1

Temat: wezwanie do uzupełnienia dokumentów

Witam

Zamawiający wezwał mnie do uzupełnienia czytelnych uprawnień pana X do pełnienia samodzielnych funkcji w budowanictwie ponieważ dokument zawiera nieczytelną pieczęć osoby wystawiającej dokument.

nie jestem w stanie tego uzupełnić. Uprawnienia są stare i ksero wychodzi niewyraźne.

Czy Zamawiający miał prawo to zrobić?
Czy może powienien zarządać po prostu uzupełnienia dokumentów potwierdzających dysponowanie kierownikiem budowy o określonej specjalności? Załączyłam bym dokument innego nowy wykaz i już.

a może to błąd co do formy a nie co do treści? a oferta zgodna co do treści  choć ułomna co formy jest oferytą ważną a jeśli Zamawiający powziął wątpliwiość co do autentyczności dokumentu powinien wezwać do dotarczenia oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność przez notariusza?

co mam zrobić?

2

Odp: wezwanie do uzupełnienia dokumentów

Z powinien wezwać do złożenia czytelnego dokumentu lub oryginału albo kopii poświadczonej za zgodność przez notariusza. Powinien dopuścić również złożenie nowego wykazu. Co masz zrobić: czytelny dokument, oryginał, kopia potwierdzona (...), nowy wykaz + nowe dokumenty.

3

ale nie mam czytelnego dokumentu:(
byłam nawet w centrum kopiarskim i nie potrafili mi pomóc

4

Jeszcze raz:

Co masz zrobić: czytelny dokument albo oryginał, albokopia potwierdzona (...) albo nowy wykaz + nowe dokumenty.

5

Załączyłam ponownie kopię zaznaczająć, iż jest to najlepsza kopia jaką udałao mi się zrobić biorąc pod uwagę jakość oryginału i dotępną technikę. Ponadto załączyłam nowy wykaz oraz uprawnienia i wpis do izby innej osoby. Czy Zamawiający powinien mi to uznać? czy może na wszelki wypadek powinnam złożyć protest na wezwanie do uzupełnienia dokumentów podnosząc iż uzupełniać wolno jedytnie dokumenty zawierające błędy co do treści a nie co do formy, a brak czytelnego podpisu czy pieczęci jest błędem co do formy..... Argumentując jednoczesnie iż Zamawiający powinien wezwać mnie do złożenia kopii pitwierdzonej za zgodność z oryginałem przez notariusza lub oryginału jeśli powziął wątpliwości co do dokumentu? Sprawa jest o tyle skomplikowana, iż niedługo minie termin na wniesienie protestu na wezwanie do uzupełnienia a jeśli go nie napiszę to w razie czego UZP uzna iż jeśli na to wezwanie nie protestowałam to jest wiążące. Wezwanie mówiło że mam złożyć czytelny taki dokument i koniec. nie złożyłam więc zabiera mi Zamawiający wadium. I ma rację.

6

karaas napisał/a:

Załączyłam ponownie kopię zaznaczająć, iż jest to najlepsza kopia jaką udałao mi się zrobić biorąc pod uwagę jakość oryginału i dotępną technikę. Ponadto załączyłam nowy wykaz oraz uprawnienia i wpis do izby innej osoby. Czy Zamawiający powinien mi to uznać?

Gdybym to ja był zamawiającym to uznałbym Ci to - oczywiście gdybyś złożyła dokumenty z datą sprzed otwarcia ofert.

7

Zmawiający uznał moje uzupełnienie:)
Dziękuję