ustalonych standardach jakościowych

10

A co wg niego jest o ustalonym standardzie jakościowym?

11

artykuły spożywczae np. a z materiałów głownie papier

12

dorota26 napisał/a:

odnośnie PN - byłam na szkoleniu i prowadzacy stwierdził ze ZOC kategorycznie do materiałów biurowych nie może być stosowany bo nie sa to produkty o ustalonych standardach jakościowych

to chyba jakis gosc z ksiezyca, co z praktyką nic nie miał do czynienia

13

dobra lepiej powiedz mi jak uzasadnic w ZOC na materiały biurowe - ustalone standardy jakosciowe ?

14

dorota26 napisał/a:

dobra lepiej powiedz mi jak uzasadnic w ZOC na materiały biurowe - ustalone standardy jakosciowe ?

co tu uzasadniać! To śmieszne co usłyszazłaś  na szkoleniu. Bardzo mnie ciekawi argumentacja takiej tezy wink. Jeżeli artykuły biurowe nie, a spożywcze tak, to jak wyjasnić różnice jakościowo-standardowe między margaryną "palma" a "kasia". To samo mozna powiedziec o długopisach czy cienkopisach w materiałach biurowych - "pentel" a "super grip".
Przeprowadź ZOC.

15

dokładnie a powiedz jak ty rozumiesz pojęcie ustalonych standradów jakościowych bo dla mnie sa to rzeczy usługi o tych samych parametrach, własciwościach, jakości , zawartości, zgodne z pewnymi normami itp.

16

dorota26 napisał/a:

dokładnie a powiedz jak ty rozumiesz pojęcie ustalonych standradów jakościowych bo dla mnie sa to rzeczy usługi o tych samych parametrach, własciwościach, jakości , zawartości, zgodne z pewnymi normami itp.

sorki byłam nieobecna, charakter pracy nie pozwla mi na systematyczne wizyty na forum.

Ale, jest tak, jak napisałaś. Zgadzam się z zastrzeżeniem dla pojęcia "pewnymi" na "określonymi normami"

Pozdrawiam
nora

17

no wiec jak to odnieśc np. do materiałów biurowych kiedy długopis firmy handy nie jest równy dlugopisowy firmy stabilo itp? a wiec nie ma ustalonych standardów jakościowych????

18

dorota26 napisał/a:

no wiec jak to odnieśc np. do materiałów biurowych kiedy długopis firmy handy nie jest równy dlugopisowy firmy stabilo itp? a wiec nie ma ustalonych standardów jakościowych????

nie jest równy ... w czym? DŁUGOŚCI?? pisania czy wyglądu?

Dorotko, zapominasz, że jest to artykuł powszechnie dostępny, poza tym, że ma ustalone standardy i jakość.

Daj sobie spokój z tymi dywagacjami. Kup w trybie ZOC, dodatkowo umocnij swoją decyzję wysyłając zaproszenie nie do 5-ciu, ale do 15-tu czy n-ty wykonawców, czym takiże można udowodnić powszechność dostępu - jeżeli złożą wszyscy, do których się zwrócisz - ofertę smile

19

dzieki smile

20

nie wysyłaj do 15 wykonawców... zdaje się, że wyszliśmy od tezy, że ZOC lepsze bo pozwalasz uczestniczyć TYLKO 5 zaufanym (lub ostrzeżonym) wykonawcom, nie zawracaj sobie gitary udowadnianiem, że długopis jest art powszechnie dostępnym bo to bez sensu: jest w kazdym kiosku.