1

Temat: Informacja o rozstrzygnięciu przetargu.

Witam,

Wykluczyłem wykonawcę ze w myśl  art. 24 ust. 2 pkt 4 (nie przedłużył okresu związania z ofertą).
Wykonawca ten będzie również odrzucony ze względu na art. 89 ust.1 pkt 2.

Czy w informacji o rozstrzygnięciu przetargu podaję informację zarówno o wykluczeniu i odrzuceniu. Czy jedna z nich wystarczy. I tak sprowadza się do odrzucenia
Pytam ponieważ wydaje mi się trochę nienaturalny zapis: oferta została odrzucona a poniżej oferta została wykluczona.
dzięki

2 (edytowany przez AnnaMaria 2009-11-20 12:51:56)

Odp: Informacja o rozstrzygnięciu przetargu.

Zapis: oferta podlega odrzuceniu, gdyż została złożona przez Wykonawcę wykluczonego z postępowania.
Nie myl tych pojęć smile

ofertę odrzucamy
Wykonawcę - wykluczamy
pozdrawiam

3

Dziękuje, ale mam trochę inny problem
W tym przypadku odrzucenie nie było nastepstwem wykluczenia tylko nastapiło z całkiem innego powodu. I tutaj własnie pojawia się moje pytanie, jak odrzucić wykonawcę wykluczonego, który został już odrzucony z innj przyczyny.

4 (edytowany przez joanna99 2009-11-20 13:52:14)

Badanie i ocena ofert dzieli się na cztery etapy: wstępną ocenę ofert, podmiotową ocenę wykonawców, formalną (przedmiotową) ocenę ofert oraz właściwą ocenę ofert.
Wykluczenie wykonawcy następuje więc w drugim etapie postępowania przetargowego, polegającym na ocenie spełniania przez wykonawców warunków postawionych przez zamawiających.
Odrzucenie oferty następuje natomiast dopiero w trzecim etapie oceny ofert.
Wykluczenie dotyczy wykonawcy, zatem spowodowane jest przesłankami o charakterze podmiotowym, wymienionymi w art. 24 Pzp. Konsekwencją wykluczenia wykonawcy z postępowania jest uznanie jego oferty za odrzuconą ? tak więc oferta ta nie jest już badana pod kątem jej zgodności z opisem przedmiotu zamówienia.
Więc najpierw wykluczasz Wykonawcę (art. 24.2.4) i jednocześnie z tego powodu odrzucasz jego ofertę (art. 89.1.5), nie wnikając w jej zgodność z SIWZ.
Takie jest moje zdanie.

5

joanna99 napisał/a:

Więc najpierw wykluczasz Wykonawcę (art. 24.2.4) i jednocześnie z tego powodu odrzucasz jego ofertę (art. 89.1.5), nie wnikając w jej zgodność z SIWZ..

Chyba że od razu widzisz że oferta podlega odrzuceniu - to ją odrzucasz, a wykonawcę zostawiasz w spokoju wink

6

Dziękuję za wasze uwagi.
Czyli w tym konkretnym przypadku odrzucam ofertę ze względu na art. 89 ust.1 pkt 2.
i o wykluczeniu w myśl  art. 24 ust. 2 pkt 4 (nie przedłużył okresu związania z ofertą)  nie muszę już informować?

7

przeczytaj jeszcze raz to co napisała joanna

8

Jeśli juz odrzuciłeś na podstawie 89.1.2 to nie robisz już nic. Jeśli nie, a wykonawca nie przedłużył terminu związania ofertą, to wykluczasz Wykonawcę (art. 24.2.4) i odrzucasz jego ofertę  (art. 89.1.5).