1

Temat: Ryczałt na RB

Wykonawca wybrany w PN na RB wynagrodzenie ryczłtowe. Podczas wykonywania robót okazało sie że faktyczny przebieg kanalizacji nie pokrywa sie z tym na mapie (o ok. 2 metry).  Trzea przesunąć kanlizę- wtym miejscu są zaprojektowne fundamenty. Koszt tego przesunięcia kanalizy poniżej 14 tys euro. Wykonawca chce za to kasę. Czy mogą to być roboty dodatkowe (WR) czy ze względu na wartość nowa umowa z tym wykonawcą bez stosowania ustawy PZP? Albo kazać mu to zrobić w ramach istniejącej umowy/wynagrodzenia??
W SIWZ był zapis - " Skutki finansowe jakichkolwiek błędów w dokumentacji projektowej obciążają wykonawcę zamówienia, musi on przewidzieć wszystkie okoliczności, które mogą wpłynąć na cenę zamówienia."

2

Odp: Ryczałt na RB

co do zapisu w umowie (skutki błędu w dokumentacji ponosi W.) to się kategorycznie nie zgadzam ale generalnie co do tematu do to z tego co piszesz to nie jest błąd w dokumentacji i W. musi wykonać zamówienie zgodnie z dokumentacja (bez dodatkowego wynagrodzenia)
jeżeli wykonanie tych robót na koszt W. naraziłoby jego firmę na rażące straty (grożące np. bankructwem) to może ubiegać się o dod. wynagrodzenie na drodze sądowej, w Twoim przypadku z tego co piszesz to są drobne sprawy
chyba że  jest coś o czym nie napisałeś - rozwiń

3

W tym temacie napisałem wszystko. Sprawa jest świeża (dzisiejsza) w czwartek jest spotkanie w tej sprawie, może cos nowego sie ujawni. Pozdrawiam.

4

Sprawa zakończona wykonawca robi i "wytłumaczylismy"  mu że nie dostanie dodatkowej kasy.
ALE MAM NOWE PYTANIA.  Teraz to nam sie cos "odwidziało" i  chcemy (góra) upiększyć ten budynek -jakieś logo, herb, ladniejsze zadaszenie nad wejsciem itp. czyli raczej dekoracyjne elementy (nie ujete w projekcie). Wynagrodzenie ryczałtowe.
Czytałem podobne wątki i są rózne opinie.
Te roboty nie przekroczą 14 tys euro -czy możemy zlecic to temu wykonawcy dodatkową umową bez stosowania PZP a dokładnie art. 4/8??????????

5

Jeśli to dalszy ciąg "budowlanki" -to pachnie mi to podziałem zamowienia ( (art 32.2 p.z.p.).

6 (edytowany przez lolilap 2009-11-13 11:20:14)

do tego napewno W nie zmusicie "za fr.e.e" smile

7

Tak to ten sam obiekt, ale jak zuważył lolilap za .. wyk. tego nie zrobi. Roboty te na pewno nie są dodatkowe (w rozumieniu ustawy). Jest na to jakieś rozwiazanie ???????????

8

no i dobdze -  zastosuje  art. 4 pkt 8, w związku z art. 6a

9

właśnie w tą stronę kombinujemy. Dzięki