1

Temat: omyłka czy błąd

w formularzu cenowym, gdzie są ceny netto wykonawca zle zsumował poszczegolne elementy oferty w zwiazku z czym cena netto zamówienia jest błedna. skoro cena netto jest błedna to i nieprawidlowy jest vat oraz cena brutto.   

od ceny ktora podal wykonawca dobrze obliczyl vat i cene brutto
przykład:
Wykonawca podał
cena netto: 2000
vat: 440
cana brutto: 2440

Powinno być
cena netto: 1950
var: 429
cena brutto: 2379

czy to jest omyłka rachunkowa i zgodnie z art. 88 ust. 2 pkt a) mozna ja poprawic czy bład ktorego poprawic nie mozna?

2

Odp: omyłka czy błąd

dorota26 napisał/a:

czy to jest omyłka rachunkowa i zgodnie z art. 88 ust. 2 pkt a) mozna ja poprawic czy bład ktorego poprawic nie mozna?

Nie widze tu błędu, raczej omyłke rachunkową - pytanie: czy mozna ją poprawić?
Widziałbym mozliwosc poprawki z 88.3.a) czyli przyjecie ceny za całosc jako własciwej. Poprawka z 88.2.a) jest ryzykowna, bo musiałabys poprawic rowniez VAT.

3

a w tym przypadku Vatu nie mozna porawić ? przecież wykonawca źle zliczył poszczegolne elementy cennika i obliczył wartość netto

4

dorota26 napisał/a:

a w tym przypadku Vatu nie mozna porawić ?

Z tego co wiem VATu sie nie poprawia.
Ale moze Marko podrzuci Ci jakis wyroczek, ze jednak mozna...

5

Piotrek napisał/a:
dorota26 napisał/a:

a w tym przypadku Vatu nie mozna porawić ?

Z tego co wiem VATu sie nie poprawia.
Ale moze Marko podrzuci Ci jakis wyroczek, ze jednak mozna...

witam was .
sam jestem ciekaw ... prosze o odpowiedz.
nie mozna zmienic vatu ??? czy ten zapuis dotyczy wartosci czy stawki?? bo wlasciwie w tym przypadku jest to absurdalne - choc sam juz z takim probklemem sie spotkalem.

6

na stronie internetowej "nowych przetargów" znalazłam odpowiedź na zapytanie: czy w kosztorysie ofertowym stanowiacym element oferty wolno dokonac poprawek omyłek rachunkowych w obliczeniu ceny na podstawie art. 88 pzp?
zdarza sie ze wartość pozycji kosztorysowej nie odpowiada iloczynowi ilości jednostek przyjętych i ceny jednostkowej. jeżeli zamawiajacy poprawi wartosc tej pozycji zgodnie z art. 88 ust. 1 lit a. to nowa suma pozycji kosztorysowych jest inna niz w kosztorysie ofertowym. czy wono wowczas zamawiajacemu poprawic sumę pozycji kosztorysowych na podstawie art. 88 ust. 2 lit. a i w efekcie poprawic cene oferty?
Jeżeli powyższy tok rozumowania jest bledny to oznacza że każdy bład w kosztorycie ofertowym  w przemonozeniu ilości jednostek przez cene jednostki sutkowac będzie odrzuceniem oferty

odpowiedź:
przepis art. 88 pzp ma zastosowanie do obliczenia ceny oferty. jesli takie obliczenie znajduje się w kosztorysie to nalezy taie omyłki w kosztorysie poprawiać.
przyjęty tok rozumowania jest poprawny i w praktyce taka droga postępowania jest czesto spotykana

to by wiele tłumaczyło , tyle że nie mama pojęcia kto odpowiada na pytanie:(

7

dorota26 napisał/a:

w formularzu cenowym, gdzie są ceny netto wykonawca zle zsumował poszczegolne elementy oferty w zwiazku z czym cena netto zamówienia jest błedna. skoro cena netto jest błedna to i nieprawidlowy jest vat oraz cena brutto.   

