Odp: Warunki/dokumenty - powyżej progu
możecie wskazać gdzieś orzecznictwo w tej sprawie?? że oświadcza , potem daje dokument z data po otwarciu, a ja domniemuję, że mówi prawdę i nie badam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Warunki/dokumenty - powyżej progu
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
możecie wskazać gdzieś orzecznictwo w tej sprawie?? że oświadcza , potem daje dokument z data po otwarciu, a ja domniemuję, że mówi prawdę i nie badam
jacku0707, w przedstawionym przykładzie nie wystarczy (tak jak napisał Miras) oświadczenie?
Ty byś się czepiał? (pamiętaj, że fajny ze mnie gość).
z dokumentu musi jasno wynikac iz na dzien skladania ofert nie zalegal.
jacku0707, w przedstawionym przykładzie nie wystarczy (tak jak napisał Miras) oświadczenie?
bez obaw - Jacek nie chodzi na kontrole
tzn. w dokumencie powinno być napisane: " na dzień vvvvv nie zalega" a ten dzień to powinien być dzień składania ofert, a nie dzień wydania zaświadczenia przez np. ZUS - dobrze rozumiem?
Powyżej progu masz obowiązek żądać dokumentów na potwierdzenie spełniania warunku. Samo oświadczenie to za mało - fajny gościu
bez obaw - Jacek nie chodzi na kontrole
... oj, to macie szczęście...
po co orzecznictwo - wystarczy znajomosc UPZP art 26.3
wszystko jest w PZP, ale odpowiedzi na to nie mam nadal
Apollo, nie czepiałbym się. To Ty okreslasz, które warunki Ciebie najbardziej interesuja w danym postępowaniu. Najwyżej skończy sie tym, że po podpisaniu umowy W przyjdzie do Ciebie i poprosi o zaliczkę (której mu nie dasz), bo nie ma za co dzieciakom na kolonii mleka kupić...
[Powyżej progu masz obowiązek żądać dokumentów na potwierdzenie spełniania warunku. Samo oświadczenie to za mało - fajny gościu
obligo dotyczy 22.1.1 i 22.1.4 - reszta fakultatywnie - zależy od Z
no tom proszę o krótką odpowiedź T lub N
Wraz z ofertą Wykonawca składa oświadczenie z art. 22, nie składa żądanego dokumentu z ZUS . Wzywam do uzupełnienia. Zus wydaje dokument z datą po dacie otwarcia ofert. W dokumencie nie jest napisane , że w dniu składania ofert nie zalegał. Wtedy ja po prostu wykluczam go. Tak , czy nie?
tak
obligo dotyczy 22.1.1 i 22.1.4 - reszta fakultatywnie - zależy od Z
Oczywiście, że tak, jeżeli okresliłeś szczegółowo warunki
Czy gdzieś ktoś na ten temat orzekał? Chcę mieć podkładkę oprócz przepisu.
Chcę mieć podkładkę oprócz przepisu.
A przepis to mało??
Dziękuję Mirasowi za tak. Jeszcze tylko jakieś orzecznictwo, albo opinia urzedowa - jezeli jestescie tak uprzejmi mi je wskazać
dla moich przełożonych to za mało
Dziękuję wszystkim za pogaduchy - było superancko i pozdrawiam znad morza
pozdrawiam znad morza
Ci dobrze... Ja też tam chcę...
Przepis art. 25 ust. 1 ustawy stanowi, iż zamawiający może żądać od wykonawców wyłącznie oświadczeń lub dokumentów niezbędnych do przeprowadzenia postępowania, a przepis ustępu 1 art. 26 nakazuje zamawiającemu żądania od wykonawcy dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu, jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8. Jednak przepisy te nie stoją ze sobą w sprzeczności i zamawiający co prawda ma obowiązek żądać tych dokumentów, które mu wnoszą do postępowania istotne wiadomości, ale jednocześnie nie musi żądać wszystkich dokumentów z katalogu określonego w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 maja 2006 r. w sprawie rodzajów dokumentów(?). § 1 ww. rozporządzenia stanowi bowiem katalog maksymalny dokumentów, który ogranicza zamawiającego o tyle, iż nie może on go rozszerzać, a nie zawężać
KIO 163/08
nie wiem czy to cos pomoże
jacku, ale ja nie chcę postawić żadnego szczegółowego warunku w odnisieniu do art. 22.1.3 - więc chyba wszystko będzie ok? Tzn. wystarczy mi w tej kwestii oświadczenie.
I dlaczego uważasz, że nie dam mu zaliczki? (nie są one zabronione w aktualnie obowiązującej ustawie - pomijam fakt, że nowelizacja ma tę kwestię uregulować). Robimy tak, że po podpisaniu umowy wykonawca otrzymuje pierwszą transzę należności, chyba nie jest to zabronione?
ja nie pytam o zasadność żadania dokumentu, tylko o poprawność jego złożenia
Miras - co to za herb ten Twój? Szukałam w internecie, ale nie znalazłam
jacku, ale ja nie chcę postawić żadnego szczegółowego warunku w odnisieniu do art. 22.1.3 - więc chyba wszystko będzie ok? Tzn. wystarczy mi w tej kwestii oświadczenie.
jeżeli nie stawiasz warunku, to jest OK
I dlaczego uważasz, że nie dam mu zaliczki? (nie są one zabronione w aktualnie obowiązującej ustawie - pomijam fakt, że nowelizacja ma tę kwestię uregulować). Robimy tak, że po podpisaniu umowy wykonawca otrzymuje pierwszą transzę należności, chyba nie jest to zabronione?
to już zależy od zamawiacza. Żadna moja fabryka w której pracowałm (i obecna) nie robiła przedpłat ani nie udzielała zaliczek. Wykonasz zamówienie - dostaniesz kasę. To wszystko.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc