1

Temat: Podział rodzajowy

Witam.
Mam pytanie - czy można rozdzielić i liczyć oddzielnie (dostawa) sprzęt komputerowy (monitory, drukarki, komputery, ksero, itp) i sprzęt biurowy i eksploatacyjny  (papier, długopisy,  jakieś druki, tonery)??

Jaka jest u Was praktyka i np przykładowy Podział?

pozdrawiam

2 (edytowany przez hubal 2010-01-08 12:51:53)

Odp: Podział rodzajowy

Raczej można.
Z wypowiedzi na innym forum: ?chodzi o artykuły o zbliżonym zastosowaniu, które można bez trudu dostać u tego samego dostawcy, przy czym firm mogących jest zrealizować jest wiele?. Drukarkami i drukami zajmują się z reguły różni dostawcy i po co kombinować?

3

hubal napisał/a:

Raczej można

Śmiało mozna,  jak niżej:
-sprzęt komputerowy (monitory, drukarki, komputery, ksero, itp),
-sprzęt biurowy i eksploatacyjny  (papier, długopisy,  jakieś druki, tonery)

4

Ja podzieliłabym to na dwie grupy o nazwach:
- sprzęt informatyczno - biurowy
- materiały biurowe i eksploatacyjne

5

Dyrektor chciałbym aby w jakiś sposób to uzasadnić. Na zdrowy rozum jest to jasne że komputer kupuje się w sklepie komputerowym i są wykonawcy którzy sie w tym specjalizaują a segregatory czy długopisy w biurowym - papierniczym. Macie jakis pomysł na takie "uzasadnienie" podziału komputerowych od biurowych?

6

Jezeli udzielane zamówienia mają to samo przeznaczenie oraz dodatkowo istnieje możliwość ich uzyskania u jednego wykonawcy należy uznać, iż mamy do czynienia z jednym zamówieniem (zamowieniem tozsamym rodzajowo). I odwrotnie smile

7

Witam
Zajmuję się przetargami unijnymi. Co roku kupujemy nowe licencje na programy antywirusowe. Czy sumować je z kupowanym oprogramowaniem podstawowym dla komputerów? Sprawa następna. Otrzymaliśmy wytyczne z MRR aby tonery
zaliczać do grupy mat.biurowych podlegających zużyciu. Zastanawiam sie wobec tego czy mat biurowe mam podzielić na takie ,które się zużywają i takie , które nie podlegają zużyciu /wieczne pióro?/? Może poradzicie , bo czasami ręce opadają.

8

Osobiście uważam że program antywirusowy z innymi podstawowymi należy połączyć, bez najmniejszego problemu będzie w stanie dostarczyć go jeden wykonawca, jeżeli chodzi o materiały biurowe to dla mnie podział o którym mowa wyżej jest bezsensowny i niezrozumiały.

9

Tonery bardziej mi pasują do materiałów biurowych niż programów wirusowych. Jednak podział materiałów pod względem zużywania to już mi nie pasuje w żaden sposób.

10

hubal napisał/a:

Jednak podział materiałów pod względem zużywania to już mi nie pasuje w żaden sposób.

I o tym mowa.