1

Temat: Warunki/dokumenty - powyżej progu

Przetarg powyżej progu unijnego!

Zamawiający uszczegóławia Warunki udziału w postępowaniu w zakresie art. 22.1.1,2,4 - w następstwie żąda dokumentów z rozporządzenia potwierdzającyh spełnienie tych warunków. W przedstawionym kazusie zamawiający nie stawia szczegółowego warunku w odniesieniu do art. 22.1.3 i w konsekwencji nie żąda żadnego dokumentu z § 1.3 ww. rozporządzenia.

Czy biorąc pod uwagę art. 26.1 zamawiający popełnia błąd = łamie prawo?

2

Odp: Warunki/dokumenty - powyżej progu

Wszystko zalezy od specyfiki zamówienia - co do zasady nie łamie prawa.

3 (edytowany przez Apollo 2009-11-05 12:46:12)

Uważam dokładnie tak samo, w myśl zasady jest warunek - żądam dokumentu.

Zadałem pytanie, ponieważ spotykam się z opiniami, że bez względu na specyfikę przedmiotu zamówienia (w przetargu powyżej progu) powinno się uszczegółowić każdy warunek a co się z tym wiąże żądać "wszystkich" dokumentów z rozporządzenia.

np. w ostatnim MZP radca prawny, stwierdza:
Z uwagi na wartość niniejszego zamówienia, stosownie do uregulowania zawartego w art. 26.1 ustawy Pzp, zamawiający ma obowiązek żądania od wykonawców dokumentów potwierdzających spełnianie wszystkich warunków udziału w postępowaniu (określonych w art. 22.1.1-4). Niedopuszczalne jest ograniczenie przez zamawiającego ww. wymogu tylko do dokumentów potwierdzających spełnianie warunków określonych w art. 22.1.1 i 4. Należy również zwrócić uwagę na fakt, że ustawodawca wymaga, żeby zamawiający opisał warunki określone w art. 22.1.2-3 i stosownie do postawionych wymagań żądał dokumentów spośród katalogu wskazanego w rozporządzeniu...!

4

Gdzie szukać na forum rozważań na temat uzupełniania dokumentów np. ZUS, gdy nie złozono, a głównie chodzi mi o wazność tego dokumentu jezeli data bedzie późniejsza niż otwarcie ofet

Pilne!

Dzięki z góry

5

...a co z 25.1 zdanie pierwsze?

6

Żądasz dokumentów NIEZBĘDNYCH do przeprowadzenia postepowania. Nie oznacza to, że wszystkich wymienionych w Rozporządzeniu.

7

żądałam i był niezb ędny, chodzi mi tylko co z nim, gdy go uzupełniają a otrzymali z urzędu po terminie składania ofert

8

to samo z US

9

art. 26.3

10

mam wykluczyć?

11

to po co dopuszczamy uzupełnianie skoro data dokumentu bedzie po terminie

12

Przykład: Przetarg na zorganizowanie kolonii dla dzieci - powyżej progu.
Czy mogę nie uszczegóławiać warunku z art. 22.1.3 i  w konsekwencji nie żądać żadnego dokumentu "finansowego"?
Uważam, że nie jest to dla mnie dokument niezbędny!
Czy jak byście przyszli do mnie na kontrolę, to postawicie mi jakiś zarzut?

13

DB25, data po terminie może być, ważne, aby z treści dokumentu wynikało, że na dzień składania ofert wykonawca spłełnił warunek!

14 (edytowany przez Bitter 2009-11-05 12:56:47)

Według mnie i literalnego podejścia do zapisu "nie później niż w dniu w którym upłynął termin składania" -wykluczyć chyba, że z dokumentu będzie wynikać, że  był ważny w terminie skąłdania ofert.

15

Apollo napisał/a:

DB25, data po terminie może być, ważne, aby z treści dokumentu wynikało, że na dzień składania ofert wykonawca spłełnił warunek!

dokładnie

16

Bitter napisał/a:

Według mnie i literalnego podejścia do zapisu "nie później niż w dniu w którym upłynął termin składania" -wykluczyć

nie zgadzam się

17

Apollo, a skąd wiesz, że gostek ma kasę na zorganizowanie kolonii?

18 (edytowany przez Bitter 2009-11-05 12:58:33)

Rzadko który dokument ma "w sobie" 2 daty

19

... ale się zdarza

20

Apollo napisał/a:

Czy jak byście przyszli do mnie na kontrolę, to postawicie mi jakiś zarzut?

Ja nie - bo wydajesz sie fajnym gościem big_smile ... a poważnie: co do zasady nie (potrzebna znajomość szczegółowa zamówienia) - wystarczy samo oświadczenie wykonawcy że spełnia.

21

Bitter, szybko zmieniasz posty i teraz ten mój powyżej jest odczapiony...

22

...to cytuj, Jacku cytuj wink

23

I tak będę własnie robił, a Bitter napisał, że "rzadko sia to zdarza"

24

a jeżeli wpłacił zaległy podatek dzień po otwarciu ofert i potem dostał zaśwqiadczenie że nie zalega - to jak to traktować?? przecież ja o tym nic nie wiem , i nie jestem w stanie stwierdzić, czy na dzień składania był ok

25

ok, wszystko wynika z oswiadczenia - jasne!!