1

Temat: art. 144.1

art. 144.1 brzmi ? zakazuje się zmian postanowień ZAWartEJ umowy w stosunku do treści oferty?

Przetarg na zorganizowanie kolonii.

1. Zamawiający określił termin realizacji przedmiotu zamówienia od 1 lipca do 31 sierpnia.
2. Wykonawca (późniejszy zwycięzca) składając ofertę, oświadcza że zrealizuje przedmiot zamówienia w terminie od 15 lipca do 28 lipca.
3. Wykonawca, którego oferta została uznana za najkorzystniejszą, na dwa dni przed podpisaniem umowy zwraca się do zamawiającego z prośbą, o wyrażenie zgody na realizację przedmiotu zamówienia w terminie 16 lipca - 29 lipca.
4. Czy zamawiający, biorąc pod uwagę aktualnie obowiązujący zapis art. 144.1 może taką zgodę wyrazić? (taka okoliczność nie była przewidziana w ogłoszeniu i siwz).
5. Czy zwrot zawartej = zawieranej?

2

Odp: art. 144.1

Zawartej - oznacza już zawartej. Na podstawie tego przepisu możesz taką zgodę wyrazić przed jej zawarciem... ale żeby nie było tak fajnie to przeczytaj jeszcze 140.

3

Przeczytałem i dochodzę do wniosku, że nie mogę...?

4

... właściwy wniosek - musi być "Zamawiający określił termin realizacji przedmiotu zamówienia od 1 lipca do 31 sierpnia".

5

Miras sorry, ale nie rozumiem tego co napisałeś?
Czyli Twoim zdaniem biorąc pod uwagę zapis art. 140.1 nie powinienem wyrażać zgody?

6

Nie powinieneś, musi być tak jak w SIWZ, ofercie - czyli: termin realizacji przedmiotu zamówienia od 1 lipca do 31 sierpnia

7

W siwz mam zapis:
Termin wykonania zamówienia od 1 lipca do 31 sierpnia.
Wykonawca w formularzu wpisuje, że przedmiot zamówienia zrealizuje w terminie od 10 lipca do 24 lipca - czy taki zapis w formularzu ofertowym jest prawidłowy?

8

Apollo napisał/a:

W siwz mam zapis: Termin wykonania zamówienia od 1 lipca do 31 sierpnia.

Czy termin ten jest terminem "sztywnym", czy tylko zakreśla granice, w których wykonawcy mogą zrealizować zamowienie - zgodnie z ich ofertą???

9

Odpowiedź b

10

Czy termin był kryterium oceny (pewnie nie - ale zanim sie wypowiem to wolę sie upewnić)?

11

Nie był!

12

Mając na uwadze stan faktyczny jak wyżej - przed podpisaniem umowy możesz, moim zdaniem, taką zgodę wyrazić.

13

A co się stało z art. 140.1?

14

Tak na szybko: dlatego zaznaczyłem - moim zdaniem możesz; pewnie są i odmienne poglądy.

15

W takim razie zapraszam do wyrażenia swojego zdania w tej materii!

Ps.
Miras, można wiedzieć jak długo zajmujesz się zamówieniami publicznymi?

16

sprawa dosc dziwna - po co W sam siebie ograniczyl?

jesli jednak juz tego dokonal, a Ty nie wyjasniles - byc moze omylki smile kto wie smile
W zobowiazanie przyjal podpisujac umowe w tresci - trudno - jak przekroczy termin = kary.

17

zgadzam się z lolilap

18

Apollo napisał/a:

1. W takim razie zapraszam do wyrażenia swojego zdania w tej materii!
2. Ps.
Miras, można wiedzieć jak długo zajmujesz się zamówieniami publicznymi?

1. Po pierwsze: 144 ma zastosowanie do umów już zawartych, a nawet gdyby nie miało to nalezałoby sie zastanowić nad tym, czy zmiana o ktorej piszesz to zmiana postanowień umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy  (de facto zmiana tego terminu niczego nie zmienia w przedmiocie wyboru oferty) - gdybys zmienił termin na ... do 05.09 to owszem, ale prośba wykonawcy dotyczy terminu w ramach ustalonego przez Ciebie w warunkach postępowania, tj.  "Termin wykonania zamówienia od 1 lipca do 31 sierpnia"
Po drugie: zgodnie z 140 Zakres świadczenia wykonawcy wynikający z umowy musi być tożsamy z jego zobowiązaniem zawartym w ofercie. Dalej ustawa stanowi, że umowa jest nieważna w części wykraczającej poza określenie przedmiotu zamówienia zawarte w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Zatem należy sobie zadać pytanie, czy zmiana tego terminu spowoduje że zakres świadczenia wykonawcy wynikający z umowy nie będzie tożsamy z jego zobowiązaniem zawartym w ofercie . Nasuwają mi sie dwie odpowiedzi:
a) w ujęciu szerszym - nie spowoduje, nowy termin mieści się w zakresie zakreślonym przez Ciebie w warunkach postępowania;
b) w ujęciu wąskim - spowoduje, wszak "1" to nie "2" smile

2. Baaardzooo długoooo smile

19

Apollo napisał/a:

Art. 144.1 brzmi ? zakazuje się zmian postanowień ZAWARTEJ umowy w stosunku do treści oferty?
3. Wykonawca, którego oferta została uznana za najkorzystniejszą, na dwa dni przed podpisaniem umowy zwraca się do zamawiającego z prośbą, o wyrażenie zgody na realizację przedmiotu zamówienia w terminie 16 lipca - 29 lipca.
4. Czy zamawiający, biorąc pod uwagę aktualnie obowiązujący zapis art. 144.1 może taką zgodę wyrazić? (taka okoliczność nie była przewidziana w ogłoszeniu i siwz).

to czemu ma slużyc podawanie w siwz sztywnych ram czasowych dla wykonania zamowienia ? za kilka dni ten wykonawca napisze pismo ze prosi o przedluzenie terminu o kolejny dzien albo tydzien.
poza tym ewentualne zmiany terminu wykonania powinna regulowac juz sama umowa i nie widze tutaj mozliwosci rozdzielania art 144 od tresci wyrazonej w art 140- te 2 art sa ze soba nierozłaczne.

20

madziulku, o jakim sztywnym terminie ty piszesz?
Termin nie był sztywny - organizator miał 2 miesiące na zorganizowanie dwu-tygodniowych kolonii (pomijam fakt turnusowania). A data 31 sierpnia musiała stanowić granicę (z wiadomych względów).

21

ano o takim wyznaczonym od..do...to zamawiajacy powinien wiedziec jaki termin jest mu potrzebny do wykonania zamowienia(wszystko zalezy co jest jego przedmiotem)i czy dopuszcza w tym względzie jakies poźniejsze kompromisy po podpisaniu umowy.osobiści unikam podawania terminu z datą poczatkowa wyznaczona na konkretny dzien bo jak widac roznie z tym bywa, a co do oceny Twojej sprawy wszystko zalezy czy termin podany przez Ciebie w siwz jest bezwzglednie wymagany.

22

W siwz określiłem tylko ramy czasowe, w których wykonawca powinen się zmieścić - realizując przedmiot zamówienia. A to, czy rozpocznie turnus 10 lipca, czy 13 sierpnia nie ma dla mnie żadnego znaczenia.