1

Temat: Usługi dodatkowe czy uzupełniajace?

Wykonujemy sygnalizacje alarmowa w budynku internatu. W trakcie prac okazało się, że w kosztorysie nie uwzględniono strychów gdzie ta instalacja też powinna być założona. W SIWZ przewidzieliśmy udzielenie zamówień uzupełniających.
Moje pytanie brzmi, czy udzielić zamówień dodatkowych czy uzupełniających? Wg mnie jest to zamówienie uzupełniające. Kwota tego zamówienia jest poniżej 14 000 Euro

2

Odp: Usługi dodatkowe czy uzupełniajace?

uzupełniajace

3

a ja mma taki problem :przetarg nieograniczony na roboty bud. Wykonawca domaga sie robót dodatkowych-uzasadniając ze przedmiar robót niedoszacował niektórych pozycji.
Ale cena jest ryczałtowa.Co wobec tego?

4

jeżeli jest konieczność ich wykonania bez których zamówienie podstawowe nie może zostać ukończone należy potraktować jako zamówienie dodatkowe.(protokół konieczności - nowa umowa)

5

Nie zgadzam się przy ryczałcie na wykonanie robót budowlanych nie mowy o żadnych robotach dodatkowych.  Wynika to ze stanwoska zarówno doktryny , jak i orzecznictwa. iż przedmiar robót przy wynagrodzeniu ryczałtowym stanowi tylko dokument pomocniczy. Ponadto zgodnie z  rozporządzeniem Ministra Infrastruktry z dnia 2 września 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresiu i formy dokumentacji projektowej , specyfikacji tecnicznej wykonania i odbioru robót budowlanych oraz programu funkcjonalno - użytkowego (Dz. U. Nr 202, poz. 2072 z późn. zm.),  przy wynagrodzeniu ryczałtowym można nie sporządzać przedmiaru robót na potrzeby opisu przedmiotu zamówienia - paragraf 4 ust. 3 tego rozporządzenia.

6

oczywiście że karolak ma rację a przypadek lucka jest typowym przykładem gdzie nie należy nieczego dodatkowego brać pod uwagę

7

kwestia jaki zrobiono opis zamówienia i na czym ma opierać sie wyliczona cena

8

nic z tego

9

Czy zaproszenie do negocjacji i negocjacje dot. zamówień uzupełniających  można rozpocząć jeszcze w trakcie trwania zamówienia podstawowego?