1

Temat: wezwanie do uzupełnienia dokumentów

w przetargu nieograniczonym wezwałem do złożenia dokumentów -  w tym oryginału pełnomocnictwa (lub kopii notarialnie poświadczonej). Oferent przysłał mi do w wyznaczonym terminie jedynie faks... jestem w trakcie pisania wyników postepowania, a tu wpływa oryginał (dzień po terminie jaki wyznaczyłem za złożenie)
Teraz pytanie - czy uznać to uzupełnienie? czy nie uznać i wykluczyć oferenta na podstawie art 24 ust 2 pkt 3) ??
W siwz dopuściliśmy wprawdzie możliwość przesyłania zawiadomień faksem ub e-mailem, ale te dokumenty należało złożyć w kancelarii w wyznaczonym terminie. W sumie wszystko rozbija się o to czy mam uznać za uzupełnione to pełnomocnictwo. Faksu uznac nie mogę...oryginał wpłynął po terminie...ale treść znałem smile

2

Odp: wezwanie do uzupełnienia dokumentów

Zbyt ostro traktujesz Oferentów. Dla mnie wystarczyłoby wniesienie informacji faxem i od tego momentu  liczę termin.
Pismo przeważnie  wpływa po wyznaczonym terminie.

3 (edytowany przez hamerek 2009-11-06 11:02:00)

ja zawsze będę stała na stanowisku, że jeśli jest wezwanie do uzupełnienia dokumentów, które miały zostać dołączone do oferty w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem, to powinny one dotrzeć do Z. w terminie przewidzianym na uzupełnienie w formie pisemnej (czyli pełnomocnictwo powinno być złożone do tego momentu w oryginale).

Ale wiem, że zdania są podzielone, szczególnie, że jest orzecznictwo mówiące o tym, że jeśli dopuściłeś faksową formę komunikacji to powinieneś takie dokumenty uznać. Dla mnie totalna bzdura ale cóż...

4

ile czasu dałeś W na dosłanie oryginałów, czy miał szanse dosłać je pocztą?

5

5 dni smile więc dużo

6

5 dni ale od momentu Twojego wysłania pisma ?. Miałam ostatnio sytuację gdzie piriorytet szedł 7 dni na terenie tego samego miasta. Ale wracając do tematu: ja uznaję drogę faksową i czekam na formę pisemną, która wpływa później.
Pozdrawiam

7

widzisz Ania Marysia... wink problem polega na tym, że czekać można długo... a jak nie wpłyną ci oryginały to masz obowiązek wykonawcę wykluczyć.. i co? a zresztą w rozporzadzeniu jest napisane, że dokumenty muszą być złożone w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem... no i nie wiem jak to się ma do faksu...