1

Temat: cy mogę to poprawić

w kosztorysie ofertowym należało podać cenę jednostkową netto, rabat %, cenę jednostkową netto po rabacie, wartość netto ceny ofertowej i wartość brutto ceny ofertowej.
w jednej ofercie zamiast podać wartośc netto czyli jak było napisane pomnożyć cenę netto po rabacie x ilość, wykonawca w rubryce "wartość netto ceny ofertowej" wpisał coś co wygląda na policzoną cenę jednostkową brutto - czego nie wymagałam. a wartość brutto ceny ofertowej policzył jako cenę jednostkową brutto x ilość.
Czy potraktować to jako oczywistą omyłkę rachunkową, inną omyłkę i poprawić, czy też odrzucić jako niezgodną z SIWZ?

2

Odp: cy mogę to poprawić

Możesz poprawić, na pewno nie odrzucaj. Jeżeli błąd jest tylko w tych dwóch kolumnach to ja poprawiłbym jako oczywistą omyłkę rachunkową z 87.2.2.

pzdr

3

jezeli Z jest w stanie poprawić oczywistą omyłkę, bez pomocy W, należy ja poprawić (czytałam takie uzasadnienie KIO), i też tak robię, jezeli nie powoduje to istotnych zmian w tresci oferty

4

Tylko, że orzeczenie KIO dotyczyło omyłek z 87.2.3 a wydaje mi się, że kaskaa ma do czynienia z oczywistą omyłką rachunkową i tutaj byłbym ostrożny od uzależniania jej poprawy od skutków jakie wywołuje dla oferty.

pzdr

5

Dzięki
też skłaniałam się do poprawiania.

6

Wracam do tematu.
Poprawiłam omyłki rachunkowe, wysłałam do wykonawcy, a ten w wyznaczonym terminie nie dał żadnej odpowiedzi.
Odrzucam go na podstawie art. 89.1.6?
pozdrawiam

7

nie
poprawiasz i informujesz
nie musisz mieć zgody

8

kaskaa napisał/a:

1.Poprawiłam omyłki rachunkowe, wysłałam do wykonawcy, a ten w wyznaczonym terminie nie dał żadnej odpowiedzi.
2. Odrzucam go na podstawie art. 89.1.6?

1. Bo dać nie musiał
2. Nie

9

Popsuliście mi całą koncepcję.
Dodam, że poprawka spowodowała zmianę ceny oferty.

10

i co z tego?
odrzucasz tylko jeśli nie wyrazi zgody na poprawę w trybie 87.2.3
inaczej nie masz prawa