1

Temat: Ochrona FIZYCZNA a art.5.1

Wiem, że wątek ochrony był wielokrotnie poruszany.
Mam nastepujący problem. Jako zarządca nieruchomości w ciagu roku dokonuję przetargów na ochronę fizyczną w różnych częściach miasta i dotyczącą różnych budynków. Niestety co jakiś czas okazuje się, że któryś z moich oddziałów zapomniał zgłosić mi jakiegoś budynku do ochrony. jak mogę się ratować w tej sytuacji? Czy mogę zastosować art. 5 i WR na usługi ochrony (ale podkeślam jest to ochrona fizyczna!!!budynków).
Co mogę zrobić w tej sytuacji (obawiam się, że to niestety nie bedzie ostatni raz sad )
Dziękuję za podpowiedzi i sugestie.

2

Odp: Ochrona FIZYCZNA a art.5.1

Tak, możesz

3

Jacku!
A masz jakąś interpretacje, wyjaśnienie, cokolwiek. asekuruję się bo niewielu stosuje ten art. na ochronę

4

Art. 5 ust. 1 oraz Załącznik II B do dyrektywy 2004/18/WE (nr kategorii 23 - 79710000-4 - Usługi ochroniarskie)

5

posiadasz jedna umowe na wszystkie jednostki?
jesli tak to moze uzupelniajace?

6

lolilap napisał/a:

posiadasz jedna umowe na wszystkie jednostki?
jesli tak to moze uzupelniajace?

zrobiłam z art. 5.1
ale dzięki smile

7

czy ktos moze przechodzil kontrole postepowania z art 5. w przypadku WR? czy kontrola nie wymaga uzasadnienia?

coraz wiecej opinii o braku konkurtencyjnosci w postepowaniach sie pokazuje....

8

... nie przeżywaj wink

9

Co nie jest zabronione - jest dowzolone smile

10

smile czy aby mowimy o zamowieniach smile tu brak logiki smile

11

Jeżeli ustawa Ci cos dopuszcza, to po co sobie utrudniać życie? (i pracę)

12

kiedys juz o tym mowilem ale o uzasadnieniach mowil nawet na szkoleniu J. Czaban. dlatego chetnie wywoluje ten temat zeby poznac wasze opinie.

13

Moja juz znasz smile

14

Moja też

15

W numerze 10/2009 "Przetargi publiczne" zamieszczono artykuł dot. ochrony osób i mienia. Znajduje się tam także następujący zapis: "...Dodać także należy, że do usług ochrony nie mają zastosowania uproszczenia z art. 5 pzp, gdyż usługa ta nie została wymieniona w załączniku II B do dyrektywy 2004/18/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 31 marca 2004 r..."...
Niestety, żadnego komentarza więcej....

16

Załącznik II B kategoria 23 Usługi detektywistyczne i bezpieczeństwa, z wyjątkiem usług samochodów opancerzonych CPV Od 79700000-1 do 79723000-8

79700000-1 Usługi detektywistyczne i ochroniarskie
79710000-4 Usługi ochroniarskie
79711000-1 Usługi nadzoru przy użyciu alarmu
79713000-5 Usługi strażnicze
79714000-2 Usługi w zakresie nadzoru
79714100-3 Usługi systemu namierzania
79714110-6 Usługi w zakresie poszukiwania osób ukrywających się
79715000-9 Usługi patrolowe
79716000-6 Usługi w zakresie wydawania znaczków identyfikacyjnych
79720000-7 Usługi detektywistyczne
79721000-4 Usługi agencji detektywistycznych
79722000-1 Usługi grafologiczne

a jak to się ma do tego?

17

Ginni napisał/a:

W numerze 10/2009 "Przetargi publiczne" zamieszczono artykuł dot. ochrony osób i mienia. Znajduje się tam także następujący zapis: "...Dodać także należy, że do usług ochrony nie mają zastosowania uproszczenia z art. 5 pzp, gdyż usługa ta nie została wymieniona w załączniku II B do dyrektywy 2004/18/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 31 marca 2004 r..."...
Niestety, żadnego komentarza więcej....

a moze wkleisz caly artykul? z tej czesci wynika cos niezrozumialego....

18

Sorry, artykuł jest dość długi i nie mam go zeskanowanego... Dotyczy on ogólnie usług ochrony, lecz tylko ten fragment, który zacytowałam odnosi się do art.5 i nie posiada dalszego omówienia.

