1

Temat: Referencje

Witam,
mam taki problem: Wykonawca przedstawił Referencje, które oprotestowano. W wielkim skrócie chodzi o to, że Wykonawca (ten który przedstawił Referencje) był w rzeczywistości podwykonawcą podwykonawcy, czyli tak jakby "podpodwykonawcą".  Cały kontrakt opiewał na kwotę ponad 42 mln. euro i dotyczył budowy sieci kanalizacyjnej i wodociągowej, więc pewnie stąd taki rozkład realizowanych robót, tzn podwykonawcy i "podpodwykonawcy". Czy można więc uznać, że Referencje wystawione przez podwykonawcę dla naszego "podpodwykonawcy"  są prawidłowe? Proszę o pomoc.

2 (edytowany przez ArekS 2009-12-18 07:36:31)

Odp: Referencje

Oczywiści, że można uznać za prawidłowe, tj.
1) Wykonawca dostaje "referencje" od Zamawiającego,
2) Podwykonawca dostaje "referencje" od Wykonawcy - w zakresie który wykonywał
3) Pod-podwykonawca dostaje "referencje" od Podwykonawcy - w zakresie który wykonywał ... i tak dalej ...
i tyle pieczeni upieczonych na jednym ogniu smile

3

Dzięki za odpowiedź, też jestem podobnego zdania, ale wolałem się upewnić. A może ktoś ma inne zdanie?

4

tylko tyle, że referencje opiewają na faktyczną ilość robót tego podwykonawcy a nie na całość.

5

Teraz wiem jeszcze, że referencje te zostały wystawione przez dyrektora, który to na zlecenie Głównego Wykonawcy, pełni obowiązki dyrektora dla firm X i Y (które są podwykonawcami w kontrakcie na ponad42mln euro). Referencje o których wspomniałem na początku wątku, zostały wystawione dla Wykonawcy, przez tego "wspólnego" dyrektora od firmy X zamiast od firmy Y. Cały zakres, kwoty i daty są ok, potwierdzone przez Inżyniera kontraktu, Zamawiającego oraz Dyrektora dla firm X i Y ale problem w tym, że jak już wspomniałem omyłkowo wystawione zostały X zamiast Y. Zostało to oprotestowane jako niewłaściwe, fałszywe referencje. Czy w uzasadnieniu odrzucenia protestu można się posiłkować wyjaśnieniami uzyskanymi dla tych referencji po wpłynięciu protestu?

6

Możesz ale piszesz ogólnie jako twój wynik prowadzonego postępowania wyjaśniajacego.

7

A może by tak wezwać ponownie Wykonawcę, który został wybrany, do uzupełnienia tych referencji (które, już wcześniej były uzupełnione z art 26 ust 3) i jednocześnie oddalić protest?  Tylko czy to jest zgodne z ustawą? Jeżeli nie to jaką drogą pójść, bo tak naprawdę te referencje są ok, z wyjątkiem błędnego wystawcy tych referencji (pisałem o tym wcześniej).