1

Temat: poprawianie omyłek

Witam,
kto fizycznie dokonuje poprawy omyłki ( nie ma mowy o tym w naszym regulaminie Komisji przetargowej) - cała komisja ?  Dyrektor jako Kierownik zamawiajacego ?  przy poprawieniach powinny byc parafki ? pieczątki ?

dziękuje z góry za pomoc

2 (edytowany przez AnnaMaria 2009-11-06 11:49:24)

Odp: poprawianie omyłek

w mnie, jeżeli poprawiamy omyłki, podpisuje sie cała komisja.
Tak robimy i myslę, że dobrze

3

U mnie podobnie

4

czy wysyłam tylko zawiadomienie do wykonawcy o poprawieniu ? czy tez musze czekac na jego zgode ?

5

to zależy:
Jeżeli z art. 87.2.1 lub 87.2.2 poprawiam i informuję,
jeżeli z art.87.2.3 W.musi wyrazić zgodę

6

AnnaM napisał/a:

czy wysyłam tylko zawiadomienie do wykonawcy o poprawieniu ? czy tez musze czekac na jego zgode ?

dotyczy innej omyłki polegajacej na niezgodności oferty ze specyfikacja ....  art. 87 ust. 2 pkt 3  a takze oczywistej omyłki rachunkowej art. 87 ust. 2 pkt 2.

7

to robisz dwa pisma, jednym zawaidamiasz a drugim prosisz o zgodę (napisałam to oczywiście potocznym językiem) smile ale wiesz o co chodzi

8

AnnaMaria napisał/a:

to robisz dwa pisma, jednym zawaidamiasz a drugim prosisz o zgodę (napisałam to oczywiście potocznym językiem) smile ale wiesz o co chodzi

jak mam zatytołować takie pismo ?

9 (edytowany przez hamerek 2009-11-06 13:44:09)

jest to wezwanie do wyrażenia zgody

10

czy wysyłam te pisma do wiadomości do drugiego oferenta?

11

nie

12

jak fizycznie wyglada poprawianie omyłek ?
przekreślam, przekreślenie parafuje komisja przetargowa i wpisuję obok jak powinno być ?

13

AnnaM napisał/a:

przekreślam, przekreślenie parafuje komisja przetargowa i wpisuję obok jak powinno być ?

eee... tam, korektorem wink

14

Miras nie żartuj bo jeszcze AnnaM weźmie to dosłownie

15

właśnie

16

smile aż zwątpiłem z tym korektorem smile
to jak postępujemy w takie sprawie !!??

17

fizycznie oferta jest "nietykalna" załatwiasz wszystko za pomocą korespondencji

18

arturo-młodszy napisał/a:

to jak postępujemy w takie sprawie !!??

Wysyłamy zawiadomienie zgodnie z 87.2, w którym to zawiadomieniu informujesz, jak jest, jak powinno być, na czym polega omyłka, na czym jej porawienie i co uznajesz za wiążące smile

19

W zawiadomieniu o wyborze najkorzystniejszej oferty nic nie pisałam,ze w ofercie firmy która wygrała dokonano poprawy omyłek.  Jest to bład czy nie ?

20

Jeżeli wcześniej zawiadomiłaś - to nie jet to błąd.

21

Pisałam smile
dzięki za pomoc

22 (edytowany przez arturo-młodszy 2009-11-19 13:02:54)

właśnie umieściłem na firmowej stronie informacje o wyborze oferty

ale wcześniej, nie umieściłem tam informacji o poprawieniu omyłki z 87.2.2, oferty - która na dodatek wygrała tzn ze popełniłem błąd - przecież to był omyłka oczywista która nawet nie wymagała Zgoday wykonawcy na dokonanie poprawy ?

Jeśli tak jak to poprawić i czy w ogóle poprawiać ?

23

Wszystko jest ok.

24

Informacji o poprawieniu oczywistej omyłki pisarskiej, czy rachunkowej nie umieszczasz na stronie internetowej. W obecnie obowiązującym stanie prawnym przekazujesz stosowne pismo, tylko wykonawcy, którego ta omyłka dotyczy. W tym przypadku nie potrzebujesz żadnej zgody!

25

danaug napisał/a:

fizycznie oferta jest "nietykalna" załatwiasz wszystko za pomocą korespondencji

U mnie "fizycznie" dokonalismy poprawy na ofercie i podpisalismy sie. Uważacie ,ze przy kontroli bedzie to błąd?

W ustawie napisane jest, że "Zamawiajacy poprawia w ofercie..."  ale nie ma jak to faktycznie sie robi??