Temat: zapis mobilizujący wykonawcę do rozpoczęcia robót
czy macie zapisy w umowie, które mobilizują wykonawce do rozpoczęcia robót i ewentualne sankcje za jego bierną postawę.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → zapis mobilizujący wykonawcę do rozpoczęcia robót
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy macie zapisy w umowie, które mobilizują wykonawce do rozpoczęcia robót i ewentualne sankcje za jego bierną postawę.
wpisujesz w umowie datę rozpoczęcia usługi/robót budowlanych. W paragrafie "Terminy" mam zapis, np: termin wykonania usługi/ robót bud. wynosi x miesięcy/ tygodni od daty przekazania terenu budowy, tj.: od dnia.... . Termin na zadanie musi być zgodny z tym co masz zapisane w SIWZ. No i oczywiście zapis o karach umownych też powinien zmobilizować Wykonawcę do pracy. Data rozpoczęcia prac nie musi być zgodna z datą podpisania umowy. Wcześniej nie pisałam daty po słowach "tj.:" i też miałam problem z opieszałością Wykonawcy.
Pozdrawiam.
To wszystko jest jasne, ale chodzi mi o przypadek gdy np. termin realizacji zadania wynosi 8 m-cy a wykonawca od np. 2 m-cy nic nie robi, kompletnie, zero. Istnieje wówczas niebezpieczeństwo, że nie wyrobi się z wykonaniem zamówienia, lub np. odstąpi od realizacji umowy i stracimy kilka miesięcy lub zamawiający odstąpi od realizacji zamówienia i nałoży mu kary. Co z tego skoro zamówienie nie będzie zrealizowane i jeszcze strata czasu. Dlatego chciałbym zastosować takie zapisy, które spowodują, że wykonawca po przejęciu placu budowy zacznie działać. Jakieś pomysły??
widziałam kiedyś w umowie zapis, że wykonawca musi zacząć realizację w ciągu ... dni od podpisania umowy i jednocześnie jego zobowiązanie do poinformowania Z., o tym, że rozpoczął realizację zadania.
Ponadto jeszcze zapis, że nie rozpoczęcie prac w tym terminie będzie równoznaczne z odstąpieniem od umowy.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc