1

Temat: ZP-11-data

wątek był kilkakrotnie poruszany, a ja nadal nie mam pewności z jaka data powinnno być podpisywane oświadczenie. składają je osoby wykonujace czynności w postępowaniu, czyli wszelkie czynności wykonywane pomiędzy wszczęciem postępowania a udzieleniem zamówienia. za datę wszczęcia postępowania przyjmuje się datę zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu.rozumiem, ze komisja sklada podpis w dniu otwarcia ofert, jezeli wczesniej nie pojawi sie zadna czynnosc? co w przypadku, kiedy zmianie ulegają SIWZ ( z ta data podpis sklada kierownik zamawiajacego czy osoba, ktora faktycznie tych zmian dokonywala? moze pytania"banalne" ale ta data caly czas mnie meczy. prosze o odpowiedz

2 (edytowany przez justi1977 2009-12-04 16:04:10)

Odp: ZP-11-data

No właśnie mam ten sam problem aczkolwiek z wolną ręką,czy data wysłania zaproszenia do Wykonawcy powinna również widnieć na ZP-11. Nie znam firmy albo znam,  o ile w dniu wysłania zaproszenia mogę bezwzględnie oświadczyć, że nie podlegam wyłączeniu z pkt 1,2,3 i 5 to co  z 4? Stosunki faktyczne budzące wątpliwość co do bezstronności zawsze mnie nurtowały. Z uwagi na fakt iż działając na rynku znamy wiele firm i jedne darzymy sympatią inne nie, to powoduje że nie jestem obiektywna co powoduje, że nie jestem bezstronna. Przygotowując wzór umowy mogę go tak  przygotować  by firma, która ma być zaproszona była zadowolona,mało mogę zażądać tylko takich dokumentów,którymi wiem z góry że Wykonawca dysponuje.W zasadzie już wtedy powinnam złożyć ZP-11 i się wyłączyć od wszelkich czynności z uwagi właśnie na pkt 4 oświadczenia.Inna kwestia mogę nie znać firmy podpiszę oświadczenie, że nie podlegam wyłączeniu, a na negocjacjach okaże się że przedstawiciel firmy to mój kumpel.

3

Anoola napisał/a:

wątek był kilkakrotnie poruszany, a ja nadal nie mam pewności z jaka data powinnno być podpisywane oświadczenie. składają je osoby wykonujace czynności w postępowaniu, czyli wszelkie czynności wykonywane pomiędzy wszczęciem postępowania a udzieleniem zamówienia. za datę wszczęcia postępowania przyjmuje się datę zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu.rozumiem, ze komisja sklada podpis w dniu otwarcia ofert, jezeli wczesniej nie pojawi sie zadna czynnosc? co w przypadku, kiedy zmianie ulegają SIWZ ( z ta data podpis sklada kierownik zamawiajacego czy osoba, ktora faktycznie tych zmian dokonywala? moze pytania"banalne" ale ta data caly czas mnie meczy. prosze o odpowiedz

Wydaje mi się że troszkę źle interpretujesz czynności w postępowaniu:
CZYNNOŚCI PRZED WSZCZĘCIEM POSTEPOWANIA (1)
1.    Określenie przedmiotu zamówienia
2.    Określenie zakresu zamówienia (ile i czego chcemy zamówić)
3.    Ustalenie wartości zamówienia
4.    Oszacowanie wartości zamówienia w euro
CZYNNOŚCI PRZED WSZCZĘCIEM POSTEPOWANIA (2)
5.    Wybór trybu postępowania
6.    Uzasadnienie wyboru trybu
7.    Powołanie komisji przetargowej
8.    Opracowanie specyfikacji istotnych warunków zamówienia
CZYNNOŚCI W POSTEPOWANIU (1)
1.    Upublicznienie postępowania ? ogłoszenie i zaproszenie
2.    Udostępnienie siwz
3.    Odpowiedzi na zapytania wykonawców ( po nowelizacji wnioski wykonawcy)
4.    Zmiana treści siwz
CZYNNOŚCI W POSTEPOWANIU (2)
5.    Przyjmowanie ofert
6.    Otwarcie ofert
7.    Badanie i ocena ofert
8.    Obowiązki informacyjne
a.    zawiadomienia (przekazuje się wykonawcom)
b.    informacje (umieszcza się na stronie internetowej)
więc wszystkie osoby dokunujące tych czynności powinny złożyć ZP-11. Prawidłowa data wszystkich ZP-11 w PN/PO to dzień składania ofert/wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, ponieważ dopiero wtedy mamy informację jaki wykonawca ubiega się o zamówienie. Nawet osoby rejestrujące ofertępowinny złożyć ZP-11.

4

justi1977 napisał/a:

No właśnie mam ten sam problem aczkolwiek z wolną ręką,czy data wysłania zaproszenia do Wykonawcy powinna również widnieć na ZP-11. Nie znam firmy albo znam,  o ile w dniu wysłania zaproszenia mogę bezwzględnie oświadczyć, że nie podlegam wyłączeniu z pkt 1,2,3 i 5 to co  z 4? Stosunki faktyczne budzące wątpliwość co do bezstronności zawsze mnie nurtowały. Z uwagi na fakt iż działając na rynku znamy wiele firm i jedne darzymy sympatią inne nie, to powoduje że nie jestem obiektywna co powoduje, że nie jestem bezstronna. Przygotowując wzór umowy mogę go tak  przygotować  by firma, która ma być zaproszona była zadowolona,mało mogę zażądać tylko takich dokumentów,którymi wiem z góry że Wykonawca dysponuje.W zasadzie już wtedy powinnam złożyć ZP-11 i się wyłączyć od wszelkich czynności z uwagi właśnie na pkt 4 oświadczenia.Inna kwestia mogę nie znać firmy podpiszę oświadczenie, że nie podlegam wyłączeniu, a na negocjacjach okaże się że przedstawiciel firmy to mój kumpel.

Uważam że data na ZP-11 w przypadku postepowania ZWR powinna być zgodna z datą wysłania do wykonawcy zaproszenia. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości co do tego czy nie powinnaś wyłączyć się z postępowania, to w mojej ocenie powinnaś się wyłączyć, tak aby póżniej nie stało się to przedmiotem niepotrzebnych problemów.

5 (edytowany przez Apollo 2009-12-04 20:28:32)

Po pierwsze:
Oświadczenie na druku ZP 11 mają obowiązek złożyć osoby wykonujące czynności w postępowaniu (a nie osoby przygotowujące postępowanie) - art. 17.2 ustawy.
Po drugie:
W wielu przypadkach stosowne oświadczenie na druku ZP 11 powinno zostać złożone także przed dniem, w którym mija termin składania ofert (pytania dotyczące zapisów siwz lub protest na zapis ogłoszenia lub specyfikacji). Już wówczas podmiot pytający lub protestujący uzyskuje status wykonawcy (art. 2 pkt 11 ustawy).
Po trzecie:
Osoby rejestrujące oferty (tylko rejestrujące) nie muszą składać oświadczenia na druku ZP 11 - nie dajmy się zwariować!