1

Temat: zła kwota Vatu

witam

w formularzu prosiłem o podanie kwoty brutto oraz kwoty podatku.
na 7 ofert 6 jest oki. w najdroższej ofercie Wykonawca wpisał o 40 zł za mało Vatu (Vat 22%).
co zrobić z tym fantem?
przyjąć że cena brutto jest ok i nie wnikać w wielkość Vatu? poprawić to chyba za bardzo nie mogę?

pozdrawiam

szad

2

Odp: zła kwota Vatu

a skąd wiesz, że jest za mało?
nie masz ceny netto przeciez

3

hamerek napisał/a:

a skąd wiesz, że jest za mało?
nie masz ceny netto przeciez

znając brutto i wiedząc, że Vat jest 22% łatwo obliczyć jego wysokość.

w ofercie jest kwota brutto xxx w tym 22 % Vatu yyy.

4

eeee
jeśli masz brutto i wiesz jaka jest stawka VAT, to oczywiście możesz określić jakąś tam wartość netto

ale skąd wiesz, że VAT-u jest za mało?

5

nie wnikajmy czego jest za mało, pytanie raczej co z tym zrobić?
a wnioskuje że, Vatu jest za mało bo napisane jest wyrażenie W TYM VAT

6

ale to jest ważne, bo ja nie widzę, co tu jest źle
skoro wymagałeś w ofercie podania wartości brutto oraz kwoty podatku i takie zostały podane przez wykonawcę
skąd zatem pomysł że coś jest nie okej?

albo ja po prostu czegoś nie rozumiem

7

bo jak sobie policze ile powinno wynosić 22 Vatu dla podanej ceny brutto to nie wychodzi kwota Vatu podana przez Wykonawce

8

ok
chyba jestem zmęczona bo normalnie załapuje dziś jak nie powiem co sad
wiem już o co chodzi

9 (edytowany przez Bitter 2009-11-05 12:13:18)

Żeby to stwierdzić musisz mieć jakąś wartość netto

bo teraz to wygląda tak że masz np   
      nie ma netto                    2000 zł kwoty VAT                 12 000 brutto

Netto nie jest mi znana więc nie mogę mieć wątpliwości, że jakaś tam netto istnieje i jest ona prawidłowa a tym samym vat jest ok

10 (edytowany przez hamerek 2009-11-05 12:13:41)

ale z tych Twoich rachunków to mi raczej wynika, jeżeli przyjąć Twój tok rozumowania, że została zastosowana zła stawka VAT i to łatwo będzie Ci udowodnić, a w takim przypadku masz tylko jedno wyjście

11

stawkę przyjął dobrą bo wpisał 22 %. problem w tym, że wartość tego 22% powinna być trochę inna niż została podana.

12

A masz "jakąkolwiek" wartość netto?

13

ale z drugiej strony  jeśli to vat jest okej ale brutto za duża???
tak też może przecież być

ciężko to będzie poprawić bez kwoty netto

przyznam bez bicia, że nie wiem co bym w takiej sytuacji zrobiła sad

14

Bitter napisał/a:

A masz "jakąkolwiek" wartość netto?

nie mam netto, bo jak mam brutto i vat to netto łatwo policzyć. nie zadałem netto bo wychodzę z założenia że ostateczną ceną oferty jest cena brutto. dodatkowo żądałem vat żeby łatwiej obliczyć netto, którą podaje sie przy zamieszczaniu ogłoszenia o udzieleniu zamówienia.

15

Cenę brutto zostaw, stawkę VAT w % przyjął dobrą, popraw wartość VAT i zawiadom wykonawcę i czekaj na reakcję.

16

myślę, że reakacji nie będzie żadnej bo to i tak najdroższa oferta na 7 ofert, chce tylko żeby wszystko było zgodnie z uPzp

17

...nie przykładaj się tak bardzo... bo zawsze się coś znajdzie wink

18

wiem, nie ma doskonałych postępowań. ale w tym przypadku muszę coś zrobić niż udać, że nie zauważyłem tej małej rozbieżności. poprawie ten Vat i tyle.

19

MIRAS napisał/a:

Cenę brutto zostaw, stawkę VAT w % przyjął dobrą, popraw wartość VAT i zawiadom wykonawcę i czekaj na reakcję.

a potraktować to jako omyłkę rachunkową czy pisarską, bo tak faktycznie to końcówka Vatu powinna być 40 a wykonawca wpisał 00, chyba 4 z 0 mu się myknęła.

20

omyłkę rachunkową

21

dzięki