1

Temat: tryb udzielenia zamówienia usługi cateringowej

Mam pytanie dla bardziej doświadczonych niż ja czy mogę udzielić zamówienia na usługi cateringowe żywienia szkół w trybie z wolnej ręki?
Wartośc zamówienia przekroczy 206.000 euro czyli będzie ponad progami unijnymi. Na lokalnym rynku są dwie firmy mogące swiadczyć usługę żywienia uczniów szkół, z tego jedna, która do tej pory była wykonawcą usługi wyłonioną w trybie PN i która przejęła w dzierżawę kuchnię i stołówkę (tam gotuje te posiłki) jednej ze szkół oraz zatrudniła wszystkich pracowników obsługujących do tej pory stołówki w szkołach. Szef chciałby aby właśnie ta firma miała dalej szansę w świadczeniu tych usług, gdyż robiła to do tej pory bez zarzutów i wykorzystuje nasze pomieszczenia, narzędzia i zatrudnia pracowników.
Więc mam pytanie czy mogę zrobić do usług cateringowych wolną rękę i jak wygląda obowiązek powiadamiania prezesa UZP o wszczęciu takiego postępowania, czy udzielając zamówień na podstawie art. 5 ustawy nie muszę informować prezesa o wszczęciu trybu z wolnej ręki?

2

Odp: tryb udzielenia zamówienia usługi cateringowej

Możesz:

55523100-3 Usługi w zakresie posiłków szkolnych
55524000-9 Usługi dostarczania posiłków do szkół

Nie musisz.