1

Temat: uzupełnienie dokumentów

Na podstawie art. 26.3 wezwałam wykonawcę do uzupełnienia dokumentów zaświadczenie z ZUS. Wykonawca wymagany dokument przesłał faksem. Dokument jest w porządku. Czy go uznać w takiej formie czy jednak zarządać przesłania go pocztą?
pozdrawiam

2

Odp: uzupełnienie dokumentów

to zalezy co zapisalas ws formy dok. w siwz

3

W SIZW miałam dokumenty z formie orginału lub kopii poświadczonej za zgodność. Przysłany dokument ma zapis "za zgodność z orginałem". W SIWZ uwzględniłam przekazywanie dokumentów również faksem z wyłączeniem wyjątków wynikających z przepisów, jeżeli ustawa przewiduje formę pisemną.

4

to zalezy co rozumiesz pod tym zapisem?

jaka forme przewidzialas w przypadku uzupelniania dokumentow.

nawiasem mowiac do dzisiaj nie rozumiem jak mozna w przypadku uzupelnien dopuszczac forme faxu, (!?!) a w ofercie zadac oryginalow itp itd...

5

To co napisał lolilap jest sensowne, jednak wyrok KIO 64/09 (dotyczy co prawda protestu) potwierdza skuteczność wniesienia protestu w terminie faksem, momo że zamawiajacy w SIWZ dla protestu zastrzegł tylko forme pisemną, a pisemnie protest dotarł po terminie.
I jak tu byc mądrym???

6

Nie żądałam wyłącznie orginałów dopuszczałam kopie, podpisane za zgodność.
A uzupełniony dokument jest opisany za zgodność z orginałem, to ja bym potraktowała to jako kopię.
To co napisała magi też przemawia za moją opinią

7

Dokumenty na potwierdzenie warunków (...) powinny byc skladane w oryginale lub kopii potwierdzonej za zgodnosc z oryginalem przez W - zarowno pierwsza jak i druga opcja to forma pisemna. Faks rygoru formy pisemnej nie spelnia. cdn.

8

cd.

...skądinąd wiem że Z uznają dokumenty przeslane na wezwanie przez W faksem, jezeli dokument wplyna przed uplywem wyznaczonego terminu, a W niezwlocznie przesle ten dokument rowniez poczta - wiekszosc kontroli nie czepia sie takiego postepowania Z.

9

nie uwazasz ze takie postawienie sprawy jest delikatnie mowiac.... watpliwe?

choc zaznaczam znam orzeczenia o ktorych mowisz.