1

Temat: Bardzo pilne!!!!

Proszę o pomoc, poniewaz własnie jesteśmy po otwarciu ofert, i zostało otwartych 8 ofert, z tym że nie jedna ostatnia - a było ich 8 - która był złożona na jutrzejszy przetarg równiez została otwarta przeczytana, poprostu dopiero po fakcie zorientowano sie że otwarto oferte nie na ten przetarg co trzeba?
I co teraz zrobić? czy pisać coś do oferenta, który złożył ofertę na jutrzejszy PN, czy unieważnić ten jutrzejszy  przetarg ?

2

Odp: Bardzo pilne!!!!

unieważnić to drugie postępowanie
niestety nie masz innego wyjścia

3

art 86 ust 1

4

czyli unieważnic dziś jutrzejszy przetarg, na podstawie 93.1. 6 czy 93.1.7 - tzn. powołac się na wystąpienie istotnej zmiany okoliczności  czy ze postępowanie obarczone jest wadą?

5 (edytowany przez arturo-młodszy 2009-10-29 13:43:56)

a niemożna by  zakleić ponownie, napisać jakiś protokół z tego co się stało i podać powody otwarcia oferty, a jutro otworzyć ją na oficjalnym otwarciu ofert.
Dla złośliwego wykonawcy może to być powód do oprotestowania przetargu, z powodu zapoznania się z ceną oferty przed czasem i ewentualnym podejrzeniem manipulacji. Jak się uprze to doprowadzi do unieważnienia przetargu a jak  nie to masz spokój smile

oj szukam i widzę ze pomysł niema racji bytu
poniżej pismo na ten temat

http://www.uzp.gov.pl/zamowienia-public … WZ_240306/

6

Unieważniasz na podstawie art. 93.1.7uPzp w zw. z art. 86.1uPzp!

7

mika 8 napisał/a:

czyli unieważnic dziś jutrzejszy przetarg, na podstawie 93.1. 6 czy 93.1.7 - tzn. powołac się na wystąpienie istotnej zmiany okoliczności  czy ze postępowanie obarczone jest wadą?

To drugie.

8

Dobrze uniewazniam, czyli daje na stronę internetowa, a czy wysyłam tez do tego którego oferta została pomyłkowo otwarta?

9

na stronie, ale też wszystkich wykonawców którzy ubiegali się o udzielenie zamówienia. Moim zdaniem wszysykich którzy zadawali pytania, złożyli oferty, pobrali SIWZ...

10

mika 8 napisał/a:

1. Dobrze uniewazniam, czyli daje na stronę internetowa,
2. a czy wysyłam tez do tego którego oferta została pomyłkowo otwarta?

1. Na strone www - nie masz obowiązku.
2. Jak najbardziej.

11

MIRAS napisał/a:

1.Na strone www - nie masz obowiązku.

A jak zamierzasz powiadomić wykonawców ubiegających sie o udzielenie zamówienia? Chyba tylko strona www, nieprawdaż MIRAS?

12

Ja nie twierdzę,że nie można - ale obowiązku nie ma wink (taka jest ta "nasza" ustawa).

13

Ale inna "ustawa" nakazuje - to logika smile

14 (edytowany przez hamerek 2009-10-30 14:04:35)

dopóki nie ma otwarcia ofert moim zdaniem informacje o unieważnieniu powinno się zamieścić na stronie, jak inaczej bowiem wykonawcy którzy nie pobrali siwz mają się dowiedzieć o unieważnieniu, co???

co prawda nie ma przepisu, który by to nakazywał ale jednocześnie powinieneś zapewnić wszystkim wykonawcom równy dostęp do informacji

15

Witam, ja miałem taka sytuację. Poinformowaliśmy o tym fakcie wykonawcę. I zdążył złożyć jeszcze jedną ofertę. O oferta otwarta została zakwalifikowana do tego pierwszego przetargu.