1

Temat: Błagam o pomoc, zgłupiałam!!!

Formularz asortymentowo - cenowy zawierał ilość jednostek x cena jednostkowa brutto, czyli znamy tylko wartość brutto.
Natomiast formularz oferty zawierał ..........wartość netto, kwota Vat, wartość brutto.
W tymże formularzu wartość brutto oczywiście jest zgodna z tym, co wyliczone z formularza asor-cenowego, ale już kwota vat żle obliczona i cena netto też powinna być w związku z tym inna. Co z tym robić? W która stronę poprawić, czy odrzucić bo nie jest to oczywiste?  zgłupiałam, a dzisiaj muszę dać odpowiedź.
Czyli np. znamy tylko wartość brutto - 1000 zł, kwota vat, powinna być 220 a jest 200 i kwota netto 800.
Czy wychodzę od netto i poprawiam wszystko, także w formularzu asor-cenowym? Czy uznaje że wartość brutto jest dobra bo widzę jak jest obilczona i poprawiam kwotę vat i kwotę netto???????? Nic w KIO nie znalazłam w tym tonie.

2

Odp: Błagam o pomoc, zgłupiałam!!!

źle że żądałaś podawa ceny jednostowej brutto tak nie powinno być
Czy to już jest po otwarciu ofert i czy te wartości (np. ) są prawdziwe - bo nic nie rozumię

3 (edytowany przez novak 2009-12-11 10:09:57)

To nie mój przetarg, całe szczęście, ale muszę się ustosukować. Jest po otwarciu ofert. Kwoty nie są prawdziwe, chodzi o sam fakt.  Z formularza asortmentowo cenowego znamy wartość brutto ( bo na wpisanie netto nie było rubryki ) Potem ta wartość przeniesiona jest do formularza oferty. Ale już idąc od wartości brutto do netto jest źle. Znając wartośc brutto i stawkę vat, możemy poznać kwotę vat, ale ta się nie zgadza. Nie zgadza się w związku z tym wartość netto. Boże! ja na prawdę już nie wiem w którą stronę oni to liczyli !!! więc nie wiem czy i jak to poprawić.

4

Oczywistość omyłki rachunkowej polega na tym, iż oceniający ofertę nie może mieć wątpliwości co do sposobu poprawienia takiej omyłki. Przy takiej ocenie w pierwszej kolejności należy wziąć pod uwagę zapisy SIWZ, np. dotyczące opisu sposobu obliczenia
ceny oferty, sposobu poprawienia oczywistych omyłek rachunkowych Więc może  w SIWZ będzie jakaś podpowiedź, jak poprawić taką omyłkę.

5 (edytowany przez novak 2009-12-11 10:21:53)

No właśnie...dobrze by było, niestety w siwz ani słowa o tych rzeczach!!!! Wiem, że powinno być to oczywiste, ale boje sie, że dla mnie to nie jest oczywiste, a dla kogoś może być. Niemniej jedanak jakąś decyzję trzeba teraz podjąć, jakoś wybrnąć. Poprawiać, odrzucać? , nie wiem, na prawdę nie wiem!

6

to zrozumiałe że jest żle bo za nic nie da się zrobic poprawnie - to błąd Zamawiającego

np. mas mieć 59 sztuk po 1,25 brutto = 73,75
a teraz: od brutto 1,25 netto wynosi 1,0245  ale możesz podać tylko 1,02
więc 59 x 1,02 x 1,22 = 73,42
no i nie może się zgadzać

7

ja zaczęłabym sprawdzanie od kwoty netto, potem od tej kwoty obliczyła VAT i dopiero brutto.

8

Są dwa wyjścia:
można uznac, iż nie jest to oczywista omyłka rachunkowa i odrzucić ofertę, ze względu na błąd w obliczeniu ceny albo ...
Kwota brutto jest podawana dwukrotnie, w formularzu ofertowym i formularzu cenowym. Jeśli dobrze rozumiem, obliczenia ceny oferty wykonawca dokonał w formularzu cenowym, gdzie podawał wartości jednostkowe brutto, ilość jednostek i łączną cenę brutto. Mamy wiec sposób wyliczenia łącznej ceny brutto, wiemy skąd się "wzięła".  Więc można przyjać, iż to cena brutto podana jest właściwie, natomiast źle wyliczono podatek i tym samym kwotę netto.

9

a jest na ten styl:
59 sztukx1,25 brutto = 73,75 - w formularzu asor -cen
potem w foruularzu oferty: 73,75 brutto - czyli dobrze brutto, potem vat wpisany w kwocie np 7,75 i netto 70 zł.
tyle że cieżko ustalić czy to netto jest praidłowa i źle doliczony vat i podana wartość brutto, czy też dobra brutto żle wiliczona kwota vat i wartość netto.
NAMIESZALAM smile ale tak się sprawy mają

10 (edytowany przez joanna99 2009-12-11 11:03:40)

Jeślibym chciała poprawiać, uznałabym, że
59 sztuk x 1,25brutto = 73,75 brutto jest ok, poprawiłabym kwotę podatku i netto.

Przyjmując za właściwą kwotę netto i poprawiając kwotę ogólną brutto, trzeba byłoby popraiwć dodatkowo jeszcze cenę jednostkową brutto, więc generalnie byłoby więcej "poprawiania".

Generalnie sytuacja trudna do rozstrzygnięcia.