1

Temat: Brak obmiaru i ceny jednostkowej

Witam,
mam 2 pytanka. Pierwsze to mam taki przypadek: w przedmiarze, który dostaliśmy od firmy projektowej w jednej pozycji Brak było obmiaru. Pojawiły się więc pytania od Wykonawców, a co za tym idzie odpowiedź "obmiar 67.8 m". I teraz dwóch Wykonawców w tej pozycji wpisało tylko kwoty łączne dla pozycji bez podania jednostki, obmiaru (ilości) i ceny jednostkowej. Jak należy takie cos potraktować? Wezwać o wyjaśnienie? Na upartego to mogę sobie znam obliczyć cenę jednostkową bo wiem jaki był obmiar na podstawie pytań, ale nie wiem czy mi wolno...
A drugi problem to taki że zamawiający w odpowiedzi na pytanie podał, iż DODATKOWO należy wycenić montaż i dostawę kominka bez podania,że ma to być dodatkowa pozycja w kosztorysie. Dwóch Wykonawców wyceniło poprzez dodanie wspomnianych pozycji z opisem kalkulacja własna, natomiast trzech takiej pozycji nie dodało. Czy wzywać ich do wyjaśnienia czy montaż i dostawę wycenili w jakiejś innej pozycji i są wstanie wykonać zamówienie za podaną w ofercie kwotę czy też odrzucić jako niezgodną?
Po raz kolejny z  góry dziękuję Forumowiczom za pomoc.