1

Temat: powinien być wykluczony, ale....

po wyborze i po wysłaniu informacji do wykonawców, a przed podpisaniem umowy, zorientowaliśmy sie ,że gwarancja bankowa wykonawcy jest o 1 dzień krótsza niż wymagana, oferta była najtańsza, ale nie jedyna, co z tym zrobić / postepowanie pow. 60 000?? proszę o podpowiedz co  można zrobić.

2

Odp: powinien być wykluczony, ale....

Powtórzyć ocene ofert mówiąc najkrócej

3

OK, ale  na jaki pkt ustawy powołać się , muszę wytłumaczyć sie przed wykonawcami

4

a duzo zaoszczedzisz uznajac?

5

dosyć dużo kasy, a  jakość porównywalna

6

i jeszcze jedno moze glupie pytanie: marko - czy wadium w jakiejkolwiek postaci oczywiscie oprocz przelewu mozna uzupelniac?

7

sam ze soba porozmawiam - mysle ze z rana jeszcze sobie pospie smile mozg jeszcze sie nie rozgrzal . nie.

8

Maciek przecież jeśli zawrzesz umowe z tym wykonawcą to będzie ona nieważna na podst 145.1.5...
lolilap - nie można uzupełniać wadium w żadnym przypadku i w żadnej formie

9

dzi8eki juz wiem jak napisalem na koncu poprzedniego posta. smile ale dziieki za czujnosc smile  a`propos art 146 ust 1 pkt 5

ale wiesz prezes moze uniewaznic a nie musi smile kuszace jest to czsami kiedy chodzi o duze pieniazki ktore mozna zaoszczedzic przy zachowaniu jakosci zadanej....

10

Tak oczywiście 146 - paluszek mi sie omsknął wink
Ja podstaw do unieważnienia nie widze - ba - IMHO było by to bezprawne działanie zamawiającego, chyba że cena nastepnej w kolejce w ofercie przekracza kwote jaką zamawiający może przeznaczyć...

11

wiem ,że wadium nie można uzupełniać, teraz mam problem jak się wytłumaczyć przed Wykonawcami, że bedę ponownie dokonywać wyboru , informacja o wyborze już wyszła.

12

Maciek tłumaczenia nie ma - jest stwierdzenie faktów:
Wykonawca, którego oferta została wybrana podlegał wykluczeniu ze względu na...
w związu z tym zamawiający jest zobligowany unieważnić czynność wyboru oferty najkorzystniejszej i dokonać ponownej oceny ofert. Na czynność zamawiającego przysługują wykonawcom środki....
Koniec i kropka

13

nie nie marko nie zrozumiales mnie.... zazartowalem ze podpisanie takiej umowy w przypadku gdyby oko nie zauwazylo tego bledu MOZE skutkowac uniewaznieniem a nie musi.  chodzilo o umowe a nie post.

tak naprawde jesli umowa zostalaby zawarta w czasie kiedy gwarancja jeszcze jest wazna nic zamawiajacemu stac sie nie moze - w sensie ryzyka. ciekawe co by na to arbitraz tak naprawde. przy tym jeszcze wykazanie dobrej woli itp ( duze oszczedniosci) ale te przepisy.... smile

14

lolilap napisał/a:

ciekawe co by na to arbitraz tak naprawde

Wiesz mi, że lubie sobie poczytać dzieła wybrane;) arbitrów i takiego dzieła które by nie nakazywało wykluczenia wykonawcy w sytuacji jak u Maćka nie spotkałem - a przeczytałem tych dzieł sporo...

15

a jak milo by bylo smile

....niestety ja tez nie smile ale polecane przez ciebie zaczytuje. ciekawe horrorki smile

16

wracam jeszcze do mojego problemu, otwarcie ofert odbyło sie w sobotę, a gwarancja bankowa obejmuje okres od poniedziałku  i do ostatniego dnia  zwiazania z ofertą, i została złozona  z ofertą , czy zabezpiecza ofertę?  bo w momencie podpisywania umowy mam zabezpieczenie . W ustawie nie jest napisane,że wadium musi obejmować okres od złożenia oferty , lecz  musi być złożone przed terminem złożenia ofert- to zostało dochowane.

17

maciek1 napisał/a:

musi być złożone przed terminem złożenia ofert- to zostało dochowane.

Tak dobrze to nie ma, ustawa mówi że wadium ma być wniesione a nie zlożone. wink

18

maciek1 napisał/a:

W ustawie nie jest napisane,że wadium musi obejmować okres od złożenia oferty ,

Ale jest napisane kiedy zaczyna biec termin związania ofertą a czymże innym jest wadium jak nie zabezpieczeniem dla zamawiającego postanowień wyrażonych w ofercie? Innymi słowy oferta musi być zabezpieczona wadium od chwili jej złożenia

19

ojjj.... to zmienia postac rzeczy! wadium nie zostalo wniesiione. niestety tu juz nie widze tlumaczenia sad

to tak jaby ktos zlozyl tobie oferte i powiedzial ze w poniedizlek dokona przelewu wadium.

art 24 ust 2 pkt 4