19

Posiadam jednak inny artykuł , który pozwalam sobie tu wkleić, zamieszczony na stronie www.komunikaty.pl

Czy konieczny jest przetarg na wybór agencji ochrony ?
Autor: Marek Okniński
2009-01-12, ostatnia aktualizacja 2009-01-12 09:47
Ustawa z dnia 04 września 2008 r. o zmianie ustawy Prawo zamówień publicznych

i niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2008 r. Nr 171 poz. 1058) wprowadziła między innymi zmiany w treści art. 5 ust. 1. Dotychczas obowiązujący enumeratywnie wymieniony katalog usług do których możliwe było stosowanie uproszczonych procedur wyboru wykonawcy został zastąpiony odesłaniem do załącznika II B Dyrektywy nr 2004/18/WE (dyrektywa klasyczna) oraz załącznika XVII B dyrektywy 2004/17/WE (dyrektywa sektorowa).
Warto zauważyć, że od dnia 15 września 2008 r. wskazane załączniki mają znowelizowaną treść, która została ustalona w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 213/2008 z dnia 28 listopada 2007r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2195/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie Wspólnego Słownika Zamówień (CPV) oraz dyrektywy 2004/17/WE i 2004/18/WE Parlamentu Europejskiego i Rady dotyczące procedur udzielania zamówień publicznych w zakresie zmiany CPV, zgodnie z którym załącznik nr VII do wymienionego rozporządzenia zastąpił dotychczasową treść załączników II B do dyrektywy klasycznej oraz XVII B do dyrektywy sektorowej.

Wskazany załącznik nr VII do rozporządzenia Komisji (WE) nr 213/2008 zawiera między innymi usługi sklasyfikowane wg kodów CPV od numeru 79700000-1 do 79723000-8.

Ponieważ usługi ochrony w nowym słowniku CPV zostały sklasyfikowane pod numerem 79710000-4 możliwe jest zastosowanie wyłączeń określonych w znowelizowanym art. 5 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych. Wskazać bowiem należy, że obecnie obowiązująca ustawa PZP nie rozróżnia zakresu wyłączeń w zależności od przedmiotu zamówienia jak miało to miejsce przy poprzednio obowiązującym brzmieniu normy wyrażonej w art. 5 ust. 1 Prawa zamówień publicznych.

Zasada.

Ponieważ usługi z zakresu ochrony są wymienione w Załączniku II B do dyrektywy 2004/18/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 31 marca 2004r. w sprawie koordynacji procedur udzielania zamówień publicznych na roboty budowlane, dostawy i usługi w konsekwencji dla wyboru wykonawcy tych usług możliwe jest odstąpienie od zastosowanie trybu przetargu nieograniczonego i udzielenie zamówienia w trybie z wolnej ręki bez względu na wartość zamówienia.

Jednocześnie należy zauważyć, że możliwość udzielania zamówienia na usługi ochrony w trybie zamówienia z wolnej ręki nie oznacza, że zamawiający nie ma podstaw do zastosowania innego trybu udzielenia zamówienia publicznego. Zamawiający może bowiem udzielić zamówienia w każdym z trybów przewidzianych ustawą Prawo zamówień publicznych. Jednak decyzja zamawiającego o zastosowaniu trybu zamówienia z wolnej ręki dla wyboru wykonawcy usług w zakresie ochrony nie może zostać oprotestowana.

20

z powyższym mogę się zgodzić. ciekaw jestem czym podyktowana została tamta opinia????

21

Też tego nie wiem:) Napisałam maila do redakcji, może coś odpowiedzą?

22

AnnaMaria napisał/a:

jakąś interpretacje, wyjaśnienie, cokolwiek. asekuruję się bo niewielu stosuje ten art. na ochronę

Co prawda to nie ochrona i nie obecny stan prawny ,ale  jakaś analogia istnieje: KIO/UZP 22/07 z 9 .01.2008.
Tym wyrokiem KIO potwierdza miom zdaniem swobodę zamawiającego w zakresie wyboru trybu  na usługi niepriorytetowe.

23

Odpowiedź redaktor naczelnej jest następująca:
"Uprzejmie informuję że art. 5 ustawy Pzp ma zastosowanie do zlecania usług, o których Pani pisze bez obowiązku stosowania pełnego reżimu ustawy, a stanowisko autora nie podlega tu żadnej interpretacji.  "
Dla jasności, pisałam oczywiście o prawie do zastosowania art.5 w przypadku usług ochrony.
Pozdrawiam wszystkich, życzę Wesołych Świąt:)