od ceny ktora podal wykonawca dobrze obliczyl vat i cene brutto
przykład:
Wykonawca podał
cena netto: 2000
vat: 440
cana brutto: 2440

Powinno być
cena netto: 1950
var: 429
cena brutto: 2379

albo źle przedstawiasz problem, albo ja jestem niekumata. sad
Przecież cenę podaje i ustala wykonawca.
Skąd wiesz jaka ta cena powinna być? Czy masz na myśli cenę jednostkową za dany asortyment, czy może masz na mysli wartość netto? Bo, to zmienia postać sprawy.
Wg. Twojego powyższego przykładuwychodzi, że wiesz iż wykonawca zamiast podać cenę netto 1950 podał 2000 zł, a na jakie podstawie wysuwasz takie wnioski.
Wyjaśnienie tej kwestii może dopiero udzielić właściwej odpowiedzi.

Jeżeli chodzi o poprawianie VAT`u, to stoję na stanowisku, że należy go poprawić zawsze gdy źle obliczono wartość netto (ilość x cena netto =  wartość brutto). Jeżeli w wyniku mnożenia otrzymano zly wynik wówczas i źel obliczono od tego wyniku VAT. Jeżeli w myśl art. 88 1a) mogę poprawić iloczyn źle obliczonej ceny, to muszę konsekwentnie poprawić VAT i wartość burtto. Brak przepisu ustawy iż nie ma mechanizmu dla poprawienia VAT`u wcale nie oznacza, że go nie możemy poprawić. W ślad za miom przykładem odnoszę się do art. 2 pkt. 1 co nalezy rozumieć przez "cenę" i to właśnie uprawnia mnie do poprawienia w tym wypadku także VAT`u. Gdyby było inaczej to najpier poprawiłabym na mocy art. 88 1a, a następnie odrzuciła poprawioną omyłkę bo nie ma zastosowania dla VAT`u. To bezsensowne.

8

wlasnie - jest to logiczne alew jak do tego ustosunkowuje sie UZP.

juz sluszalem kilka wypowiedzi o tym ze jesli wartosc nie odpowiada iloczynowi jednostek i ceny jedn. a w formularzu mamy wart VAT - tego VATu nie mozna poprawic????? znacie jakis wyrok na taka sytuacje???

jesli chodzi o logike to jest to oczywiste - ale co tu jest logiczne?:)

9

lolilap napisał/a:

juz sluszalem kilka wypowiedzi o tym ze jesli wartosc nie odpowiada iloczynowi jednostek i ceny jedn. a w formularzu mamy wart VAT - tego VATu nie mozna poprawic????? znacie jakis wyrok na taka sytuacje???

nie mam pod ręką wyroku, ale tak jak przytaczałam wyżej.

1. Najpierw popraw, wykonawca wyrazi zgodę,

2. potem odrzuć, bo nie można poprawić VAT

nadal nawiązuje do analogii z art. 2 pkt. 1 który stanowi co należy rozumieć przez cenę oferty, a art. 88 który nakazuje "Zamawiający poprawia omyłki rachunkowe w OBLICZENIU CENY (...)". Jeżeli wyjaśnimy sobie tę kwestię możemy spokojnie poprawić w niektórych wypadkach  i VAT.

"Cena - wartość wyrażona w jednostkach pieniężnych, którą kupujący obowiązany jest zaplacić przedsiębiorcy za towar lub uslugę: w cenie uwzględnia się podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów (...)"

10

faktycznie niedoprecyzowałam problemu! chodziło mi o poprawianie cen jednostkowych (niezgodność iloczynu ceny jednostkowej z liczbą jednostek) ale wyrazonych w wartości netto - suma cen jednostkowych dawała inna cene netto w zwiazku z tym należało poprawić wartość VAt i cene brutto

11

a wiec do formularza ofertowego załaczona została kalkulacja wykonawcy (formularz cenowy) i z niej wynikało iż iloczyn ceny danego składnika i jego liczby sie niezgadza dlatego po zsumowaniu poszczególnych pozycji niezgodziła sie też wartośc netto wpisana pózniej do oferty - nie wiem czy to wyjasniłam dobrze

12

nora4 napisał/a:
lolilap napisał/a:

nie mam pod ręką wyroku, ale tak jak przytaczałam wyżej.

