1

Temat: rozbiórka-rażąco niska cena

Witam,
mam problem, z którym nie bardzo wiem jak sobie poradzić. Jako Z rozpisaliśmy PN na rozbiórkę budynku mieszkalnego. Zawarliśmy zapis w SIWZ, że wywóz gruzu i odpadów z placu budowyodbędzie się zgodnie z przepisami (tutaj wymieniliśmy ustawę o odpadach, ustawę o utrzymaniu czystości i uchwałę Rady Miasta). Zrobiliśmy kosztorys inwestorski, gdzie przyjęlismy stawki za wywóz odpadów zgodnie z cenami okresonymi przez Miasto. Wpłynęło 8 ofert. Trzy z nich oferowały cenę w wysokości 19-30% ceny mojego kosztorysu. Jednym z czynników takiej ceny było zaniżenie kosztów wywozu gruzu porozbiórkowego (różnego rodzaju: papa, gruz, drewno, plastik, szkło i różne takie..) Po wezwaniu o wyjaśnienie Wykonawcy odpowiedzieli, że cena jest własciwa, że wykorzystają gruz, który w ich przypadku jest przychodem a nie kosztem itp. Zebrałam oferty od firm zajmujących się wywozem podobnych odpadów i ceny są wyższe.
1. Czy mogę zakwestionować oświadczenia Wykonawców?
2. Czy mogę odrzucić 3 oferty, które znacznie zaniżyły wartość utylizacji?
3. Czy Wykonawcy mogą wywieźć gruz poza teren gminy- co na to prawo miejscowe?
4. To, że będą protesty to pewne - tylko czy łatwiej obronić się w tej sytuacji przed odrzuceniem rażąco niskich ofert (z uwagi na dbałość o środowisko), czy przez zarzutem ich nieodrzucenia, pomimo zapisu w SIWZ, że W zobowiązują się stosować do przepisów o odpadach.
Przepraszam za tak długi wywód, ale starałam się jasno naświetlić sytuację.
Dziekuję za opinie, na które czekam z niecierpliwością.
Pozdrawiam

2

Odp: rozbiórka-rażąco niska cena

Żadnych pomysłów?

3 (edytowany przez joanna99 2009-11-20 10:01:03)

AnnaMaria napisał/a:

.... wywóz gruzu i odpadów z placu budowyodbędzie się zgodnie z przepisami (tutaj wymieniliśmy ustawę o odpadach, ustawę o utrzymaniu czystości i uchwałę Rady Miasta). ..... Po wezwaniu o wyjaśnienie Wykonawcy odpowiedzieli, że cena jest własciwa, że wykorzystają gruz, który w ich przypadku jest przychodem a nie kosztem itp.

Czy sposób wykorzystania gruzu w sposób przewidziany przez wykonawców jest sprzeczny z przytaczanymi przepisami? Trzeba mieć na uwadze art. 90.2 Pzp.

4

oczywiście gruz można wykorzystać i tutaj nie mam żadnych zastrzeżeń, jednakże inspektor zarzuca w jednej ofercie brak pozycji: opłata za utylizację. Wykonawca wyjaśnił, że nie uwzględnił jej, bo wykorzysta cały gruz na budowie obok.Oprócz gruzu są jeszcze takie elementy jak papa i tworzywo sztuczne (ogółem ok. 7m3) a tego już się nie da wykorzystać. Druga oferta w pozycji "opłata za utylizację gruzu" (161m3) podaje stawkę 3 złote za 1m3, a trzecia oferta w tej samej pozycji, za tą samą ilość gruzu porozbiórkowego daje cenę 2,5 (zamieszczając zapis: kalkulacja własna).

5 (edytowany przez joanna99 2009-11-20 11:43:21)

Moim zdaniem wyjściem z problemu bedzie rozstrzygnięcie kwestii, czy sposób wywozu
gruzu i  odpadów wskazany przez wykonawców w ofertach jest zgodny z wymogami postawionymi w SIWZ, czyli tym samaym z przytaczanymi przepisami. Czy przepisy te przewidują wskazany przez wykonawców sposób zagospodarowania odpadów?
Skoro gruz mogą wykorzystać, to ok, ale co z odpadami? Twój inspektor czepia się braku pozycji ceny za utylizację, niech odpowie Ci na pytanie, czy jest inna droga zagospodarowania odpadów zgodna z porzepisami i czy ta wskazana przez wykonawców, tj. przy budowie innego obiektu jest z nimi zgodna.
Jeśli nie, lub nie do końca, to oferta do odrzucenia. A jeśli tak, to trzeba się zastanowić, czy uwzgldnić wyjaśnienia wykonawców, mając na uwadze art. 90.2.
To takie moje małe sugestie.

6

nie jestem pewna, czy narzucając im sposób zagospodarowania (powołując się na prawo miejscowe) robię zgodnie z prawem. Wymyśliłam, że wystapię do Wykonawców aby dosłali mi oświadczenie firm, z którymi współpracują w zakresie wywozu odpadów potwierdzające, że dla takiej to firmy wywiozą i zutylizują odpady za kwotę (tutaj podam kwotę z kosztorysu ofertowego), myśle, że jest to jedyny sposób rzetelnego rozwiązania problemu i zabezpieczenia się przed ewentualnymi zarzutami ze strony kontrolujących, że jako Z nie zachowałam należytej staranności przy wyborze ofert.
Dziękuję joanna za Twoje sugestie. smile
Pozdrawiam