1

Temat: dostawa żywności na przyjęcia okolicznościowe

Czy ktos moze mi podpowiedzieć jak wybrnąć z sytuacji. Spółka Skarbu Państwa przetarg na dostawy żywności organizowane zgodnie z ustawa PZP ale w tym roku spółka ma zamiar organizowac wesela i inne przyjęcia. Czy na produkty do przygotowania posilków ( wg upodoban klienta) musze organizowac przetarg?
Czy zaplanować pewne produkty z glównym postepowaniu?

2

Odp: dostawa żywności na przyjęcia okolicznościowe

Skoro nikt nie podejmuje tematu, może ja spróbuję pomóc, choć nie jestem specjalistą od żywienia.
Rozumiem, że problem polega na tym, że nie można przewidzieć wszystkich składników przedmiotu zamówienia, bo nie znamy przyszłych kaprysów klientów, a chciałoby się jak najlepiej.
Nie widzę wielkiego problemu.
Proponuję określić zamówienie na tyle ogólnie, by obejmowało jak najwięcej (nie mylić z opisem). Wynagrodzenie przewidywać typy kosztorysowego (nie ryczałt), tj. rozliczenie za faktyczne wykonanie, w oparciu o ceny jednostkowe zawarte w ofercie. Żądać podania  w ofercie jak największej ilości cen jednostkowych; jak je zdyscyplinować, to może innym razem. W ogłoszeniu, instrukcji dla oferentów, w projekcie umowy itd.  postarać się zapisać klauzule, że możliwe jest zamówienie towarów nie przewidzianych w SIWZ. Warto przy tym dopisać warunki zmiany, na przykład: indywidualne przyszłe wymagania klientów.
W razie pojawienia się takich wymagań będziemy mogli je spełnić w majestacie przepisów. Nie będzie też zmiany umowy, ani przekroczenia określenia przedmiotu, bo wszystko przewidzieliśmy.
Jeśli jednak o czymś zapomnieliśmy, albo jakiś prawnik przekona zamawiającego, to zawsze zostanie następne zamówienie, potem następne i tak do skutku. Najpewniej każde poniżej 14000 euro, więc poza ustawą i po problemie.
Czy jasne i wystarczy?

3

Odp: dostawa żywności na przyjęcia okolicznościowe

hubal napisał/a:

Proponuję określić zamówienie na tyle ogólnie, by obejmowało jak najwięcej (nie mylić z opisem). Wynagrodzenie przewidywać typy kosztorysowego (nie ryczałt), tj. rozliczenie za faktyczne wykonanie, w oparciu o ceny jednostkowe zawarte w ofercie.

... a w ostatecznym rozliczeniu umowy okaże się, że wcale nie wybraliśmy oferty najkorzystniejszej smile

4

Odp: dostawa żywności na przyjęcia okolicznościowe

Nie okaże, nie okaże, spokojna głowa.
A jeśli podejść z sercem do tematu, to jeszcze całkiem poważne oszędności mogą być.

5

Odp: dostawa żywności na przyjęcia okolicznościowe

hubal napisał/a:

Nie okaże, nie okaże, spokojna głowa.

... no coż, pozostaje tylko pogratulować spokoju smile

6

Odp: dostawa żywności na przyjęcia okolicznościowe

PS.

hubal napisał/a:

Proponuję określić zamówienie na tyle ogólnie, by obejmowało jak najwięcej (nie mylić z opisem)

Sygn. akt: XIX Ga 72/08, Wyrok SO w Katowicach z dnia 17 marca 2009 r.

"Zamawiający na mocy przepisu art. 29 ust. 1 Prawa zamówień publicznych powinien przedmiot zamówienia opisać w sposób jednoznaczny i wyczerpujący, za pomocą dostatecznie dokładnych i zrozumiałych określeń uwzględniając wszystkie
wymagania i okoliczności mogące mieć wpływ na sporządzenie oferty. Zatem przedmiot
zamówienia winien być precyzyjnie ?określony? i ?opisany?."

7

Odp: dostawa żywności na przyjęcia okolicznościowe

Wyjaśniam na przykładach, bo chyba zostałem źle zrozumiany.
Określenie np. ?kompleksowe zaopatrzenie stołówki >B< w roku 2012? uważam za wystarczająco ogólne, zaś ?zaopatrzenie stołówki >B< w roku 2012 zgodnie z wykazem zawartym w specyfikacji?, gdy wykaz obejmuje np. kartofli 624kg, selerów 2kg itd., to raczej gol samobójczy.
Bez uchybiania przepisom.