1

Temat: unieważnienie a zwrot wadium

1. W przypadku unieważnienia postępowania przed terminem składania ofert, zwrot wadium w przypadku wpłynięcia jednej oferty powinien nastąpić dopiero po upływie terminu 7-dniowego przewidzianego na wniesienie protestu, czy od razu zaraz po unieważnieniu?
2. a co w kwestii gdy przedmiotowy PN unieważniono dzień przed terminem składania ofert, i dwóch oferentów jeszcze nie złożyło ofert a już wpłacili wadium. - czy w tym przypadku również analogicznie odczekać  7 dni i wrócić , czy oczekiwać od nich jakiegoś wniosku o zwrot wadium, wyjaśniającego że nie złożyli oferty tylko dokonali przelewu wadium

2

Odp: unieważnienie a zwrot wadium

W obydwu przypadkach odczekaj 7 dni.

3

j.w.
zawsze mogą złożyć ofertę i protest, który trzeba będzie uznać np

4

wydaje sie ze nie moga zlozyc oferty a jedynie protest i ewentualnie przywrocic bieg procedury..... ale termin jest nieobowiazujacy.

5

lolilap napisał/a:

1. wydaje sie ze nie moga zlozyc oferty 2. a jedynie protest i ewentualnie przywrocic bieg procedury..... 3. ale termin jest nieobowiazujacy.

1. moim zdaniem mogą
2. mogą
3. moim zdaniem obowiązujący przez wzgląd na powyższe - Z unieważnia - ale unieważnienie to nie jest jeszcze w tym dniu prawnie skuteczne.

6

MIRAS napisał/a:

1. moim zdaniem mogą
2. mogą
3. moim zdaniem obowiązujący przez wzgląd na powyższe - Z unieważnia - ale unieważnienie to nie jest jeszcze w tym dniu prawnie skuteczne.

ad. 1 jesli uznasz protest 5 dni po otwarciu planowanym, to co?
a jesli uznasz (malo prawdopodobne) protest przed otwarciem, to co?

ad 3 kiedy bedzie skuteczne wg Ciebie?

7

lolilap napisał/a:

ad. 1 jesli uznasz protest 5 dni po otwarciu planowanym, to co?

to wskazane jest w takim wypadku przedłużyć termin składania ofert smile

lolilap napisał/a:

a jeśli uznasz (malo prawdopodobne) protest przed otwarciem, to co?

to masz postępowanie

lolilap napisał/a:

jak upłynie termin na wniesienie protestu lub protest zostanie ostatecznie rozstrzygnięty

8

to proponuje tak:
1. uniewaznic
2. oferte w (bylym) terminie zlozy tylko wujek tomek (zbieznosc nieprzypadkowa)
3. wujek tomek wnosi protest
4. uznajesz protest
5. otwierasz TYLKO 1 oferte 5 dni po terminie smile
6. udzielasz zamowienia
7. kilkuletnie wakacje od wujlka tomka smile

jest ok?

9

lolilap napisał/a:

to proponuje tak:
1. uniewaznic
2. oferte w (bylym) terminie zlozy tylko wujek tomek (zbieznosc nieprzypadkowa)
3. wujek tomek wnosi protest
4. uznajesz protest
5. otwierasz TYLKO 1 oferte 5 dni po terminie smile
6. udzielasz zamowienia
7. kilkuletnie wakacje od wujlka tomka smile

jest ok?

nie bo jeśli nie przesuniesz terminu, nie wolno Ci otworzyć oferty po jego upływie
dlatego napisałam, że wskazane jest przesunięcie terminu do czasu ostatecznego rozstrzygnięcia protestu
nawet ustawa przewidziała taką możliwość

10

lolilap napisał/a:

hamerek mnie wyręczył smile

11

no to jestes zobowiazany zawsze przesuwac termin jesli zamierzasz uniewaznic postepowanie!?
uniewaznienie nastepuje przewaznie w przypadkach skrajnych kiedy nie ma czego ratowac. uniewaznienie konczy postepowanie a jesli przedluzysz termin skladania i uniewaznienie bedzie skuteczne to co z tym terminem? postepowanie nadal trwa? postepowanie uniewaznione a oferty wplywaja?

w protescie W moze okreslic swoje żądania co do Z.

12

lolilap napisał/a:

no to jestes zobowiazany zawsze przesuwac termin jesli zamierzasz uniewaznic postepowanie!?

a kto mówi o zobowiązaniu??
mówiłam, że wskazane jest, a nie że masz obowiązek
poza tym poniżej progów od protestu na unieważnienie nie przysługuje odwołanie, więc przesuwasz tylko w sytuacji, kiedy chcesz uznać protest

lolilap napisał/a:

uniewaznienie nastepuje przewaznie w przypadkach skrajnych kiedy nie ma czego ratowac.

hehe... o wujku Tomku zapomniałeś?

lolilap napisał/a:

uniewaznienie konczy postepowanie a jesli przedluzysz termin skladania i uniewaznienie bedzie skuteczne to co z tym terminem? postepowanie nadal trwa? postepowanie uniewaznione a oferty wplywaja?

jeśli oddalisz protest i odwołanie nie przysługuje, to w tym dniu postępowanie zostaje unieważnione i tyle...

lolilap napisał/a:

w protescie W moze okreslic swoje żądania co do Z.

a jakie inne żądanie, w przypadku protestu na unieważnienie, niż cofnięcie decyzji o unieważnieniu W. może postawić??? bo jakoś nic mi nie przychodzi do głowy

13

lolilap napisał/a:
MIRAS napisał/a:
lolilap napisał/a:

hamerek mnie wyręczył smile

no to jest oczywiste, a co z pozostalymi?

mniej/więcej hamerek mnie wyręczył smile

14

mniej czy wiecej? smile

nie mow ze uniewazniajac post. informujesz o przesunieciu terminu otwarcia?

15

Nie mówię, że informuję, czekam - moje dalsze postępowanie jest zdeterminowane tym, czy wpłynął oferty w wyznaczonym terminie, czy nie.

16 (edytowany przez lolilap 2009-11-05 11:46:04)

hamerek napisał/a:

a jakie inne żądanie, w przypadku protestu na unieważnienie, niż cofnięcie decyzji o unieważnieniu W. może postawić??? bo jakoś nic mi nie przychodzi do głowy

tak wiec cofam (jako Z) decyzje o uniewaznieniu. spełniłem żądanie Protestujacego. i co dalej?

do MIRAS:
albo tu czegos nie rozumiem albo....

skladaja oferty w terminie i co dalej MIRAS?

mam wrazenie ze ktoś tu bładzi....

i jeszcze jedno:
cyt hamerek: "nie bo jeśli nie przesuniesz terminu, nie wolno Ci otworzyć oferty po jego upływie"

a moze Wykonawca chciałby cos zmienic w swojej ofercie na skutek przesuniecia terminow? nie dasz MU szansy?

17

jak to co dalej?
czekasz na oferty, otwierasz je w nowym terminie i dalej jak zwykle...
nie rozumiem czego nie rozumiesz...

co do drugiego cytatu to nie bardzo wiem o co Ci chodzi

18

no wlasnie nie rozumiesz....

żądaniem Protestujacego bylo "cofniecie decyzji o uniewaznieniu" co W uwzględnił smile
rozstrzyga protest i....

19

lolilap napisał/a:

mam wrazenie ze ktoś tu bładzi....

... nie dziwię Ci się - to nie jest temat na forum - nie zawsze udaje się przelać to co masz na myśli na ekran monitora smile a ten temat to temat rzeka...

20

prawda...