1

Temat: Opisywanie faktur

Bardzo prosze o pomoc i wyrozumialość. Zamówieniami zajmuje sie dorywczo. Zmian jest tak dużo że pogubiłam się w tym wszystkim. OPisuje faktury i nie wiem na jaki artykul mam sie powołac. Np. dostawa gazu, wody art. 4 pkt. 8 czy 67 pkt.1. PZP.
Roczny koszt jest znacznie poniżej 14 tys,. euro. Tak samo z usługami telefonicznymi-internetem. - art. 4 pkt. 8 czy zupełnie cos innego. na naszym terenie jest dwóch operatorów a więc mam wybór? Ale kwota roczna także jest znacznie poniżej 14 tys. euro.I jeszcze jedno pytanie odnosnie energii elektrycznej - wiem ,że może byc kilku dostawców - jak to sprawdzić czy tez tak jest na anszym terenie ? Chciałabym unknąć przeprowadzenia przetargu - tu kwota jest  powyżej 14 tys, euro. A może w ogole nie musimy przeprowadzac przetargu skoro umowy sa z "dawnych lat". Od kiedy  istnieje obowiązek przeprowadzenia przetargów na energię ???? Proszę o  pomoc.

2

Odp: Opisywanie faktur

Pytanie:

1. Co to znaczy:  "dawnych lat", czy umowa byla podpisana po uprzednio przeprowadzony postepowania z wolnej reki?
2. Napisalas ze roczny koszt jest znacznie poniżej 14 tys. euro - a umowy zostaly zawarte na jaki okres?

3

MIras bądz dla mnie wyrozumiały. Pracuje w małym zakładzie budżetowym - 120 osób. Jestem na wielu etatach w ramach jednej umowy. Niestety jest duże bezrobocie i  musze sie z tym godzić. Ale w kadrach radze sobie dobrze i jako magazynierka chyba też. Odnosnie dawnych lat : umowa na gaz z 1992r - stała,  odpady komunalne - 1985, woda i ścieki - 1985,jedynie świeże umowy to enrgia elektryczna na jeden budynek umowa z 1999r na drugi z 2000 r. Odnosnie umów na energie elektryczną była zgoda  Prezesa UZP na zakup z wolnej ręki ale nie wiem której umowy ta zgoda dotyczyła. Dokumenty sa w ksiegowości - sprawdze . Na dzien dzisiejszy  w/w są jedynymi  zakładami na naszym terenie   z wyjatkiem energii - tu  nie wiem.

4

POmyłka - druga umowa na energie elektr. jest z 2002 roku a nie 2000 r.
Pozdrawiam

5

Alez jestem... smile

Do umów na gaz, odpadów komunalnych, woda i ścieki - nie stosujesz PZP (opisujac fakture mozesz napisac: nie stosuje sie przepisów ustawy PZP - umowa zawarta przed wejsciem w zycie UoZP i PZP).

Umowy na energie elektryczną pozostają w mocy, z tym ze nie dopuszczalna jest zmiana zakresu przedmiotowego umowy oraz stron umowy. Jezeli umowy zostaly zawarte na czas nieokreslony - to nie musisz sobie zawracac glowy postepowaniami. Opisujac faktury wpisz faktyczna podstawe prawna - np. zamówienie z wolnej reki na podstawie... (tutaj wpisz faktyczną podstawę prawna - z ustawy o zamówieniach publicznych - UoZP) wink

6

Dziękuje bardzo smile i smile

7

Witam jeśli mogę to wrócę do tematu tzn. mamy faktury za energię i gaz zawarte ok. 2 lat wstecz. Nie było żadnego postępowania :-(( więc nie mam na co się powołać. Umowy są zawarte na czas nieokreślony (wiem wiem co zaraz powiecie ale nie miałam na to żadnego wpływu a teraz to co mam zrywać je i robić postępowanie ????) ale to osobna rzecz a moje pytanie dotyczy opisywania właśnie. Gaz to 67.1.1 a energia to powinien być np. PN a jeśli nie wyjdzie to wtedy 67.1.4 chyba że od razu łamię ustawę i piszę 67.1.1.
Proszę napiszcie jak opisujecie energię dotyczącą umów zawartych przed okresem wymagania postępowania a zawartych na czas nieokreślony???

8

CK napisał/a:

Proszę napiszcie jak opisujecie energię dotyczącą umów zawartych przed okresem wymagania postępowania a zawartych na czas nieokreślony???

to znaczy zawartych - kiedy?

9

Acha już chyba rozumiem jeśli kiedyś nie było konkurencji i był jeden dostawca wtedy zamówienie udzielane było art 67.1.1 to dalej tak się wpisuje ??? Czy to o to chodzi ???

10

Tak jest.

11

Ok dziękuję