1

Temat: oświadczenie o posiadaniu polisy nie jako warunek udziału w post.

Witam, mam pytanie czy mogę żądą oświadczenia o posiadaniu polisy ubezpieczeniowej  (polisa do wglądu przed podpisaniem umowy), ale nie jako warunku udziału w postępowaniu, a w dokumentach wymaganych? Pozdrawiam

2

Odp: oświadczenie o posiadaniu polisy nie jako warunek udziału w post.

Jeżeli jest to uzasadnine specyfiką przedmiotu zamówienia - to ja nie widzę przeszkód.

3

Jest to przetarg na ochronę, chciałabym wiedzieć, że wykonawca jest ubezpieczony od prowadzonej działalności.

4

Serdeczne dzięki Miras. Tak już zrobiłam, ale czekałam na potwierdzenie od jakiegoś autorytetu z forum smile

5

mozesz mozesz smile nie mozesz oczywiscie tego zapisac w warunkach ale np w umowie. teraz jedynie pozostaje kwestia wysokosci polisy smile

6

W umowie lolipap też zaznaczyłam. Dzięki bardzo smile

7

lolilap napisał/a:

mozesz mozesz smile nie mozesz oczywiscie tego zapisac w warunkach ale np w umowie. teraz jedynie pozostaje kwestia wysokosci polisy smile

Wyjaśnij mi dlaczego nie mogę tego zpisać w warunkach? Pytam z niewiedzy. W rozporzadzeniu jest, że mogę żadać polisy lub innego dok. potwierdzającego, że wykonawca jest ubezpieczony, w celu potwierdzenia warunku.
Nie jestem prawnikiem i być może nie widzę subtelnego słowa, majacego znaczenie.
Pytam, bo mam w moich warunkach taki zapis, póki co nikt go nie zakwestionował

8

AnnaMaria napisał/a:
lolilap napisał/a:

Wyjaśnij mi dlaczego nie mogę tego zpisać w warunkach?

...a mogę ja, mogę, mogę??? smile

9

Jasne smile

10

No to może na przykładzie:

Tak można (o tym piszesz Ty):

Warunek taki to a taki - na potwierdzenie spełniania tego warunku W musi do oferty załączyc polisę...

...a tak nie można (o tym pisał lolilap):

Warunkiem udziału w postepowaniu jest posiadanie polisy ubezpieczeniowej - polisa do wglądu przed podpisaniem umowy.

Widzisz róznicę? smile

11

no to ja mam tak (i chyba źle):
o udzielenie zamówienia mogą ubiegać sie W, którzy:
...3) znajduja sie w sytuacji ekonom.i finan. zapewniajacej wyk.zamów., a w szczególności: - posiadają polisę lub inny dok. (znana formułka) i dalej: za spełnienie warunku Z uzna złożenie oświadczenia wymaganego w pkt. 2.3.4 SIWZ.  a ten z kolei pkt mówi, ze należy złożyć oswiadczenie o tym ze W jest ubezpieczony od OC w zakresie prowadzonej działalności i na każde żądanie Z Wykonawca przedstawi wskazane dokumenty.
Zgodne czy nie?

12

NIE ZGODNIE

13

Pomóżci mi jak mam to zapisać, zostałam sama we firmie i nie mam z kim tego skonsultować sad

14

np zawrzyj zapis, że przed podpisaniem umowy wybrany wykonawca będzie zobowiązany dostarczyć polisę OC z tytuł  prowadzonej działalności gosp. potwierdzającą posiadanie ubezpieczenia na kwotę .............. (lub też wszystkie warunki jakie polisa ma spełniać)

przy czym wszystko co jest od "a w szczególności: ..) usuń z warunku
potwierdzeniem spełniania go będzie zaś oświadczenie z art. 22

15

Dziękuję hamerek

16

AnnaMaria napisał/a:

no to ja mam tak (i chyba źle):
o udzielenie zamówienia mogą ubiegać sie W, którzy:
...3) znajduja sie w sytuacji ekonom.i finan. zapewniajacej wyk.zamów., a w szczególności: - posiadają polisę lub inny dok. (znana formułka) i dalej: za spełnienie warunku Z uzna złożenie oświadczenia wymaganego w pkt. 2.3.4 SIWZ.  a ten z kolei pkt mówi, ze należy złożyć oswiadczenie o tym ze W jest ubezpieczony od OC w zakresie prowadzonej działalności i na każde żądanie Z Wykonawca przedstawi wskazane dokumenty.
Zgodne czy nie?

Jeżeli chodzi śliśle o warunki udziału w postępowaniu to jest niezgodne. Powinno wyglądac to tak:
1. stawiasz konkretny warunek: obowiązek ubezpieczenia
2. wykonawca oświadcza, iż spełnia ten warunek (jest ubezpieczony)
3. jeżeli żadałaś potwierdzenia tego spełnienia tego warunku - wykonawca składa polisę, jeżeli nie - opierasz sie tylko na oswiadczeniu.

Uwagi:
1. dokonujesz oceny spełniania warunku udziału w postępowania na daną chwile - termin składania ofert (na ten dzien wykonawca powinien potwierdzic spełnianie warunku m.in. poprzez złożenie polisy)
2. do tego momentu jest zgodne: "ze należy złożyć oswiadczenie o tym ze W jest ubezpieczony od OC w zakresie prowadzonej działalności" od tego momentu jest niezgodne:  "i na każde żądanie Z Wykonawca przedstawi wskazane dokumenty".

17

MIRAS, sorry, ale zakręciłeś mnie sad

18

Czego nie rozumiesz?

19 (edytowany przez hamerek 2009-11-04 10:33:25)

hmmm... to w końcu posiadanie ubezpieczenia jest warunkiem udziału w postępowaniu czy raczej chcemy, żeby wykonanie umowy było zabezpieczone polisą, bo to dwie różne rzeczy

bo ja też zaczynam nie rozumieć o co chodzi

20

1.żądam jako warunku posiadania polisy- Wykonawca oświadcza, że takową posiada - zgodne
2. żądam przedłożenia tego dokumentu - w ofercie (zgodne czy nie zgodne)
lub
3.przed podpisaniem umowy mogę zażadać przedstawienia polisy (dokumentu) - zgodne czy niezgodne

21

AnnaMaria napisał/a:

1.żądam jako warunku posiadania polisy- Wykonawca oświadcza, że takową posiada - zgodne
2. żądam przedłożenia tego dokumentu - w ofercie (zgodne czy nie zgodne)
lub
3.przed podpisaniem umowy mogę zażadać przedstawienia polisy (dokumentu) - zgodne czy niezgodne

1. Zgodne
2. Zgodne
3. Jeżeli chodzi ściśle o warunki udziału w postępowaniu - niezgodne, co nie oznacza że nie mozesz tak zrobić w ogóle - możesz ale nie jako warunek udziału w postepwaniu, o tym pisał lolilap: "nie mozesz oczywiscie tego zapisac w warunkach ale np w umowie"

22

ok, teraz rozumiem smile
Dziękuję MIRAS

23

musisz rozdzielić 2 sytuacje:
1. żadasz OC (w skrócie) na potwierdzenie warunku udziału w postepowaniu - jak pisał MIRAS - na potwierdzenie warunku z art 22 ust 1.3.
2. żądasz posiadania polisy OC celem zabezpieczenia umowy.

wysokosc obydwu polis moze, a nawet powinna byc inna i zalezna od tego co zabezpiecza - jadna potwierdza sytuacje ekonomiczna i finansowa - druga zabezpiecza szkody w trakcie wykonywania zamowienia itp.