1

Temat: KRS/EDG

Mam przed sobą Monitor Zamówień Publicznych z września br. i znowu pojawiły się wątpliwości.

Czy Waszym zdaniem żądanie aktualnego odpisu z właściwego rejestru albo aktualnego zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej ma potwierdzać, że:

a) wykonawca posiada uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności
b) wykonawca nie podlega wykluczeniu na podstawie art. 24

2

Odp: KRS/EDG

b

3

Autorka artykułu pn. "Pułapki składania wniosków w przetargu ograniczonym" zamieszcza przykład opisu warunków udziału w postępowaniu.

O zamówienie mogą ubiegać się wykonawcy, którzy:
A) posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają posiadanie takich uprawnień, poprzez wykazanie:
A1) że wykonawca został zarejestrowany w rejestrze właściwym ze względu na formę organizacyjną, w jakiej prowadzi działalność (aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej).

Najwyraźniej jest w błędzie!

4 (edytowany przez hamerek 2009-11-03 10:54:54)

chyba raczej a)

jak poczytasz rozporządzenie w sprawie dokumentów to przy KRS/EDG jest wyraźnie napisane: "jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji"

wynika to moim zdaniem stąd, że żeby móc prowadzić działalność w formie np. spółki z o.o.  to trzeba się najpierw zarejestrować, podobnie przy jednoosobowej działalności gospodarczej, czyli jeśli wykonawcom jest spółka z o.o., to żeby móc wykonywać działalność musi zostać zarejestrowana (w tym przypadku te odrębne przepisy to kodeks spółek handlowych)

5

nie mam tu na myśli tego, że rodzaj działalności odpowiadający przedmiotowi zamówienia musi być wpisany do rejestru, bo tu akurat orzecznictwo jest jednoznaczne, bardziej chodzi mi o to, że żeby prowadzić działalność w danej formie trzeba mieć odpowiedni wpis

6

hamerek mylisz pojęcia: uprawnienie do występowania w obrocie prawnym to nie to samo co uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności (np; hurtowy obrót paliwami ciekłymi -koncesja)

7

poczytaj rozporządzenie

8

poza tym, na potwierdzenie którego, Twoim zdaniem warunku, załącza się KRS??

9

hamerek napisał/a:

poczytaj

żebym to ja umiał....

10

a jak stwierdzisz kto może reprezentować firmę?

11

cbud napisał/a:

a jak stwierdzisz kto może reprezentować firmę?

Nie widzę związku z pytaniem smile

12

Apollo napisał/a:

b) wykonawca nie podlega wykluczeniu na podstawie art. 24

Jedynie i wyłącznie.

13

tak?
przesłanki, kiedy należy wykluczyć wykonawcę z postępowania są podane w ustawie,
zus potwierdza niezaleganie
us podobnie
krk nie podleganie wykluczeniu zgodnie z 4-8 i 9 art. 24 ust. 1
a KRS??

14

no dobra
zostałam oświecona
aż wstyd że przeoczyłam
oczywiście b) jedynie i wyłącznie smile
dla niewtajemniczonych: 24.1.2 i już się nie odzywam więcej

15

Uprzedziłaś mnie wink

16

The end!
Już nie mam i nie będę miał wątpliwości!!!

17

wiesz Apollo
właśnie prowadzę ożywczą dyskusję w temacie poza forum, bo tak szybciej i muszę Ci powiedzieć, że mimo iż napisałam, że b) nadal mam wątpliwości smile czy tylko b smile
efekt i konkluzję niewątpliwie przekażę smile

18 (edytowany przez lolilap 2009-11-04 12:19:08)

cyt. czajkowski s. 126:"Przez uprawnienia do wykonywania okrelonej działalnoci naley rozumie wszelkie koncesje, licencje, zezwolenia itp. Nale do nich take szczególne kwalifikacje zawodowe. Niektóre usługi mog by wykonywane tylko przez
geodetów, adwokatów, radców prawnych, architektów, inne tylko przez biegłych
rewidentów, itd. Brak zapisu przy okreleniu przedmiotu działalnoci wykonawcy, np. w statucie lub umowie spółki, działalnoci zwizanej z przedmiotem zamówienia nie moe by postrzegany jako brak uprawnienia do wykonywania okrelonej działalnoci. Przykładem uprawnienia do wykonywania
okrelonej czynnoci bdzie wiadectwo wydane przez komisj kwalifikacyjn
, które zgodnie z art. 54 ust. 1 ustawy Prawo energetyczne1 powinny
posiada osoby zajmujce si eksploatacj sieci. Uprawnienia te musz by
wane przynajmniej w dacie składania ofert. Naley zakłada, e sam zamawiaj
cy wie, jakie uprawnienia s niezbdne dla wykonywania okrelonej
działalnoci lub czynnoci. Powinien on w SIWZ, na podstawie art. 36 ust. 1
pkt 6, wskaza konkretne uprawnienia, które wykonawca zobowizany jest
posiada i w jaki sposób powinien to udokumentowa."

sorki za jakość copy/paste z pdf-a.

19

no dobra
bo może nie potrafię wytłumaczyć dokładnie o co mi chodzi, to posłużę się artykułami

par 1 ust.1 pkt 2) rozporządzenia w sprawie dokumentów mówi, ze Zamawiający ma prawo żądać aktualnego odpisu z KRS lub EDG, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji dział. gosp.

te inne przepisy to m.in. ustawa o swobodzie działalności gospodarczej gdzie czytamy:
14.1
przedsiębiorca może podjąć działalność gospodarczą w dniu złożenia wniosku o wpis do EDG  albo po uzyskaniu wpisu do KRS

czyli przed tymi momentami nie może prowadzić działalności gospodarczej, bo nie ma do tego prawa. Skoro wiec wykonawcą jest np. sp. zo.o., to uprawnienia do wykonywania określonej działalności nabywa dopiero w momencie uzyskania wpisu do KRS (nie wcześniej) a KRS nabycie takich uprawnień potwierdza

jeśli natomiast działalność wymaga koncesji czy zezwolenia, to, zgodnie z 14.5 tej samej ustawy) uprawnienia do wykonywania tej działalności dany podmiot nabywa z chwilą uzyskania koncesji lub zezwolenia

czyli jeśli działalność nie wymaga koncesji, to moim zdaniem dokumentem potwierdzającym uprawnienia do jej wykonywania jest właśnie KRS (stąd właśnie ten dopisek przy odpisie z rejestru w rozporządzeniu o dokumentach), natomiast jeśli wymaga koncesji, to KRS i koncesja

i to moim zdaniem wynika z tego co twierdziła ta Pani, o której pisał Apollo

że koncesje to dokumenty potwierdzające uprawnienia to jasne, ale moim zdaniem takim dokumentem jest również KRS i EDG