1

Temat: Kto jest Zamawiającym?

WOKiR (gminna instytucja kultury) otrzymał srodki w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich i jako beneficjent programu podpisał umowę z samorządem województwa. Sprawa wydawała by sie prosta (DyreKtor WOKiR-u Kierownikiem Zamawiającego) gdyby nie to że Wójt uwaza, zapewne dzieki sugestii DureKtora, że to Gmina powinna przeprowadzic przetarg. Nie uciekamy od zrobienia całej roboty zwiazanej z przetargiem, papierki, komisja etc. ale jak przekonać Wójta że Zamawiającym powinien byc DyreKtor???? Co zrobic z tym fantem?

2

Odp: Kto jest Zamawiającym?

1. Czy WOKiR, posiada samodzielność finansową?
2. Kto będzie stroną umowy w sprawie ZP?
3. Na kogo będzie faktura?

3

WOKiR ma osobowość prawną jako instytucja kultury, gmina jest organizatorem
Umowę pod[isuje dyrektor WOKiR-u jako beneficjent programu
tym samym faktura na WOKiR
dodatkowo Gmina udziela WOKiR-owi pozyczki na realizację zadania

4

piotr66 napisał/a:

jak przekonać Wójta że Zamawiającym powinien byc Dyrektor???? Co zrobic z tym fantem?

Art. 2 pkt 12 i 13 + to co napisałeś wyżej.

5

Sytuacja patowa .... ja to wiem i tego argumentu uzyłem ale niestety nie trafia do Wójta. Tu raczej opór Dyrektora, bo nie ma kim itd. itp. Nie mam pomysłu juz na to jak przekonać Wójta że jesli on oglosi przetarg zamiast WOKiR-u to resztę przepisów ustawy mozna odłożyc na półkę.

6

piotr66 napisał/a:

że jesli on oglosi przetarg zamiast WOKiR-u to resztę przepisów ustawy mozna odłożyc na półkę.

eee...,. aż tak źle to może nie będzie... jescze jest 15.2

7

piotr66 napisał/a:

Nie mam pomysłu juz na to jak przekonać Wójta że jesli on oglosi przetarg zamiast WOKiR-u to resztę przepisów ustawy mozna odłożyc na półkę.

a dlaczego tak rygorystycznie? przecież korzystajac wlasnie z art 15.2 czesto dochodzi do sytuacji  gdzie zamawiajacym jest beneficjent a do przeprowadzenia postepowania wyznacza sie na podstawie np.pelnomocnictwa osobe trzecia i w ten sposób zamawiający dziala przez pelnomocnika.

8

Dziękuję Wam za pomoc i wsparcie a żeby nic nie kombinować Wójta przekonał telefon z PROW-u, że Zamawiającym ma byc Beneficjent.