1

Temat: Do uzupełnienia wzywamy raz czy kilka razy?

Cześć

Znów mam przypadek z życia wzięty:)
PN powyżej progów. Zamawiający wymaga załączenia certyfikatu (typowego w mojej branży). Oferta została złożona bez tego certyfikatu - zapomniałem dołączyć tongue
Zamawiający wezwał mnie do uzupełnienia. Niestety zdarzyło się tak, że w wyniku pomyłki poszedł certyfikat niewłaściwy. Błąd był na tyle mało widoczny, że udało się wygrać postępowanie.

Jednak czujny konkurent go znalazł i teraz żąda odrzucenia mojej oferty, argumentując że nie mogę już dosłać prawidłowego certyfikatu. Czy ma racje?

pzdr

2

Odp: Do uzupełnienia wzywamy raz czy kilka razy?

Do uzupełnienia danego dokumentu/oświadczenia wzywamy tylko raz. Pozdrawiam

3

Odp: Do uzupełnienia wzywamy raz czy kilka razy?

Wzywamy tylko raz do uzupełnienia dokumentów. W tej sprawie na stronie UZP w opiniach prawnych a konkretnie w opinii dot. EURO 2012 jest stanowisko UZP poparte wyrokiem Sądu Okręgowego W Warszawie:
"Zamawiający może tylko raz wezwać wykonawcę do uzupełnienia dokumentów. Zgodnie z wyrokiem Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 8 sierpnia 2006 r., (Sygn. akt V Ca 806/06): ?Przepis ten mógł być w fazie postępowania o zamówienie publiczne zastosowany tylko jednorazowo i tylko w sytuacji zagrożonej unieważnieniem całego postępowania. Przemawia za taką wykładnią literalne brzmienie przepisu art. 26 ust. 3 Pzp. Przepis ten w ocenie Sądu Okręgowego ma charakter wyjątkowy i nie może być nadużywany. Wielokrotne skorzystanie przez zamawiającego z możliwości przedłużania terminu do uzupełniania dokumentów, których brak skutkować może wykluczeniem z przetargu, mogło doprowadzić do naruszenia zasady uczciwej konkurencji i równego traktowania wszystkich wykonawców, o której mowa w art. 7 ustawy Pzp.?