Temat: Czy Rażąco niska cena?
Witam,
mam prośbę o pomoc w takiej kwestii. PN powyżej progów na dostawę leków. Na jeden z pakietów (6 pozycji w ramach pakietu) wpłyneły 3 oferty. W pięciu pozycjach oferty są porównywalne cenowo - róznicza kilu procent. W jednej pozycji Wykoawca X zaoferował cenę 6-krotnie niższą od pozostałych (3,00 zł - 18,00 zł) dzięki czemu jego oferta w zakresie pakietu jest najtańsza. Dotakowo Wykonawca z najtańszą ofertą zamieścił informację że lek nie jest już produkowany (w przypadku leków to częsta sytuacja). Wszyscy Wykoawcy zaoferowali ten sam preparat. Pozostali dwaj wykonawcy nie zawarli w ofercie informacji o braku produkcji. Wystąpiłem do impotrera tego leku o informację na temat jegi dostępności i uzskałem odpowiedz, że lek jest w ciągłej sprzedaży.
W SIWZ było zastrzeżenie, że jeżeli lek nie jest produkowany należy wpisać jako cenę oferowaną ostatnią cenę w jakiej był sprzedawany przez Wykonawcę. Wykonawca X po pierwsze podał nieprawdziwa informację o braku produkcji leku a po drugie mało prawdopobne jest aby ostatnia ceną sprzedaży była 6 - krotnie niższa niż w innych hurtowniach.
Postępowanie chchciałbym jak najszybćiej zakońCzyć ze względu na upływający termin starych umów i stąd moje pytanie Czy podana błędnie informacja o braku produkcji może być już powodem do odrzucenia?
Czy szukać tu Rażąco niskiej ceny w jednej z pozycji ale wtedy trzeba czekać na wyjasnienia i terminy uciekają a poza tym, widziałem orzeczenie, z którego wynika, że Rażąco niską cenę powinno się rozpatrywać pod kątem całego pakietu a nie tylko jednej z pozycji?
Jak byście postąpili w tej sytuacji? Proszę o pomoc.