1

Temat: obowiązek zlecania robót podwykonawcy na podstawie Pzp?

pytanie: czy komunalna spółka prawa handlowego (miasto 100% udziałów), która ubiega się o udzielenie zamówienia publicznego i chce część robót przekazać podwykonawcy musi przeprowadzić procedurę zgodnie z Pzp na wybór podwykonawcy?

2

Odp: obowiązek zlecania robót podwykonawcy na podstawie Pzp?

monti napisał/a:

czy komunalna spółka prawa handlowego (miasto 100% udziałów), która ubiega się o udzielenie zamówienia publicznego i chce część robót przekazać podwykonawcy musi przeprowadzić procedurę zgodnie z Pzp na wybór podwykonawcy?

Nie smile

3

na jakiej podstawie opierasz swoje zdanie? bardzo prosze o rozszerzenie tematu

4

A tu nie ma sie nad czym rozwodzić - ustawe PZP ma stosować zamawiający a nie wykonawca smile
A żeby wskazać na absurdalność takiego pomysłu weźmy np zamówienie na roboty budowlane. Twoja oferta została uznana za najkorzystniejszą i teraz miałabyś zrobić przetarg na podwykonawstwo... Hmmm... termin związania ofertą biegnie a do umowy muszą być wpisani podwykonawcy (zgodnie z 647(1) KC).
Reasumując: gdyby wykonawcy mieli robić przetargi na podwykonawstwo to w tym kraju już nic by sie nie budowało wink

5

monti napisał/a:

pytanie: czy komunalna spółka prawa handlowego (miasto 100% udziałów), która ubiega się o udzielenie zamówienia publicznego i chce część robót przekazać podwykonawcy musi przeprowadzić procedurę zgodnie z Pzp na wybór podwykonawcy?

Moim zdaniem tak, jeśli oczywiscie zachodzi przesłanka z art. 3.

6

zgadzam się że jest to absurdalna sytuacja. nie ma sensu poddawać reżimowi zamówień publicznych wyboru podwykonawcy w sytuacji, gdy sam wykonawca odpowiada "głową" za podwykonawcę i w jego własnym i dobrze pojętym  interesie leży dokonanie jak najkorzystniejszego wyboru. Trudno wyobrazić sobie sytuację, w której wykonawca działałby na własną szkodę podzlecając własne roboty podmotowi który nie rokuje ich należytego wykonania lub oferuje zbyt wysokie ceny.
Jednakowoż po jednym ze szkoleń kolega przekazał mi odmienne zdanie prowadzącego, stąd moje wątpliwości. w momencie zlecania robót podwykonawcy wykonawca staje się wobec podwykonawcy zamawiającym; pojawia się odpłatna umowa, której przedmiotem są roboty budowlane, więc mamy do czynienia z zamówieniem publicznym; moja firma z racji swojego statusu prawnego i formy własności jest zamawiającym w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 3.
I tu sie zaczynają problemy, bo jeżeli wykonawca chce złożyć ofertę z rzetelnie ustaloną ceną (a często już w ofercie należy wskazać konkretnych podwykonawców i ich zakres prac), to przed złożeniem swojej oferty musi przeprowadzić procedurę na okoliczność wyboru podwykonawcy, co rodzi kolejne problemy. Zamawiający wszczynając procedurę powinien mieć przecież zagwarantowane środki na realizację zamówienia a zawarcie umowy bez zagwarantowanych środków na jej realizację jest naruszeniem dyscypliny finansów publicznych; a przecież środki na realizacje pojawią się dopiero po uzysakaniu zamówienia od "głównego zamawiającego".A jeśli oferta wykonawcy w ogóle nie zostanie wybrana to co wtedy z umową z podwykonawcą? odstapienie na podst. art. 145?
jest to problem firm, które występując na rynku jako wykonawcy, w świetle art. 3 Pzp są jednocześnie zamawiającymi.
Będę wdzięczna za wszelkie opinie na ten temat.

7

Ja już napisałem co myśle i zdania nie zmieniam wink

8

Ja też. smile

9

Monti, jeżeli jesteś zamawiającym z art.3 ust1 pkt.3 to nie masz srodków publicznych więc nie obowiazuje Cie ustawa o finansach publicznych. Ale jeżeli obowiazuje Cię ustawa pzp to wg mnie na wybór podwykonawcy także musisz ją stosować. To nie jest jedyna absurdalna sytuacja w przpadku stosowania pzp, a absurdalność niestety nie jest powodem do zwolnienia z przepisów ustawy. smile

10

dokladnie

jesli nie sa to srodki publiczne w ponad 50% to wg mnie nie musisz stosowac ustawy