1. Najpierw popraw, wykonawca wyrazi zgodę,

nadal nawiązuje do analogii z art. 2 pkt. 1 który stanowi co należy rozumieć przez cenę oferty, a art. 88 który nakazuje "Zamawiający poprawia omyłki rachunkowe w OBLICZENIU CENY (...)". Jeżeli wyjaśnimy sobie tę kwestię możemy spokojnie poprawić w niektórych wypadkach  i VAT.

"Cena - wartość wyrażona w jednostkach pieniężnych, którą kupujący obowiązany jest zaplacić przedsiębiorcy za towar lub uslugę: w cenie uwzględnia się podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów (...)"

wlasnie czyli w ktorych przypadkach mozemy poprawic wartosc vatu, a kiedy nie?

13

jak rozumiem nie ma jednoznacznej oodpowiedzi na ten problem?

nikt nie spotkal sie z takim problemem np w arbitrazu?

roumiem ze jest opinia azeby nie ingerowac w VAt ale przy poprawieniu iloczynu c. jednostkowej oraz ilosci szt jest koniecznym azeby ponownie obliczyc wartosc VATu - przeciez bez ingerencji w jego stawke -

wnioskuje ze jedynym sensownym wyjsciem jest pominiecie w tabeli i w formularzu ofertowym pozycji wartosc VAT zastepujac ja poprostu STAWKA VAT?

14

lolilap napisał/a:

jak rozumiem nie ma jednoznacznej oodpowiedzi na ten problem?

nikt nie spotkal sie z takim problemem np w arbitrazu?

roumiem ze jest opinia azeby nie ingerowac w VAt ale przy poprawieniu iloczynu c. jednostkowej oraz ilosci szt jest koniecznym azeby ponownie obliczyc wartosc VATu - przeciez bez ingerencji w jego stawke -

wnioskuje ze jedynym sensownym wyjsciem jest pominiecie w tabeli i w formularzu ofertowym pozycji wartosc VAT zastepujac ja poprostu STAWKA VAT?

I, tak nie zmieni to faktu, że źle podana wartość brutto, powiększona o stawke VAT, będzie podlegała poprawieniu.W konsekwencji także sumowanie z art. 88 pkt. 2

15

oczywiscie ale nie bedzie problemu z obliczaniem czyli tzw ingerencja w wart vatu i bedzie mozna poprawiAC OFERTY BEZ STRACHU...  a teraz niestety mamy z tym problem smile

16

lolilap napisał/a:

oczywiscie ale nie bedzie problemu z obliczaniem czyli tzw ingerencja w wart vatu i bedzie mozna poprawiAC OFERTY BEZ STRACHU...  a teraz niestety mamy z tym problem smile

DLACZEGO? ja nie widze problemu. Po co je dostrzegasz? Nie szukaj rozwiązania w rozstrzygnięciach ZA. Te, nie koniecznie są zawsze w zgodzie w tym samym przedmiocie rozstrzygnięć. Często mijają się jak "tory w Rosji", tym bardziej, że wyroki nie przytaczają w całości przedmiotu, który podlega rozstrzygnięciu. Należałoby sięgać do protokołów z posiedzeń.
WYLUZUJ i daj upust logice interpretacji przepisów, tak jak pisalam wcześniej.
Nie potrafię korzystać z podkreśleń i wytłuszczeń, one zaznaczałby moje uzasadnienie wywodów prawnych.

