1

Temat: PO kredyt II

W ogłoszeniu okreslam że zamierzam zaprosić do składanoa ofert np. 5 wykonawców.  W przypadku wiekszej ilości wniosków oceniam wg wskazanego warunku i okaże sie że na 5 miejscu jest wiecej niz jeden wykonawca. Czy w ogłoszeniu mogę również podać np.. w przypadku gdy 5 miejsce uzyska więcej niz jeden wykonawca zaproszę wszystkich z 5 miesjsca ...- czyli zaproszę wiecej niz planowana liczba zaproszonych.??????

2

Odp: PO kredyt II

Ponawiam pytanie. Co zrobić, zapisać w ogłoszeniu na wypadek gdy na 5 miejscu będzie wiecej niz jeden wykonawca??????

3

Zapisać.

4

Zrezygnowałem z takiego zapisu. Wczoraj znalazłem KIO 390/09(??), gdzie podobny zapis storzył problemy (KIO uznało racje wykonawcy) ,próbowliśmy (mielismy na to ok. 2 godz.) storzyć zapis przewidujący wszystie sytuacje, ale jest to chyba nie mozliwe. Wybraliśmy wariant- dopuszczenie do IIetapu 20 wykonawców z przekonaniem że nie bedzie tylu wniosków i nie bedzie przedmiotowego problemu. Pozdrawiam

5

Moim zdanie z ww. wyroku nie wynika, iż zamawiajacy nie może zamieścic takiego zapisu w ogłoszeniu. Ja bym zamiescił - ale to "Twoje" postępowanie, wiec Ty decydujesz smile

6

Oczywiście że nie wynika,-można zapisać, tylko analizując ten przykład stwierdziliśmy, ze bez pisania rozprawki i tak nie jesteśmy w stanie przewidzieć w ogłoszeniu wszelkich możliwych przypadków, poszliśmy więc na łatwizne i zrobiliśmy jw. Pozdro