1

Temat: Art. 38 po nowemu

Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale wyjaśnienie treści SIWZ nie póżniej niż na 6 dni przed upływem TSO dotyczy postępowań powyżej progów???
Do podprogowych- jest 2 dni.
Piszę SIWZ do ZOC i się zastanawiam nad prawidłowym zapisem odnośnie tego Artykułu.

2

Odp: Art. 38 po nowemu

Nie ogłosisz postępowania przed 22.12? No co Ty na pewno zdążysz 8-)

Art. 3. 1. Do postępowań o udzielenie zamówienia publicznego oraz konkursów wszczętych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepisy dotychczasowe.

Nie komplikuj sobie.

3

Ale akurat przepisy odnośnie art. 38 wchodzą w życie z dniem ogłoszenia -vide  art. 5.

4

Dzięki Justine już bewuj w innym temacie mnie o tym poinformował. Nie doczytałem. Masz oczywiście rację.

5

Ok, ale moje pytanie inicjujące jest nadal bez odpowiedzi.

6

Mi się wydaje, że dobrze interpretujesz nowe brzmienie 38. Dla wszystkich innych oprócz wymienionych w tym art tj poniżej progów oraz PO i NZO jest 6 dni.

7

Wyciąg z uzasadnienia do wprowadzonych zmian:

"Zamawiający będzie zobowiązany do niezwłocznego udzielania wyjaśnień, nie później jednak niż w terminach określonych w tym przepisie, tak aby wykonawcy mieli odpowiedni czas na uwzględnienie wyjaśnień przy formułowaniu treści oferty, tj. zasadniczo nie później
niż na 6 dni, ewentualnie na 4 dni w przetargu ograniczonym oraz negocjacjach z ogłoszeniem, jeżeli zachodzi pilna potrzeba udzielenia zamówienia, albo na 2 dni, jeżeli
wartość zamówienia jest mniejsza od tzw. ?progów unijnych? ? przed upływem terminu składania ofert."

8

Zatem w moim przypadku ZOC poniżej progów mam 2 dni?
A 6 dni to powyżej progów?

9

Dla ZOC będzie zawsze 2 dni (bo wartość zamówienia zawsze pon. progów).

10

Czyli 6 dni będzie dotyczyło postępowań powyżej progów?

11 (edytowany przez joanna99 2009-12-08 13:29:46)

Własnie również chciałabym sie upewnić, jak mam rozumieć nowe zapisy art. 38.1.
2 dni - ponizej progów będzie dla wszystkich trybów? łączniez z PO i NzO?
6 dni- powyżej progów, z wyjątkiem PO i NzO?
4 dni - dla PO i NzO powyżej progów? o co chodzi z tą pilną potrzebą udzielenia zamówienia? dotyczy ona tylko PO i NzO, czy to osobny warunek?

12

No właśnie oto jest pytanie

13

Te 6 dni to chyba jest jednak do wszystkich trybow powyżej progów unijnych (bez wyłączenia ktoregokolwiek trybu) , a 4 dni do PO i NzO - tylko jeśli powołano sie na pilną potrzebę udzielenia zamowienia; 2 dni dla wszystkich poniżej progow.