1

Temat: Umowa wg wzoru wykonawcy

Po raz pierwszy stosujemy taki wariant. Umowę ma przedstawić wykonawca, my  w SIWZ zamieszczamy istotne postanowienia umowy. Co będzie jesli wykonawca przedstawi umowę niekorzystna dle nas, nie bedziemy chcieli jej podpisac (mimo że  będzie zwierała wymagane przez nas te istotne postanowienia).
1.  Musimy podpisać umowę ????
2. Wzór umowy lepiej żeby złozyli razem z ofertą czy np. wybrany wykonawca co najmniej 3 dni przed podpisaniem umowy do zaakceptowania ??????
3. Skoro nie wymagamy zabezp. nalezytego wykonania umowy to w SIWZ nie musimy, opisując przesłanki zatrzymania wadium, umieszczać że  >>>zamaw. zatrzymuje wadium jesli wykonawca którego oferte wybrano nie wniesie zabez. należytego WU  (art. 46 ust 5 pkt 2)>>>>??????

2

Odp: Umowa wg wzoru wykonawcy

1. Nie musicie
2. Wybrałbym opcję 2
3. Nie musicie

3

Dzięki.  Moze  martwie się na zapas ale Jesli nie musimy podpisac umowy (ze wzgledów j.w.) to co należy zrobić -negocjować umowę, unieważnić postępowanie???

4

magi napisał/a:

1.Umowę ma przedstawić wykonawca, my  w SIWZ zamieszczamy istotne postanowienia umowy. 2. Co będzie jesli wykonawca przedstawi umowę niekorzystna dle nas, nie bedziemy chcieli jej podpisac (mimo że  będzie zwierała wymagane przez nas te istotne postanowienia).

1. Umowa przedstawiona przez W powinna być zgodna z "istotnymi postanowienia umowy". Pozostałe postanowienia (mniej istotne) podlegają negocjacjom.
2. Jeżeli Z ustali z należytą starnnością "istone postanowienia umowy" to nie powinno być problemów z zawarciem umowy, bowiem te mniej istotne nie powinny rzutować na decyzje Z czy są korzystne, bądź nie. Przyłoż sie do ustalenia "istotnych" i nie powinno byc problemu.

5

Dzięki jeszcze raz. Przyłozyłem sie z nalezytą starannościa do istotnych postanowień umowy- posprawdzałem także ze 20 SIWZ takich umów (chodzi o kredyt) i sądzę że wszystkio ważne uwzględniłem. Jednak wczoraj dałem SIWZ do analizy radcy no i ten zaczął wymyslać (czytaj mieszać). Dla niego to też pierwszy taki raz. Chyba ma pietra przyłozyć pieczątke- zatwierdzam. Chyba wezme to na siebie, u nas nie muszę miec 100%akceptacji radcy. Pozdrawiam