17

nora jestem zupelnie wyluzowany i nie mam zamiaru zmienic mojego podejscia do tej sprawy.... smile
nie rozumiem jednak twojego uzasadnienia ( a bylo?:) ) dla teorii ze aby dozwolone jest korygowanie wartosci VAT ( nie stawki) - jest to zgodne z moja prywatna opinia lecz niestety wszystkie inne znaki na niebie czytaj: prawnicy i specjalisci ZP, twierdza iz nie mozna poprawic wartosci VAT - niestety nie znalazlem zadnego (0) uzasadnienia na poparcie mojej opinii na ten temat i tego oczekiwalem od ciebie, a nie zgryzliwych uwag... smile niestety "twoja" logika nas nie obroni..... bo co tu jest logiczne?? trzeba konkretnego oreża !
pozdr

18

Jeśli w obliczeniu ceny ryczałtowej (brutto) występuje omyłka, ustawa każe ją poprawić przyjmując, że prawidłowo podano cenę ryczałtową (brutto), bez względu na sposób jej obliczenia. Literalna wykładnia nakazuje więc poprawić składniki ceny ryczałtowej brutto m.in. podatek VAT.
Jednak wkrótce po wejsciu w zycie tego przepisu pojawiły sie (jak zwykle) interpretacje skrajnie zawężające, by nie rzec sprzeczne z brzmieniem przepisu. Że niby VATu poprawiac nie mozna, bo nie i już. I te interpretacje niestety zwyciężyły. Tym samym możliwosc poprawiania omyłek została na papierze, a w życiu jest inaczej - każdy błąd w VAT skutkuje odrzuceniem oferty.

19

i zgadzam sie z toba w 100%

choc chcialbym aby pierwsza czesc twojej wypowiedzi byla stosowana... sad bo tak jak mowisz obecnie ten przepis jest martwy.... sad

20

Na szczescie nowelizacja ma szanse to zmienić.
Zgodnie z nowym art. 87 nie będzie przeszkód w poprawianiu omyłek w obliczeniu VAT.

21

lolilap napisał/a:

nora jestem zupelnie wyluzowany i nie mam zamiaru zmienic mojego podejscia do tej sprawy.... smile
nie rozumiem jednak twojego uzasadnienia ( a bylo?:) ) dla teorii ze aby dozwolone jest korygowanie wartosci VAT ( nie stawki) - jest to zgodne z moja prywatna opinia lecz niestety wszystkie inne znaki na niebie czytaj: prawnicy i specjalisci ZP, twierdza iz nie mozna poprawic wartosci VAT - niestety nie znalazlem zadnego (0) uzasadnienia na poparcie mojej opinii na ten temat i tego oczekiwalem od ciebie, a nie zgryzliwych uwag... smile niestety "twoja" logika nas nie obroni..... bo co tu jest logiczne?? trzeba konkretnego oreża !
pozdr

w żaden sposób nie miałam zamiaru Cię obrażać lolilap, ale skoro tak odebrałeś moją wypowiedź to bardzo serdecznie przepraszam. Starałam się być dowcipna, a wyszło jak musiało. Nadal podtrzymuję swoją teże, która zawiera "oręż" w postaci przytoczonych przepisów, cytuję wcześniejszą swoją wypowiedź:

"1. Najpierw popraw, wykonawca wyrazi zgodę,

w jakich wypadkach może mieć zastosowanie poprawianie także VAT`u? Wg. mojej oceny:
art. 88 pkt. 1a; 
per analogia art 88 pkt. 2a

- w przeciwnym razie zapisy te są martwe bowiem poprawisz, a potem odrzucisz.

w innych przypadkach określonych w art. 88 nie można poprawić VAT.

Pozdrawiam cieplutko i słonecznie wink

22

Piotrek napisał/a:

Na szczescie nowelizacja ma szanse to zmienić.
Zgodnie z nowym art. 87 nie będzie przeszkód w poprawianiu omyłek w obliczeniu VAT.

a art. 88 zgodnie z opracowanym projektem nad którym obecnie pracują komisje sejmowe ma być uchylony