Temat: Marko!!!
znalezłeś moze wyroki na temat oceny dokumentów których się nie wymaga ale dołączone do oferty ???
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
znalezłeś moze wyroki na temat oceny dokumentów których się nie wymaga ale dołączone do oferty ???
No kurka gdzieś mi wcieło - ale są na bank takowe. Bede szukał
Prosze Cie pomóż mi
Ale może bez wyroku póki co spróbujmy... Czemu Cie tak intryguje ten złożony a niewymagany dokument?
znów mam przetarg na sprzęt komputerowy:)
żadałam złożenia do oferty formularza cenowego którrgo wzór był przez zamawiajacego przygotowany i wykonawca oprócz ceny za poszczególne elementy miał tez podac producenta i model oferowanego sprzętu! jeden z wykonawców podał jakas nazwe modelu w trakcie badania ofert okazało sie że nie ma takiego modelu jaki ona podal natomiast to co podal to moc zasilacza która posiadają dwa rózene modele przedstawionego producenta. Odrzuciłam ofertę jako niezgodną z siwz - na podstawie przedstawionego i wymaganeho przez nas dokumentu nie mogłam dokonac analizy pod względem zgodności sprzetu z siwz. Wykonawca zlożyl protest wskazując na to że do oferty załaczył dodatkowo specyfikacje techniczną sprzetu - i faktycznie tak jest tyle że ja tego wogle nie brałam pod uwagę. w tej specyfikacje nadale ie podal modelu sprzertu jednak wypisał jego parametry i w protescie stwierdził ze one jednoznacznie wskazują na konkretny model oferowanego sprzetu. Mogłabym ocenić (tak mi sie wydaje) to dodatkowo dołączoną specyfikację , ale z 4 wykonawcó wjeden takie nie załaczyl (no bo skoro niewymagana to nie musiał) wieć "zbadanie" tego dokumentu pod wzgledem zgodności z wymaganiami siwz moim zdaniem naruszyłoby zasade równego traktowania wykonawcw no bo jednego oceniam na podstawie dokuimentu ktory wymagalam a drugiego na podstawie innego. Dlatego chce miec wyrok arbitrów który alebo będzie potwierdzal moja argumentacje albo nie - dla pewności .
Hmmm, moim zdaniem nie bardzo miałaś podstawe do odrzucenia tej oferty... Podalas wzór formularza ale wykonawca nie musi go użyć, ważne by z treści oferty wynikały wszystkie wymagane informacje. Jeśli ze specyfikacji tech załączonej mogłaś sie dowiedzieć co oferuje to oferta nie kwalifikowała sie do odrzucenia.
Do takiej sytuacji nie znajde wyroku - mam ale dotyczące sytuacji, w której oferta była ważna a wykonawca dodatkowo dołączył xero jakiegoś katalogu (nie był wymagany) i potwierdził go za zgodność - w takiej sytuacji dokumentu sie nie ocenia. Twój przypadek jest jednak inny - tak jak napisałem na początku
oki rozumiem ale czy powinam taka specyfikacje brac pod uwagę? wykonawca ktory przystapil do protestu pisze ze zamawiajacy w siwz zawarł zapis aby dołaczyc do oferty dokument wskazujący na producenta i model a protestujacy tego nie uczynił . gdybym np. nie odrzuciła tej oferty mogłabym (hipotetycznie) otrzymać protest ze nierówno traktuje wykonawców bo jeden z nich nie przedstawił wszystkich danych a mimo to nie dokonałam odrzucenia oferty oceniłam go na podstawie innego dokumentu dołaczonego do oferty czy tak wogóle zamawiajacy moze postapić? biorąc oczywiście pod uwage że nie wszyscy wykonawcy dołaczyli do ofert specyfikacje techniczną?
mimo wszystko mogłbyś mi podesłac ten wyrok ??
Jak tylko znajde to oczywiście
jeszcze mam jedno pytanie/stwierdzenie
wg tego co mwisz jest tak:
jesli zamawiajacy ocenia spełnianie warunków udziału na podstawie załacoznych dokumnentów to musza to byc konkretne dokumenty przez niego wymagane zogdnie z rozporzadzneiem gdyby ich nie dołaczył wykluczasz go z postepowania natomiast jesli chodzi o dokmenty przedmiotowe na potwierdzenie ze oferowany sprzet spełnia warunki okreslone w siwz to wykonawca może dołaczyc co mu sie żywnie podoba i będzie oki a zamawiajacy musi to ocenić
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc